Éjszakai csillagnéző túra
2009. 05. 16. 20:00

Pilisszentlélek, Pálos kolostor romjai

A Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából közös csillagnéző túrát szervez a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Helyszín: Pilisszentlélek, Pálos Kolostor romok.

Időpont: 2009.05.16. este 8-10 óra

Program: Gyülekező este 8 órakor a Pálos kolostor romoknál. Rövid kultúrtörténeti kitekintés a Pálos rend hagyatékára, majd 8.15.-kor erdei séta a DINPI természetvédelmi őreivel.

Az esti erdő hangjai, madár- és vadles. Ismerkedés a csenddel és a sötétséggel, a természet esti életével. A kb. 2 km hosszú sétán, – mely jórészt a régi Római úton vezet –megismerkedünk a múlt és a jelenkor erdészeti fakitermelési szokásaival, megnézzük, hány gyerek éri körül a 120 éves bükkfát.

Az esti sötétben csomót keresünk a kákán, és megnézzük, milyen állatok nyoma vezet az erdei pocsolyához. Hallgatózunk a magaslesen, hátha látunk vaddisznót, szarvast vagy őzet. Figyelünk az éjszakai madárhangokra; lappantyút, fülemülét, baglyot hallhatunk. A sétán megfigyeljük Pilismarót fényeit. Kb. 9-1/210-re érünk vissza a kolostor romokhoz, ahol már várnak a csillagászati távcsövek és az MCSE Esztergomi Csoportjának tagjai.

Itt megismerkedhetünk az égbolt leglátványosabb csillagképeivel, és megtanulhatjuk, hogyan találjuk meg az égtájakat a csillagok segítségével. Megismerhetjük az égitestek napi járását.

Távcső segítségével megnézzük a gyűrűs bolygót, a Szaturnuszt, amelynek mostanában épp nem látszik a gyűrűje, és azt is megtudjuk, hogy miért nem. Végül egy távoli galaxist is szemügyre vehetünk.

A rendezvény ingyenes. A helyszínen támogatói jegy vásárolható, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál folyó természetvédelmi munkákra fordítunk.

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezés és további információ: Dr. Jankainé Németh Szilvia, 30/663-4614; nemethszilvia25@gmail.com

(Forrás: http://esztergom.mcse.hu/rendezvenyek/tura.html)