Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

2009. 05. 15. 23:14

Végre. Alig három héttel a népszavazás előtt Meggyes Tamás egy interjúban végre részleteket is közölt arról, hogy miként valósulhat meg a Strigonium Zrt. részvényeinek átadása Esztergom polgárai számára. Érdekes konstrukciót vázolt fel.

Üzletrész

24 ezer esztergomi felnőtt polgár lesz jogosult arra, hogy a Strigonium Zrt.-ben közvetett részvénytulajdont szerezzen. A polgármester kijelentette, hogy a vagyonszerzés után nem kell a polgároknak közterheket fizetniük - erre kész kidolgozott megoldása van a városnak. A "megkapott" üzletrészek, részvények évente több ezer forint osztalékot fognak fizetni a polgármester ígérete szerint minden polgárnak.

Arra is lehetősége lesz a "részvényeseknek", hogy az osztalékot "bent" hagyják és egy úgynevezett "szolidaritási alapon" keresztül az egész részvénytranzakció lebonyolítására létrehozandó szövetkezet folyamatosan visszaforgatja ezt a "bent hagyott" osztalékot, hogy újabb részvényeket vásároljon a Strigonium Zrt.-ben a várostól.  Az évek során így az egy főre jutó "részvények" névértéke elérheti akár az 50 ezer forintot is.

A polgármester szerint "divat lesz üzletrészekkel rendelkezni".

A Holding cégei 2008-ban a polgármester állítása szerint 160 millió forint nyereséget termelt: magyarul ennyivel több bevétele volt a cégeknek az esztergomi polgároktól, mint amennyi ugyanezen cégeknek összes kiadása volt.

A koncepció szerint tehát nem a polgárok kapnak forgalomképes részvényeket, hanem egy jogi személyiséggel rendelkező szövetkezet tulajdonába adja át a város ezeket. A polgárok legfeljebb egy szövetkezeti részjegyet (mint amilyen egy TSZ részjegy) kapnak. A városi cégekben ezzel a megoldással körülbelül ugyanakkora befolyása lesz egy esztergomi polgárnak, mint amekkora egy TSZ részjegy tulajdonosnak lehet egy Termelő Szövetkezet dolgait illetően. Ami egyébként nem kevés - hiszen a szövetkezetek teljesen demokratikusan működnek, minden döntést, minden tisztségviselőt többségi szavazással választanak meg. Kérdés, hogy Esztergomban egészen pontosan hol lesz megszervezve egy akár 24 000 tagot számláló szövetkezet taggyűlése.

A Szövetkezetbe csak esztergomi polgárok léphetnek be - arról nincs információ, hogy ha elköltözik egy szövetkezeti tag a városból, akkor ez miként érinti a szövetkezeti tagságát.

Kiváncsian várjuk, hogy ez a szövetkezeti koncepció mennyiben felel meg a szavazásra feltett kérdésnek, mely egyértelműen úgy fogalmaz, hogy egy sikeres népszavazást követően a polgárok tulajdonába kell adni a részvényeket.

A teljes interjú itt nézhető meg.

2009. 05. 16. 14:01

" Azért talán most nem olyan módszerekkel fognak minket győzködni, mint pld. nagyapámat anno! Igaz, ki tudja..."

 

Én nem hiszem ,  idővel minden változik , a lapátnyálböl basebol ütő lesz, ha erre gondolsz .

 

Nem akarok Kósa Lajossal példálózni de " erre az egy évre nem kéne nagy élmokat szövögetni " Meggyes kapitány

Törölt felhasználó

2009. 05. 16. 9:32

Bayer megmondja a frankót hasonló témában. A város esze pedig bólogat, pedig mintha az esztergomi téeszesítésről beszéne... 

2009. 05. 16. 0:28

A részjegyről csak annyit:

Az 1980-as években a Takarékszövetkezettől felvett kölcsön feltétele volt a belépés és a részjegyvásárlás.

A kölcsönt régen visszafizettem, el is felejtettem a kapcsolatot.

Nemrég előkerült a RÉSZJEGY és gondoltam, mivel nem áll szándékomban a Takszövvel további kapcsolatot tartani,

 beváltom.

Bementem az irodába, ahol közölték velem, hogy a részjegy névértékének nevetséges összegéért váltják

 be készpénzre.

Akkor inkább romoljon náluk tovább az a pár forint!

Lehet hogy itt is ez lesz???

2009. 05. 16. 0:26

A 90-es évek elején a nagy részvényjegyzések idején a bástya sétányon aludtak sorban az emberek a reggeli pénztárnyitásra várva. Pesti vállalkozók zsebbe fizettek sok-sok embernek, hogy mindenki jegyezzen saját néven részvényt - neki. OTP, MOL, sokan lettek így napok alatt multimilliomosok.

Meggyes az interjúban is letagadja, de ez akkoris csak privatizáció, ha neki kellemetlen ez a szó. Még a szövetkezeti forma is privatizáció, hiszen a szövetkezet nem állami vagy önkormányzati tulajdonos.

2009. 05. 16. 0:21

Tiltja valami a nagymértékű felvásárlást? Milyen szép is lenne jóárasítva hozzájutni ahhoz a pénzhez, amit szegény eszergomiaktól szemétdíjként beszednek...

2009. 05. 16. 0:06

Nem a győzködésre gondoltam. Akinek van téesz részjegye és kap minden évben pár zsák búzát vagy kukoricát, az pontosan tudja, hogy mit ér az a "párezer forintnyi osztalék".

24000 x párezer forintból viszont már lehetne utat építeni, csökkenteni a szemétdíjat, jutalmat osztani a közalkalmazottaknak - nem csak olcsó pacsulit. Értelmes dolgokra lehetne fordítani, hiszen azért dobtuk össze, mint adó, mint közüzemi díj, hogy a város közösségét szolgállja, nem a város részvényeseiként alamizsnaként visszakapjuk és még örüljünk is neki, hogy visszaadják amolyan "tessék, ezt nem lopta el senki, vegyél rajta egy fagyit" alapon.

2009. 05. 16. 0:02

Hogy lehet mident ilyen barom módon csinálni?

 

2009. 05. 15. 23:54

Nyugi, nem lesz ebből semmi. A népszavazási kérdés alapján nem lehet egy szövetkezetnek átadni a részvényeket, ez simán hűtlen kezelés bűncselekménye lenne, hiszen a kérdés nem arról szól, hogy XY Szövetkezet részére, hanem, hogy az esztergomi polgárok részére. Az egyik egy jogi személy, a másik meg egy rakás természetes személy. Nem ugyanaz.

Viszont ha tényleg megszavazzák és érvényes lesz a népszavazás, akkor jön az, hogy végre is kell hajtani a nép döntését, vagyis ad absurdum át kell alakítani a Strigoniumot Nyrt.-vé és be kell vezetni a tőzsdére, plusz szét kelll osztogatni (gondolom a hivatalban lehet majd jegyezni)a polgároknak valamennyi névértékű részvényt, ahogy az a kérdésben áll: ingyen vagy kedvezményesen - de semmiképpen sem névértéken.  Mindkét esetben a részvényátadás jövedelemnek minősül ami után a polgároknak adózniuk kell majd, arányaiban nem is keveset.

Ha ezt nem kezdik el végrehajtani, akkor nem hajtják végre a nép döntését. Az bukta.

Eredeti méret

2009. 05. 15. 23:48

Azért talán most nem olyan módszerekkel fognak minket győzködni, mint pld. nagyapámat anno! Igaz, ki tudja...

2009. 05. 15. 23:45

Miről szól? Téesz. Arról is mit győzködték a gazdákat, hogy milyen jó lesz... És milyen jó lett:). Ugye apus? Igen anyus.

Eredeti méret

2009. 05. 15. 23:43

Ha és amennyiben lesz még a népszavazás előtt nyomtatott szeretgom, jó lenne egy egyszerű, tömör, közérthető tájékoztató arról, hogy miről is szól ez az egész. Hátha akkor elgondolkodnak a népek!

2009. 05. 15. 23:39

Megszavazzák.

 

"Sulykolja a Hídlap, ETV, mindenki. Akkor csak jó lehet, nem apus? De anyus. Ez a Meggyes, ilyen jó sose vót még, Kádár volt talán ennyire jó, de ez még Kádárnál is jobb apus. Igen anyus."

Eredeti méret

2009. 05. 15. 23:38

Ez az egész egy jó nagy parasztvakításnak tűnik Meggyes módra RosszallRosszallRosszall

Facebook

2009. 05. 15. 23:35

Néhány korabeli esztergomi részvény és értékpapír...a mintavétel okán...:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

 

 

2009. 05. 15. 23:28

Nagyon olyan érzésem van, hogy itt elqrták a kérdésfeltevést. Nem kicsit, nagyon. Mindenesetre alig várom, hogy érvényes és sikeres legyen a népszavazás. Szövetkezeti tagság nem érdekel, elég volt, hogy nagyapámat bevitték a téeszbe itt Esztergomban, de a részvény mindig jól jön. Á, viccelek, kell a csudának.

Kb hasonló nagyságrendű pénzügyi előnyt jelentene, ha csökkentenék 10%-kal minden esztergomi szemétdíját, de hát arról már csak nem lehet népszavazni, nemigaz?