A PEE felhívása a helyi népszavazás kapcsán
Közélet
2009. máj. 20.

<p>A Polgári Esztergomért Egyesület 2009. márciusában az alábbi kérdéseket tette fel Esztergom Város vezetésének a Strigonium Holding privatizációjáról szóló népszavazás kapcsán:</p>

 

A jelenlegi mély és súlyos gazdasági válság éppen arra mutatott rá, hogy a privatizációt mint eszközt nem lehet nyakló nélkül használni. A köz szolgálatát ellátó intézmények a köz érdekében maradjanak továbbra is közösségi tulajdonban. Esztergom Város felelős vezetése, a képviselő testület gondos gazda módjára lássa el továbbra is ezen intézmények működtetését vállalva akár azt is, hogy ezek közül valós gazdasági adatokra hivatkozva bármelyiket indokolt esetben megszünteti.

 

A kérdés ugyanakkor további kérdéseket vet föl. Mennyi a meghatározott rész? Ha nem ingyenes, mennyi a rendkívül kedvezményes ár? Hogyan biztosítható az, hogy a részvények kizárólag esztergomi polgárok tulajdonában kerüljenek, maradjanak? Honnan ismerhető meg a holding alapító okirata, alapszabálya a népszavazás előtt, amelyből látható a kisebbségi tulajdonosok védelmére meghozott szabályok?

 

2009. márciusa óta sem Esztergom Város vezetése, sem a Strigonium Holding nem tájékoztatta az esztergomi polgárokat a népszavazásra vitt kérdés mögötti valós jogi és gazdasági helyzetről. A Polgári Esztergomért Egyesület úgy látja, hogy Esztergom Város vezetése a város polgárait csak “hasznos hülyéknek” ( Lenin ) nézi azért, hogy tovább “gyarapíthassa” kétes és semmilyen szempontból sem indokolható döntéseit. Amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, úgy a város jelenlegi vezetése olyan lehetőséget kap, amivel a korábbi tapasztalatok alapján nem élni, hanem visszaélni fog.

 

Ebből elég volt!

 

A Polgári Esztergomért Egyesület kéri Esztergom józanul gondolkodó polgárait, hogy június 7-én tiltakozásul érvénytelen szavazatot adjanak le a népszavazási kérdésben, hogy Esztergomban ne valósulhasson meg Gyurcsány Ferenc privatizációs programja.

 

Polgári Esztergomért Egyesület

 

(forrás)