Drámai bányabővítést tervez a Holcim
Környezetünk
2009. máj. 20.

<p>Hatvan hektár erdő kipusztításával járna az a tervezett bányabővítés, amelynek engedélyezése most van folyamatban. A tervek szerint a kibővült kapacitású bányák a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfaluba tervezett új cementgyárát látnák el nyersanyaggal.</p>

A cég márciusban jelentette be, hogy legalább egy évvel elhalasztják a tervezett cementgyár építését. Ezzel a bejelentéssel közel egy időben azonban elindult két bánya bővítésének környezetvédelmi engedélyezési eljárás is, amelyek a gyárat látnák el márgával, illetve mészkővel. A mészkőbánya esetében 600 ezerről 1,8 millió tonnára nőne az éves kitermelés, míg a márgabánya esetében 200 ezerről 600 ezerre tonna/évre nőne a kapacitás.

A cég által benyújtott engedélyezési dokumentációk szerint a mészkőbánya bővítése 60 hektárnyi, jelenleg zömében fákkal borított élőhelyet is megsemmisítene és azt külszíni bányává alakítaná. A hatást súlyosbítja, hogy a bővítéssel érintett térség jelentős része Natura 2000-es védett terület, amely a jogszabályok szerint nem károsítható jelentős mértékben.

A cég által benyújtott előzetes vizsgálat javaslata szerint az ügyben további vizsgálatokra nincs is szükség, és környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartják szükségesnek. Szervezetünk ezt elfogadhatatlannak tartja, sőt figyelembe véve a közeli védett területeket, a 60 hektárnyi erdő kiirtását, a robbantások keltette hatásokat, valamint a bányából származó porterhelést a bányabővítést nem tarja megvalósíthatónak.

A bányabővítésről és a cementgyár hatásáról bővebben olvashat a legszennyezes.hu oldalon.

- a Válaszúton Alapítvány és az Esztergomi Környezetkultúra egyesület sajtóközleménye -

 

A Holcim Hungária Zrt. álláspontja a Válaszúton Alapítvány közleményével kapcsolatban

Budapest, 2009. május 21.

A Holcim Hungária Zrt. nem kezdeményezett bányabővítést a Nyergesújfalui Ipari Parkban tervezett új cementgyára kapcsán, mivel az a közelben található régi lábatlani cementgyár bányáiból kapja majd az alapanyagot. A Holcim Hungária Zrt. az éves kitermelés kapacitás bővítésére kért engedélyt. A meglévő bányaterületről – melyre érvényes bányászati joggal rendelkezik a vállalat – kizárólag azonos mennyiségű és minőségű csereerdő biztosítása után lehet fákat kivágni, a szigorú magyar jogszabályok betartásával.

(forrás)