Új torony dicséri a Reneszánsz év beruházásait

Új torony dicséri a Reneszánsz év beruházásait

2009. 05. 12. 22:10

Szerda délelőtt tizenegy órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeumának udvarán bemutatják és átadják mindazoknak a rekonstrukciós és restaurálási munkáknak az eredményét, melyet a Reneszánsz év keretében végeztek el Árpád-házi királyaink várpalotáján.

Az ünnepélyes aktus része a Vitéz János emléktábla avatása – miként közismert, a neves tudós, Mátyás király bizalmi embere itteni dolgozószobájának falán található az a nevezetes freskó, melynek egyik alakjában a szakemberek Sandro Botticelli itáliai festő keze nyomát vélik felfedezni.

A teljes cikk: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/uj-torony-dicseri-a-reneszansz-ev-beruhazasait-231900

 

Az átadó fotógalériája: http://www.kemma.hu/galerialp/29395
és a hozzá kapcsolódó cikk Rafael Balázs tollából: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kultura/europai-oroksegunk-csucsa-esztergomban-232271

2009. 05. 27. 0:30

Azt hiszem a hódoshoz linkeltem be a 'The Last March of the Ents'-et, de az mindenhol aktuális lehet. Egy-két ent már ráébredt az igazságra: MT & co. nem hobbit. :)

2009. 05. 26. 23:22

Csak nehogy Orthanc tornyát építse fel valaki a Fehér torony helyére:)

Törölt felhasználó

2009. 05. 17. 12:38

2009. 05. 16. 20:13

TORONYŐRÖK

Elgondolkoztató, hogy hetven éve folyó várépítési menetbe mennyi önképzett szakember akar beleszólni, ami önmagában még jó ötleteket is hozhatna, biztos ezért készült a városházi megrendelésre nemrég egy nevét nem publikáló (?) számítógépes tervező "alapos, tudományos, történelmet, egyebet kukacosan elemző" nyomdaterméke a lovagterem meg a torony hogyis voltjáról. De a kukacos elemzés átment vírusba, megfertőzve a helyi lakosságot zagyvaságával, mint aljas befolyás. E témában hallgatni arany lett volna a pm-nek, az őt kiszolgáló és gyáva Hídlap pársoros tehetségének, nemkülönben a népszabi cikkírójának, aki csak azt nem írta le, hogy fogalma sincs miről ír. A toronynak már a célja senkit nem izgat, átment indulati kérdésbe. Fel kell oda menni, egy picit elgondolkodni. A nézelődő nyílásokból sokat látni, nem csak orrhossznyit!

Eredeti méret

2009. 05. 16. 12:49

Átadták a védőtetőt címmel "tudósít" 3 mondatban az eseményről az e heti Hídlap. Az első mondat szól a torony átadásáról és a Vitéz János-emléktábla felavatásáról, a másik kettő a már unalmas fanyalgás (Copyright by Petró), hogy micsoda szörnyűség ez, bezzeg ha Meggyes és szakértői, akkor...

Arról meg ráadásul egy szót sem írnak, hogy az érdeklődők megtekinthették a freskót is, és persze képet sem közölnek a Fehér Torony belsejéről, nehogy véletlenül bárki is meglássa, milyen ötletes megoldással élt a tervező Rosszall

Eredeti méret

2009. 05. 14. 10:03

"Alig pár méterre, hasonló - Mátyás-mesébe illő - bűvészmutatványra készül a kulturális tárca: megnyitja Vitéz János dolgozószobáját a nagyközönség előtt - úgy, hogy valójában nem nyitja meg. De mi ezt ekkor még nem tudjuk. Mint hogy kedd estig azt sem tudtuk, szerda délelőtt kerül sor a várva várt eseményre. De néhány kóbor elektronikus levél és a gyorsan terjedő városi pletykának hála, megtelt a vármúzeum udvara."

http://nol.hu/kult/az_udvari_bolond__a_griffmadar_meg_a_tobbiek

Mi ebből a tanúlság? Így jár az, aki az esztergomi programokról nem a szeretgomon tájékozódik!

2009. 05. 14. 9:28
Eredeti méret

2009. 05. 14. 7:52

Olyan szépen összefoglaltad, hogy egy polgármesternek - az ismert előzmények után - hogyan illett volna viselkednie, csak éppen esetümkben azt a bizonyos polgármestert Meggyesnek hívják! És ő, ha elment volna, akkor a nagy dérrel-durral , pompával bevonulva , álljon oda , hogy "akkor megjöttem átadni, avatni" változatot valósította volna meg, mivel alkatilag másra nem alkalmas - szerintem...

2009. 05. 14. 7:13

"Egy lényegtelen apróságot figyelmen kívül hagysz! Nem a Nemzeti Múzeum és nem a Vármúzeum szakemberei mentek neki Meggyesnek a Fehér toronnyal kapcsolatban, hanem pont fordítva történt."

Nem hagytam figyelmen kívűl, pont ezért írtam a kikötői esetet, ott sem a ponton kezdte el vagdalni a képviselőt fűrésszel.

 

Mivel ez nem történt meg - és szerintem nem is fog soha megtörténni -, semmi keresnivalója nem lett volna ma a várban - jelenlétével legfeljebb a babérokat próbálta volna meg learatni...

Azért én sem úgy gondoltam, hogy nagy dérrel-durral , pompával bevonulva , álljon oda , hogy "akkor megjöttem átadni, avatni". Nem! Egyszerűen csak az alkalomhoz illő öltözetben ( pl öltönyben, nyakkendőt kötve) az átadón megjelent polgárok közé állva. A hivatalos események végeztével a Főigazgatóhoz, Igazgatóhoz ( + akinek még illik ilyen esetben)  odasétálva gratulálni és reményt kifejezni a jővőbeni gyümölcsöző kapcsolatokra, ezt követően végig sétálva megtekinteni az átadás tárgyát( egyedül), majd elköszönve távozni.  Ennyi , nem több. Szerintem az elromlott kapcsolat javításához fontos lépés lett volna.

 

Eredeti méret

2009. 05. 13. 21:46

Úgy hallottam - remélem, nem igaz -, hogy szombaton 25 percnyi várakozás után felhívták, mire közölte, hogy nem megy. Ha és amennyiben ez igaz, akkor no comment...

Eredeti méret

2009. 05. 13. 21:42

"(...) annál egy kicsit azért fontosabb volt ez az esemény, hogy ne lehessen átlépni saját árnyékunkon.(...) Szerintem a múlt vitán ma , a Várban illett volna túllépni."

Egy lényegtelen apróságot figyelmen kívül hagysz! Nem a Nemzeti Múzeum és nem a Vármúzeum szakemberei mentek neki Meggyesnek a Fehér toronnyal kapcsolatban, hanem pont fordítva történt. Meggyesnek ezen az eseményen megjelennie csak akkor lett volna erkölcsi joga, ha legalább annyi médifelületen elnézést kér a méltatlan támadásaiért, amekkora felületen azokat elkövette. Mivel ez nem történt meg - és szerintem nem is fog soha megtörténni -, semmi keresnivalója nem lett volna ma a várban - jelenlétével legfeljebb a babérokat próbálta volna meg learatni...

Természetesen ettől függetlenül valakinek igenis képviselnie kellett volna a "várost" (rajtunk, egyszerű városlakókon kívül), ebben igazad van.

Jellemző, hogy sem ahidlap.hu-n, sem az etvonline.hu-n nincs még semmi fent erről az eseményről - az esztergom.hu pedig nem is működik, pedig hol van még a hétvége...

2009. 05. 13. 21:36

Hát igen! Megint  lehet majd szidni a "bunkóságomat" a fogalmazásomért, meg a szóhasználataimért, de megint összejöttek a BUNKÓSÁGOK!

 

Nem akarok "régre" visszamenni, csak szombatig. Kertváros, repülőtér, országos rendőrkapitány, +vendégek, 10-kor megnyitó, a programfüzet szerint, polgármester sehol! Nem lenne baj, nem igazán hiányzott, de akkor úgy kéne intézni, hogy ne is írják ki a programfüzetbe, hogy megnyitja: X, Y és Meggyes Tamás polgármester! Mert ugye ezek után nem odamenni, az szerintem BUNKÓSÁG! Vasárnap, ugyan ez, de akkor mát nem vártak a rendezők a polgármesterre, így legalább időben kezdődött a program! Hogy ezen miért éppen itt elmélkedek? Csak a mai esemény miatt! Felettéb érdekes, hogy a város részéről senki nem jött oda hivatalosan! Felettéb érdekes, hogy a város eseményeiről tudósítani hivatott média, úgymint a Hídlap, akik ugye a régiós híreket szálítják az embereknek, nem volt ott! Az ETV, akik szintén a városi eseményekről volnának hivatottak tudósítani, szintén nem voltak ott! Tessen valaki felvilágosítani, miért is én vagyok a bunkó, ha megkérdezem, nem BUNKÓSÁG ez? Ez nem esztergomi esemény? Ez nem esztergomi öröm, hogy nem áznak ezután a freskók? Lehet más elképzelés, nem gond! De ennyire semmibe venni egy ilyen eseményt, hát mit is mondhatnék rá, mint BUNKÓSÁG! De nem is hergelem magam tovább!

 

Elnézést ha valakit untattam!

2009. 05. 13. 21:25

Rafael Balázs cikkéből megtudhatjuk, hogy Horváth Béla igazgató átvehette az Európai örökség helyszíne kitüntető címet és az ezt bizonyító oklevelet illetve, hogy " majd, közösen Kovács Tiborral, a Nemzeti Múzeum főigazgatójával, leleplezték Vitéz János emléktábláját. A humanista tudós előtt tisztelgett a szomszédos főtemplom irányítói csapata is, élükön Németh János kanonokkal, érseki tanácsossal, a főszékesegyház plébánosával."

Szégyenletes, hogy városunk nem képviseltette magát, még egy alpolgármesterrel sem. Ha jól olvasom a beszámolókat a történelem iránt érdeklődő képviselő se volt jelen.


Annak viszont kimondottan örülök, hogy a mi Tamásunk nem volt ott. Azok után, ahogy gáncsoskodott és próbálta ezt a megoldást megakadályozni, semmi keresnivalója nem lett volna ezen az ünnepségen.

Nem így látom, annál egy kicsit azért fontosabb volt ez az esemény, hogy ne lehessen átlépni saját árnyékunkon. Emlékszel még a kikötő balhéra, a nem is olyan rég az Erzsébet parkban újra születő vasfüggönyre, demarkációs vonalra, a mindkét oldalon felsorakozott bakterekre, a ponton köteleit nyiszitáló képviselőre? Most meg, hogy, hogy nem még is csak sikerült az ellennel közös céget létre hozni.  Szerintem a múlt vitán ma , a Várban illett volna túllépni.

Eredeti méret

2009. 05. 13. 20:12

Így is jó: "meg még" Kacsintás

És kösz a pontosítást!

2009. 05. 13. 20:10

meg = még

 

bocsi

2009. 05. 13. 20:10

Igazad van, valóban nem lesz látogatható, csak a toronyba lehet majd felmenni. A Studioló és a Várkápolna meg restaurálás alatt van.

Eredeti méret

2009. 05. 13. 20:08

Látogathatóvá vált a Studiolo az esztergomi Vármúzeumban: http://www.objektivhir.hu/display/hir.php?hirid=34300

Javitson ki valaki, aki ott volt, de én úgy értelmeztem, hogy egyelőre még nem lesz látogatható...

 

 

2009. 05. 13. 19:54

Igaz, én tévedtem. Mentségemre legyen mondva, hogy Koditek Pállal én gyakrabban találkozom idegenvezető mivoltában.

Eredeti méret

2009. 05. 13. 19:54

Európai örökségünk csúcsa Esztergomban: http://www.kemma.hu/cikk/232271/hle

Eredeti méret

2009. 05. 13. 19:51

"csak dr. Jónás László vette a fáradságot."

Koditek Pál is ott volt, de ha azt nézzük, hány tagú a képviselő-testület, ez azért szégyen a távolmaradottakra nézve, mert azt azért nem hiszem, hogy mindenkinek halaszthatatlan és sürgős más irányú elfoglaltsága volt...

Annak viszont kimondottan örülök, hogy a mi Tamásunk nem volt ott. Azok után, ahogy gáncsoskodott és próbálta ezt a megoldást megakadályozni, semmi keresnivalója nem lett volna ezen az ünnepségen. Szerintem jól megvoltunk nélküle, és nem hiányzott ott senkinek Nevetés