Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

Részletek a Strigonium tulajdonosi részvényprogramról

2009. 05. 15. 23:14

Végre. Alig három héttel a népszavazás előtt Meggyes Tamás egy interjúban végre részleteket is közölt arról, hogy miként valósulhat meg a Strigonium Zrt. részvényeinek átadása Esztergom polgárai számára. Érdekes konstrukciót vázolt fel.

Üzletrész

24 ezer esztergomi felnőtt polgár lesz jogosult arra, hogy a Strigonium Zrt.-ben közvetett részvénytulajdont szerezzen. A polgármester kijelentette, hogy a vagyonszerzés után nem kell a polgároknak közterheket fizetniük - erre kész kidolgozott megoldása van a városnak. A "megkapott" üzletrészek, részvények évente több ezer forint osztalékot fognak fizetni a polgármester ígérete szerint minden polgárnak.

Arra is lehetősége lesz a "részvényeseknek", hogy az osztalékot "bent" hagyják és egy úgynevezett "szolidaritási alapon" keresztül az egész részvénytranzakció lebonyolítására létrehozandó szövetkezet folyamatosan visszaforgatja ezt a "bent hagyott" osztalékot, hogy újabb részvényeket vásároljon a Strigonium Zrt.-ben a várostól.  Az évek során így az egy főre jutó "részvények" névértéke elérheti akár az 50 ezer forintot is.

A polgármester szerint "divat lesz üzletrészekkel rendelkezni".

A Holding cégei 2008-ban a polgármester állítása szerint 160 millió forint nyereséget termelt: magyarul ennyivel több bevétele volt a cégeknek az esztergomi polgároktól, mint amennyi ugyanezen cégeknek összes kiadása volt.

A koncepció szerint tehát nem a polgárok kapnak forgalomképes részvényeket, hanem egy jogi személyiséggel rendelkező szövetkezet tulajdonába adja át a város ezeket. A polgárok legfeljebb egy szövetkezeti részjegyet (mint amilyen egy TSZ részjegy) kapnak. A városi cégekben ezzel a megoldással körülbelül ugyanakkora befolyása lesz egy esztergomi polgárnak, mint amekkora egy TSZ részjegy tulajdonosnak lehet egy Termelő Szövetkezet dolgait illetően. Ami egyébként nem kevés - hiszen a szövetkezetek teljesen demokratikusan működnek, minden döntést, minden tisztségviselőt többségi szavazással választanak meg. Kérdés, hogy Esztergomban egészen pontosan hol lesz megszervezve egy akár 24 000 tagot számláló szövetkezet taggyűlése.

A Szövetkezetbe csak esztergomi polgárok léphetnek be - arról nincs információ, hogy ha elköltözik egy szövetkezeti tag a városból, akkor ez miként érinti a szövetkezeti tagságát.

Kiváncsian várjuk, hogy ez a szövetkezeti koncepció mennyiben felel meg a szavazásra feltett kérdésnek, mely egyértelműen úgy fogalmaz, hogy egy sikeres népszavazást követően a polgárok tulajdonába kell adni a részvényeket.

A teljes interjú itt nézhető meg.

2009. 06. 04. 17:16

http://hvg.hu/hvgfriss/2009.23/200923_TuLAJDoNoSI_PRoGRAM_ESZTERGoMBAN_Bianko_cec.aspx

 

„Jó remények szerint néhány esztendő múltán nem egy-két kézben összpontosul a vagyon, hanem sok kis tulajdonos lesz” – bizakodott az önkormányzat által finanszírozott Hídlapban a polgármester."

 

Biztosan bennem van a hiba, hogy ugyanazt a mondatot szúrtam ki, mint az újságírónő!

2009. 06. 04. 13:36

jó remények szerint

 

Akkor ez még olyan nagyon nincs kizárva, eddig arról volt szó, hogy ez elő sem fordulhat.

2009. 06. 04. 13:33

http://hidlap.hu/news/view/esztergom-az-esztergomiake

Idézet a cikkből:

"Meggyes Tamás úgy véli, hogy a részvénytársaság magán 49 százalékos része folyamatosan mozogni és átalakulni fog, és a jó remények szerint néhány esztendő múltán nem egy-két kézben összpontosul a vagyon, hanem sok kis tulajdonos lesz"

Jó remények szerint vagy elszólás?

2009. 06. 03. 16:48

Azt hittem , mert érdekelt ő is a városi cégekben.

Eredeti méret

2009. 06. 03. 16:44

A sétafikáló és sátaautókázó városőrségen kívül vajon hányan kaptak azóta munkát?

helyesen

A sétafikáló és sátaautókázó városőrségen kívül vajon hányan kaptak azóta értelmes munkát?

Eredeti méret

2009. 06. 03. 16:42

munkanélkülévi válók sorsára van valamilyen megoldási terve az Önkormányzatnak?

Volt egy ilyen kezdeményezés az év elején, aztán most nagy csönd van. A sétafikáló és sátaautókázó városőrségen kívül vajon hányan kaptak azóta munkát?

2009. 06. 03. 16:36

A pálinkásra gondolsz? Na szerinted miért támogatja?

Idézzük meg az 50-es évek szellemét...

„Öntudatos paraszt(ként), nem szóval nem tettben
Elfoglalja helyét a szövetkezetben.
Megtalál ott mindent, szerződést, jó magot
Nem kell kérni többé a hitvány gazdagot.
Szövetkezet növeli mindig öntudatod,
Mivel tagja lettél lépj előre hatot.”

 

„Aki nem dolgozik, s kulák a barátja,
Meséit hallgatja száját tágra tátva,
Segít terjeszteni a vad rémhíreket,
Melyeken mindenki hasán fogva nevet. (…)"

 

„Most tehát, hogy minden, a szövetkezet tiéd,
Élj tehát jogaiddal, nincs hallgatnod miért.
Taggyűlésen szólalj fel, mondd meg ami hibás.
A kritika hasznos – nem úgy a hallgatás.”

 

„Kulák, kupec egy se jó, szövetkezetbe nem való,
Míg dolgoztál vakulásig, pénzt keresett ő rogyásig.
Látja most már a világ, milyen ember a kulák.
Nem kell azért sokat várni, egytől-egyig ki kell zárni,
Kizárásban te kitűntél, ügyvezető elnök lettél.
Néped bizalommal fizet, még egy dobás jár neked.”

2009. 06. 03. 16:22

Szép új világ vagy volt már ilyen?! Számomra viszont nagyon furcsa ez a vállalkozás ellenesnek tűnő magatartás, pláne úgy, hogy a támogatók sorában egy a Vállalkozók pártja által delegált  képviselő is ül. Ő vajon miért támogatja?

2009. 06. 03. 16:00

Nyugi, a városi cégek a második 5 éves terv idejére megvalósítják Esztergomban a teljes foglalkoztatást.

2009. 06. 03. 15:49

Kapnak osztalékot a szövetkezetbül.

Tehát 4-5ezer ft osztalék évente+ a munkanélküli segély havonta. Nem rossz ajánlat egy vállakozásért vagy egy biztos munkahelyért cserébe.

2009. 06. 03. 15:47

Persze. Kapnak osztalékot a szövetkezetbül.

2009. 06. 03. 15:46

Érdekelne azon vállalkozók és munkavállalók sorsa , akik valamely önkormányzati cég konkorensénél dolgoznak. Az esetlegesen ezen konkurencia harc miatt munkanélkülévi válók sorsára van valamilyen megoldási terve az Önkormányzatnak?

gömbicica

2009. 06. 01. 17:49

Bocs, hogy itt-ott ismétlésbe bocsátkoztam, de igy egyszerübb volt.

Idézet még a lapról:

 

Az Önkormányzatunk közvetlen és közvetett tulajdonában lévő kisebb-nagyobb vállalkozás közül 13 a Stridonium zrt körül csoportosuló holding tagjaként végzi tevékenységét. Az önkormányzat döntéseivel és husszu évek munkájával elértük, hogy a cégek nemcsak a közösségi célokat valósitják meg, hanem nyereségesek is. A Strigonium zrt jegyzett tőkéjét Önkormányzatunk 1,8 milliárd forintra emelte.

Azokkal a kérdőivekkel vajon mi lesz, ahol nem voltak otthon???? NÁlunk ez 4 db kérdiőivet jelent. Ennyi megy vissza üresen. Üresen???? Majd kitöltik, hogy pozitiv legyen a mérleg. Hülye voltam, át kellett volna huzatni, hogy nem voltak itthon. Most már késő.

 

Volt jó, vagyis mégsem egészen jó kérdés.

 

Ez az Esztergom Kártya, amivel az esztergomiak az esztergomi dolgokat kedvezményesen vehetik igénybe. Vásárlás, szolgáltatás, belépők....

A kérdés arra vonatkozott, hogy igénybe venné e? igen-nem.

Jobbnak tartottam volna a kérdést:  jónak tartja-e? igen-nem

 

Emlékszem volt ez a valamilyen shop-os kártya, amiért a szolgáltatónak, boltosnak kellett fizetni, nem tul nagy összeget, mint megjelentetésért, reklámért felszámolt dijat, és a kártyát ingyen adták bárkinek,  a boltos kapott egy kártyát, amin fel lehetett tüntetni, hogy ki milyen összeghatárnál milyen kedvezményt biztosit a kártya tulajdonosának, ha az üzletében vásárol.

Halott ötlet volt. Nálam is volt ilyen lehetőség senki nem vette igénybe, pedig 2000 Ft volt a határ, és 10 % a kedvezmény. Szerintem roppant baráti. Mégsem.

Más kártyáknál ez nem ugy megy, hogy X Ft-ért megvásárolható, nem csak helybélinek, és azzal lehet igénybevenni itt-ott kedvezményeket?  Talán magyar turizmus kártya? most lehet, hogy marhaságot irtam. De egyszer a gyerekemnek akartam egy ilyet kiváltani, mert közlekedéstől muzeumokig sok mindenre nyujtott kedvezményt. Aztán mégsem váltottam ki.

Eredeti méret

2009. 06. 01. 17:45

Szóval Meggyes miatt még Pünkösd hétfőn is dolgozniuk kell a kérdezőbiztosoknak e miatt a felesleges közvéleménykutatás miatt? Annyira jellemző!

2009. 06. 01. 17:38

És mi lesz ha nem lesz nyereség?

Lesz, nyugi. Ha beledöglünk akkor is lesz nyereség. Felemelt parkolódíj, szemétdíj, drágább temetkezés, stb. Ezer és egy módon lehet növeli a bevételeket monopolhelyzetben.

gömbicica

2009. 06. 01. 17:33

Nemrég ment el a  kérdezőbiztos hölgy. Kedves, korrekt x,y vagyok, ezért jöttem, .... ez a helyzet, majd kérdéseket tett fel. Névvel, vagy anonim módon  lehetett válaszolni.

Mindenki kapott: egy T. Esztergomi Polgár!......... felvilágositó irományt.A kérdés, ugye az, hogy kivánnak-e az esztergomi választópolgárok ingyenesen résztulajdont kapni az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium ZRT-ben. A résztulajdon megszerzése természetesen együtt jár azzal, hogy részesedést szereznek a zrt nyereségéből is. A közösségi tulajdonu cégek nyereségének megszerzése mellett személyesen is érdekeltek leszne a városi cégek nyereséges müködésében és részesévé válnak a döntések meghozatalában. Ehhez egy gazdasági szervez,  tulajdonosi szövetkezet alakul.

 

Lehet, hogy nálam van a hiba, de nem igazán értem mi céllal történik ez a "házallás". Ha ugy is ingyenes, akkor adják , vagyis irják minden szavazati joggal rendelkező polgár nevére a 2000 Ft-os részjegyet, oszt kész. Van adóiroda, és akkor follyanak be oda a részesedések, amit jóváirnak az adóinkból. Szerintem nincs nagyon ember, aki valami módon ne kötődne a városi adókhoz.

A szavazás meg  már ki van irva, igy értelmét vesztettnek érzem az egész kérdezősdit.

Hacsak nem azokra apellálnak, akik inkább csak a dolog forintositott oldalát hajlamosak meglátni. De még igy sem értem.

-Kapna mindegyikünk 2000 Ft névértékü szövetkezeti részjegyet (rendesek, hogy gondolnak az adóforintjainkra, azért nem több ez az összeg, mert akkor adózni kellene utána)

-Igy egy tulajdonosi közösség tagjává lehetne vállni, lehet számot tartani nyereségre, lehet további részvényeket vásárolni, vagy közösségi alapba helyezni.  a részjegy értéke néhány év alatt megközelitheti az 50.000 Ft-ot.

-Ha kéri a tag az osztalékot, akkor évente bruttó 4-5 ezer ft ütheti a markát.

-Ujabb részvényvásárlással növelhető a tulajdonosi vagyon.

-lehetséges a szövetkezeten belül közösségi alap létrehozása, ebben adómentesen juttathatók a tagok számára szoc. euü. kulturális szlgáltatások.

-részjegyjuttatás Esztergom Kártyán keresztül történik, mellyel további gazdaság, fogyasztási kedvezmények, szoc. támogatások vehetők igénybe.

 

Van a városnak ugye 13 cége:

hajózás,- közétkeztetés,- ingatlankezelés,parkolóüzemeltetés,- mérnöki tevékenység,magasépités,- vagyasi kastély projekt,- idegenforgalom,rendezvénéyszervezés,- lapkiadás,reklám,hirdetés,- takaritás,- pályázatirás, koordináció,-  biztonságtech nika,vagyonvédelem,- roma foglalkoztató, temetkezés.

Most még egy gazdasági szervezet, tulajdonosi szövetkezet alakul.

 

Esztergom az esztergomiaké! Az esztergomi városlakók önkormányzati vagyonhoz juttatásának kidolgozásával 2006 óta foglalkoznak szakértőink. Ennek alapján azt tervezzük, hogy a tulajdont és a nyereséget az önkormányzzt a Strigonium zrt tulajdonosa, megosztja Önökkel, esztergomiakkal. Bizom abban, hogy Ön egyetért ezzel a tervvel, vonzónak tartja, hogy városunk vállalkozásiban részesedjen és a junius 7-i népszavazáson támogatja a kezdeményezést. Tisztelettel MT PM.

Személy szerint jobban örültem volna  pl. egy kulturált, szép piackialakitásnak, mint az ilyen sosem látni a végét munkának. A hivatalban ugysem győzik a tennivalót, minek ezt még tetézni ilyesmivel.Rosszall

 

Több éve már, hogy állatokkal foglalkoztunk, akkor volt a Hermesnél részjegyünk. Had ne kommentáljam mire volt jó :-((

Játék az egész. Komolytalan játék. SZerintem. - én ugy szeretlek téged, hogy még ezt is felajánlom. ez neked nagyon jó lesz. ebből nyereséged lesz. És mi lesz ha nem lesz nyereség? akkor mi van a részvényesekkel? meg egyáltalán ..... -

2009. 06. 01. 11:00

A Hídlap is kiokosított rendesen! azt írja:

A szövetkezetben minden esztergomi polgár egyenlő vagyonrésszel bír. Mindegyikük kétezer forint névértékű részjegyet kap, (...)A szövetkezeti részjegyükért az esztergomiak több mindent kapnak. Például amennyiben a tagok úgy határoznak, hogy a szövetkezet az osztalékot fizesse ki a részvényeseknek, akkor a szövetkezeti részjegyek után – osztalékként – évente bruttó négy-ötezer forintot vehetnek fel.

 

Warren Buffet, Soros György illetve egyéb Wall Street-i menők  nem tobzódnak még az okmányirodában, hogy szeretnének bejelentkezni esztergomi lakosnak? Csak mert évi 200-250%-os hasznot hozó befektetés, úgy, hogy egy fityinget sem kell befizetni, gondolom őket is érdekelné. Azok is kapnak részjegyet akik a városi kasszába nem fizettek soha semennyi adót?  Esetleg azokat akik ezt kitalálták , nem kérték még fel valahova befektetési tanácsadónak?

gömbicica

2009. 05. 31. 14:21

No az effajta irományokat nem kisembereknek találták ki. Nem hiába koptatják évekig az iskolapadot a jogászok. MIért is  nem tudnak "emberi nyelven" beszélni a jogtudorok?

2009. 05. 31. 14:13

Raádásul valami olyat mond, hogy az lenne a cél, hogy többségi tulajdonba kerüljön a TSZ a Strigoniumban...

Ezt tudjátok miért érdekes? Azért, mert ha nem az Önkormányzat lenne a többségi tulajdonos, akkor a következő alól kibújik a Strigonium:

(4) Az önkormányzat többségi befolyása alatt álló vállalkozásra - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 95/A. §-ában foglalt rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

Ami a következő:

95/A. § (1) Az állami vagy a 87. § (2) bekezdésében említett önkormányzati költségvetési szerv legalább többségi irányítást biztosító befolyása alatt álló gazdálkodó szervezet működésére vonatkozóan a (2)-(8) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti gazdálkodó szervezet esetében felügyelő bizottság létrehozása kötelező. A könyvvizsgáló szervezetre, illetve a könyvvizsgáló személyére az ügyvezetés a felügyelő bizottság egyetértésével tesz javaslatot a gazdálkodó szervezet legfőbb szervének. Az állam legalább többségi befolyása alatt álló gazdálkodó szervezet esetében, ha a jegyzett tőke a kettőszázmillió forintot meghaladja, a felügyelő bizottság elnökének személyére az Állami Számvevőszék tesz javaslatot, a gazdálkodó szervezet vezetőjének megkeresése alapján. A javaslattételre lehetőség szerint hatvan napot kell biztosítani. Az Állami Számvevőszék jelölése alapján megválasztott személyt a tulajdonosok által jelölt tagként kell figyelembe venni, és tevékenységére, valamint visszahívására a munkavállalók által jelölt felügyelő bizottsági tagokra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(3) A gazdálkodó szervezet és a tagja (részvényese) között létrejövő szerződést a szerződés aláírásától számított harminc napon belül a cégbíróságon a cégiratok közé letétbe kell helyezni. Ez a rendelkezés nem irányadó abban az esetben, ha a társaság és a tag (részvényes) a társaság tevékenységi körébe tartozó, a létesítő okirat által meghatározott szokásos nagyságrendű szerződést köt.

(4) A gazdálkodó szervezet köteles az okirat aláírásától számított harminc napon belül a cégbírósághoz - letétbe helyezés céljából - benyújtani azt az okiratot is, amely bárki javára ingyenesen vagyont juttat, feltéve, hogy annak összege (értéke) az egymillió forintot meghaladja. Az összeghatár szempontjából a két éven belül ugyanannak a személynek vagy szervezetnek nyújtott juttatásokat össze kell számítani.

(5) Az (1) bekezdés szerinti gazdálkodó szervezet legfőbb szerve köteles szabályzatot alkotni a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai és más, a legfőbb szerv által meghatározott vezető állású munkavállalói javadalmazása módjának, mértékének főbb elveiről, annak rendszeréről. A szabályzatot az elfogadásától számított harminc napon belül a cégiratok közé letétbe kell helyezni. A szabályzatban foglaltak alapján a legfőbb szerv kizárólagos hatáskörébe tartozik a szabályzattal érintett személyi kör javadalmazásának (így különösen díjazásának, munkabérének, végkielégítésének, egyéb juttatásainak) megállapítása. Munkabér alatt a Munka Törvénykönyve 142/A. § (3) bekezdésében foglaltak értendők.

(6) Az állami vagy a 87. § (2) bekezdésében említett önkormányzati költségvetési szervek egyszemélyes gazdasági vagy közhasznú társasága esetében a tag (részvényes) a vezető tisztségviselő hatáskörét nem vonhatja el. A vezető tisztségviselő felelősségére a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályai irányadók.

(7) A 87. § (2) bekezdésének a)-d) pontjában említett költségvetési szerv egyszemélyes gazdasági vagy közhasznú társasága esetében a tag (részvényes) - a megválasztással, illetve kinevezéssel kapcsolatos ügyek kivételével - a hatáskörébe tartozó döntés meghozatalát megelőzően köteles a vezető tisztségviselők, valamint a felügyelő bizottság véleményét megismerni. Halaszthatatlan döntés esetében a vélemény beszerzése rövid úton (pl. távbeszélő, fax, e-mail) is történhet, azonban az így véleményt nyilvánító személy nyolc napon belül köteles véleményét írásban is a döntést hozó rendelkezésére bocsátani. Az írásos vélemény vagy az ülésről készült jegyzőkönyv, illetve annak kivonata nyilvános, azt az egyedüli tag (részvényes) határozatával együtt - a döntés meghozatalától számított harminc napon belül - a cégbíróságon a cégiratok közé letétbe kell helyezni.

(8) A 87. § (2) bekezdésének a)-d) pontjában említett költségvetési szerv egyszemélyes gazdasági vagy közhasznú társasága esetében az alapító okiratban rendelkezni kell

a) a (7) bekezdés szerinti véleményezési jog gyakorlásának módjáról,

b) abban az esetben, ha a véleményezési jogot ülésen gyakorolják, az ülés összehívásának rendjéről, a napirend közlésének módjáról,

c) a tag (részvényes) döntéseinek az érintettekkel való közlési módjáról.