Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

2009. 05. 15. 23:14

Végre. Alig három héttel a népszavazás előtt Meggyes Tamás egy interjúban végre részleteket is közölt arról, hogy miként valósulhat meg a Strigonium Zrt. részvényeinek átadása Esztergom polgárai számára. Érdekes konstrukciót vázolt fel.

Üzletrész

24 ezer esztergomi felnőtt polgár lesz jogosult arra, hogy a Strigonium Zrt.-ben közvetett részvénytulajdont szerezzen. A polgármester kijelentette, hogy a vagyonszerzés után nem kell a polgároknak közterheket fizetniük - erre kész kidolgozott megoldása van a városnak. A "megkapott" üzletrészek, részvények évente több ezer forint osztalékot fognak fizetni a polgármester ígérete szerint minden polgárnak.

Arra is lehetősége lesz a "részvényeseknek", hogy az osztalékot "bent" hagyják és egy úgynevezett "szolidaritási alapon" keresztül az egész részvénytranzakció lebonyolítására létrehozandó szövetkezet folyamatosan visszaforgatja ezt a "bent hagyott" osztalékot, hogy újabb részvényeket vásároljon a Strigonium Zrt.-ben a várostól.  Az évek során így az egy főre jutó "részvények" névértéke elérheti akár az 50 ezer forintot is.

A polgármester szerint "divat lesz üzletrészekkel rendelkezni".

A Holding cégei 2008-ban a polgármester állítása szerint 160 millió forint nyereséget termelt: magyarul ennyivel több bevétele volt a cégeknek az esztergomi polgároktól, mint amennyi ugyanezen cégeknek összes kiadása volt.

A koncepció szerint tehát nem a polgárok kapnak forgalomképes részvényeket, hanem egy jogi személyiséggel rendelkező szövetkezet tulajdonába adja át a város ezeket. A polgárok legfeljebb egy szövetkezeti részjegyet (mint amilyen egy TSZ részjegy) kapnak. A városi cégekben ezzel a megoldással körülbelül ugyanakkora befolyása lesz egy esztergomi polgárnak, mint amekkora egy TSZ részjegy tulajdonosnak lehet egy Termelő Szövetkezet dolgait illetően. Ami egyébként nem kevés - hiszen a szövetkezetek teljesen demokratikusan működnek, minden döntést, minden tisztségviselőt többségi szavazással választanak meg. Kérdés, hogy Esztergomban egészen pontosan hol lesz megszervezve egy akár 24 000 tagot számláló szövetkezet taggyűlése.

A Szövetkezetbe csak esztergomi polgárok léphetnek be - arról nincs információ, hogy ha elköltözik egy szövetkezeti tag a városból, akkor ez miként érinti a szövetkezeti tagságát.

Kiváncsian várjuk, hogy ez a szövetkezeti koncepció mennyiben felel meg a szavazásra feltett kérdésnek, mely egyértelműen úgy fogalmaz, hogy egy sikeres népszavazást követően a polgárok tulajdonába kell adni a részvényeket.

A teljes interjú itt nézhető meg.

gömbicica

2009. 05. 30. 17:38

Bocs. google-ből vettem.

De most láttam: http://www.strigoniumholding.hu/ ez már jó.

gömbicica

2009. 05. 30. 17:32

Nem csak az esztergomi honlap nem megy,

http://www.strigonium.hu/ tök üres oldal jön be.:-((

gömbicica

2009. 05. 30. 17:28

Ha esetleg valaki nem hallotta volna:

http://www.etvonline.hu/etv/index.php

 

Folyik a magyarázó felvilágositás.

 

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem nem tudtak meggyőzni :-((

 

MOndjuk segitsetek: Hogy tudok én érdekeltté válni abban, hogy jobban szaladjon a szekér? pl. több pénzt dobok a parkolóórákba? igénybe veszem az utazási iroda ajánlatait? az ehirnél hirdetek, másoltatok, kisbuszt rendelek ......?????

Naneee.

Egy régebbi irás: http://www.szeretgom.hu/content/3107-tokeemeles-a-strigonium-zrt-nel

Eredeti méret

2009. 05. 29. 18:35

név, cím, telefonszám, stb.

Ismételten és már sokadszor bebizonyosodott, hogy a t. városvezetés fél a zemberek őszinte véleményétől.

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 05. 29. 16:24

Azt hirdeti a város, hogy megint jőnek és kérdeznek. A jelek szerint nem vált be a kiküldjük a levelet és küldd vissza módszer (meg valószínűleg későn is jutott az eszükbe) így kérdezőbiztosok mennek ki felmérni, hogy ki a hithű és ki a vörösszemű.

Pécsett a telefonos közvéleménykutatást a polgármester a saját keretéből finanszírozza...

Jártak már valakinél ezek a jóemberek? Élménybeszámolókat akarok hallani!!! :)

Az egominfon keresztül elérhető a kérdőív - név, cím, telefonszám, stb. -, kíváncsi vagyok, hányan fognak arra öszintén válaszolni!

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 05. 29. 7:09

A pécsiek véleményét kéri telefonon Páva Zsolt a város főterének átépítésével kapcsolatban. A polgármester egyebek mellett azt szeretné megtudni, mit szólnának a helyiek, ha a tervezettnél drágábban alakítanák át a Széchenyi teret.

A kulcsmondat: A telefonok költségeit a saját polgármesteri keretéből fizeti Páva Zsolt, amely csaknem 200 ezer forint lesz.

Törölt felhasználó

2009. 05. 28. 22:13

erről jutott eszembe:

van nyilvános adat a múltkori fehértornyos vagy milyen kérdőív eredményeiről, számairól?

Törölt felhasználó

2009. 05. 28. 21:23

Azt hirdeti a város, hogy megint jőnek és kérdeznek. A jelek szerint nem vált be a kiküldjük a levelet és küldd vissza módszer (meg valószínűleg későn is jutott az eszükbe) így kérdezőbiztosok mennek ki felmérni, hogy ki a hithű és ki a vörösszemű.

 

Jártak már valakinél ezek a jóemberek? Élménybeszámolókat akarok hallani!!! :)

Eredeti méret

2009. 05. 25. 8:51

És akkor mi történik, ha az ingyen kapott részvényt valaki el akarja adni mondjuk a szegedi, miskolci vagy netán londoni ismerősének? Akkor elővásárlási joga lesz a városnak?

2009. 05. 25. 7:51

Esetleg, ha ingyenesen kapja a nép a részvényeket, mi történik akkor, ha valaki elköltözik a városból? A költözésnapján a   várostáblánál le kell adnia a részvényt vagy megőrizheti utána is? Akik a részvényosztás után költöznek a városba a táblánál kapják a részvényt vagy ők kimaradnak a tutiból?:)

2009. 05. 24. 11:02

Ha valakinek meg van tegye mér fel ide Balog úr ETV -beli nyilatkozatát a városi " cégbirodalomról " mert igen tanulságosnak tűnik 

2009. 05. 21. 13:11

Pillanatnyilag 100 %-os önkormányzati tulajdonban vannak a részvények ?

Nyilvánosak az önkormányzati cég szerződesei

2009.05.20. Jogi Fórum / TASZ

 

Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság. Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság.

A TASZ Információszabadság Ügyvédhálózata által képviselt felperes, dr. Neupor Zsolt, a Győri Megyei Jogú Város közgyűlésének tagja, arra vár választ a bíróságon keresztül, hogy az önkormányzati tulajdonú Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. által kiadott Győri Hét című lap megvásárlása mennyi pénzébe került a győri adófizetőknek.

A cég a közelmúltban politikai vihart kavarva megszerezte a Győri Hét hetilap kiadói jogait, a szerződés részleteiről azonban nem volt hajlandó tájékoztatni a nyilvánosságot. A cég képviselője azzal a meglepő érveléssel állt elő, hogy konkrét önkormányzati feladatot nem érint a kérdéses szerződés, ezért az üzleti titoknak minősül.

Az alperes gazdasági társaság 100%-os önkormányzati tulajdonban van, ezért a TASZ álláspontja szerint nem lehetnek üzleti titkai. A közfeladat fogalma jogszabályi szinten nincsen meghatározva, de a bíróság leszögezte, hogy e fogalom szélesebb annál, amit a jogszabály szigorúan vett állami vagy önkormányzati feladatként rögzít. Ezzel ellentétes logika azt eredményezné, hogy kizárólag a törvényi kötelezettségekkel kapcsolatos költekezés lenne nyilvános, ami hatalmas teret engedne a korrupciónak. A TASZ azért tartja fontosnak az ítéletet, mert azt a törekvést látszik erősíteni, hogy se az önkormányzatok, se az önkormányzatok által támogatásban részesülő gazdasági társaságok ne titkolhassák el, hogy mire költik, hogyan használják fel az adófizetői forintokat

Eredeti méret

2009. 05. 16. 22:55

Ezeknek már meghalni sem érdemes SírósRosszall

Törölt felhasználó

2009. 05. 16. 21:43

A legnyereségesebb vállalatnál, a város Építő Kft.-jénél

 

Akkor most nem a temetkezési biznisz a legnyereségesebb?????Meglepett

Törölt felhasználó

2009. 05. 16. 21:08

Akkor nem lenne nyereséges. vazzeg :)
Az élményfürdő is tutira nyereséges lesz majd, mert volt "ingyenfürdés" a gyerekeknek... 

Fel kell fogni: azért fizeti (aki fizeti) a paroklási díjat meg minden egyebet az esztergomi ember, hogy legyen miből nyereségessé tenni a cégeket! 

 

Szolgálati közlemény: Tomika, ezért a fenti két sorért is lécci lécci perelj be! Lakat a száján

Törölt felhasználó

2009. 05. 16. 21:03

A legnyereségesebb vállalatnál, a város Építő Kft.-jénél 92 milliós nyereség várható,(...)Építő Kft több mint 560 millió forintos városi megrendelést teljesített 2008-ban


Nem lett volna tisztább 92 millióval olcsóbban vállani az önkormányzati megrendelést ? ( ha már önkormányzati cég)

Törölt felhasználó

2009. 05. 16. 20:58

A kérdésed első felére a "válasz": 

2008-as tervezett nyeresége a holding tagjainak összesen 159 millió. Ez a Hídlap szerint 14 cég eredménye. 

A legnyereségesebb vállalatnál, a város Építő Kft.-jénél 92 milliós nyereség várható, a park- és útépítéssel foglalkozó ZöldÚt Kft.-nél pedig 32,5 millió.

Tehát a fennmaradó 12 cég összesen 34,5 milliós nyereséget termelt. Hát az majdnem 3 milla/cég. 

Amit nem árt tudni: a legnyereségesebb Építő Kft több mint 560 millió forintos városi megrendelést teljesített 2008-ban... 

2009. 05. 16. 17:32

Most fejeződött be a TV-ben a fejtágítás a város TSZ-esítésével kapcsolatban .Ennyi közgazdasági baromságot már rég hallottam .

Komolyan azon tűnődtem hogy vajon ezt a sok zagyvaságot magátol találja ki vagy valakitöl tanulja .

Ízekre szedhetném közgazdaságilag az egész maszlagot ,de komolyan mondom annyit nem ért hogy meghalgattam .

2009. 05. 16. 14:27

Agyhalál! Meggyes lesz a TSZ elnök? Király

2009. 05. 16. 14:13

A Holding cégei 2008-ban a polgármester állítása szerint 160 millió forint nyereséget termelt


A Holding mely cégei voltak képesek ekkora nyereségre? Ezen nyereség miatt hány esztergomi vállalkozó ment tönkre?