A polgármester és az önkormányzat hanyagsága miatt csúszik a tanítás

A polgármester és az önkormányzat hanyagsága miatt csúszik a tanítás

2007. 09. 01. 0:53

Nyílt levél egy országos kereskedelmi televízió szerkesztőségéhez a Szent István Gimnázium diákjai nevében

Tisztelt szerkesztőség!

Az esztergomi Szent István Gimnázium tanulója vagyok. A segítségüket szeretném kérni, hogy iskolánk ügye kellő sajtónyilvánosságot kapjon.

Mintegy tíz éve kezdődött el az egyházi kártalanítás keretében az a procedúra, melynek végén két hónappal ezelőtt iskolánk eddigi épületét Esztergom városa visszaadta a Szatmári Irgalmas Nővérek Rendjének. Ez a tíz év, illetve két városbeli középiskola elhelyezésére kapott 1,6 milliárd forint kárpótlás állt rendelkezésére a városnak ahhoz, hogy helyzetünket megoldja, és a gimnázium számára új épületet építtessen.

2005-ben a város tervpályázatot írt ki a gimnázium és a városi könyvtár Várhegyen történő elhelyezésére. Ekkor még bizakodhattunk, hiszen a győztes pályázat tervezőgárdája is ellátogatott hozzánk, és már azzal foglalkoztak, hogy hogyan alakítsák ki a termeket az új iskolaépületben. Azonban a tervekből végül semmi sem került megvalósításra, a város elállt az építkezéstől. Majd hosszú csend és hallgatás a városháza részéről, részünkről pedig a találgatás, hogy mi fog történni a következő tanévben.

Mivel a város elvileg 2006-ig vállalta a teljes Kis-Duna parti épület átadását az Irgalmas Nővéreknek, illetve az általuk működtetett Árpádházi Szent Erzsébet középiskolának (mellyel eddig közösen használtuk az épületet úgy, hogy a felső szintet teljesen elválasztották a részünkre), ezért már az elmúlt tanévben is kényszermegoldással kellett szembenéznünk: a két végzős osztály egy külön épületben került elhelyezésre, amely kb. négy percnyi sétával volt elérhető. Dolgunkat tovább nehezítette a Szent Erzsébet középiskola néha nem túl keresztény szellemű hozzáállása; mindkét iskolának kényelmetlenségekkel volt tele ez a tanév.

2007 tavaszára tudatosult mindenkiben, tanárban, diákban, szülőben egyaránt, hogy - annak ellenére, hogy a Kis-Duna parti épületből való kiköltözésünk biztossá vált - gyakorlatilag semmilyen épkézláb megoldást nem sikerült kitalálnia az önkormányzatnak gimnáziumunk elhelyezésére. Hiába kaptak hivatalos és nem hivatalos leveleket megszámlálhatatlan alkalommal, válasz egyikre sem érkezett. Nem láttuk, hogy bármelyik számunkra szóbajöhető épület felújítását elkezdték volna. (Mert ugye új épületet egy év alatt is bajosan lehetett volna felhúzni, nemhogy néhány hónap alatt!) Különböző helyekről kiszivárgott információk alapján két lehetőséget tartottunk elképzelhetőnek a most kezdődő tanévre vonatkozólag: vagy a városon belül három, egymástól negyedórányi sétára fekvő épületben kerülünk elhelyezésre (ami hosszútávon - mert nem pár hónapról van szó - az iskola halálát jelentené), vagy Esztergom egyik külső városrészében, Kertvárosban foglaljuk el a volt Hell Károly szakközépiskola épületét, ami akkor már hét éve pusztult elhagyottan. Az önkormányzat továbbra is hallgatott, Meggyes Tamás, Esztergom kétszer is nagy többséggel újraválasztott Fideszes polgármestere pedig kifejezetten elzárkózott a kapcsolattartástól - nem jelent meg például májusban a városi ballagáson sem. (Polgálmesterünk egyébként már többször szembement választóival, legutóbb az önkényes, minden logikát nélkülöző egyirányúsítási rend bevezetése miatt tüntetés is volt a városban.)

A tanév végére bizonytalanság, aggódás és elkeseredés adta meg az alaphangulatot a tanításhoz. Mindenki csak találgatott az iskola jövőjét illetőleg (megjegyzem, erről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kaptunk). Ugyan a két szóbajöhető épület (a régi Hell Kertvárosban, és a Bottyán szakközépiskola épülete a belvároshoz közel) felújítását elkezdték, de nyilvánvaló volt, hogy egyik sem lesz kész a tanév kezdetéig. A tanítás utolsó hetében már nem is nagyon lehetett tanítani, mivel ötvenéves helyben működés után a kiköltözésre június 30-i határidőt kaptunk, amit csak úgy tudtunk tartani, hogy még a tanítás vége előtt elkezdtük a kirámolást... A gimnázium ingóságainak költöztetésében semminemű segítséget nem kapott a várostól, a szállítás megszervezésétől a padok, bútorok elhordásáig mindent az iskola tanárai, diákjai és szülők voltak kénytelenek elvégezni. A szünetben több variáció is felmerült a gimnázium jövőjével kapcsolatosan, de végleges döntés még az utolsó héten sem volt, és mi még most sem tudunk semmi biztosat. Csak azt, hogy szeptember 3-án, reggel nyolc órakor, amikor a legtöbb iskolában elkezdődik a tanítás, nekünk a régi Megyeháza dísztermében lesz az évnyitónk, ahol igazgatónk elrendeli a rendkívüli tanítási szünetet, mivel a Hell épülete jelenleg beköltözhetetlen.

Amit mi, diákok most tudunk: a kertvárosi épületet legkorábban két hét múlva tudják csak átadni, de elképzelhető, hogy a tanítás csak októberben kezdődhet el. Mivel nem lehet a kimaradó egy hónapot a következő nyári szünetből elvenni, ezért csak az őszi szünet megkurtításával és szombati tanítási napokkal tudjuk behozni az elmaradó tanítási napokat. Hosszútávú jövőnk pedig teljesen bizonytalan; a kiköltözés - állítólag - csak ideiglenes, lehet, hogy csak decemberig maradunk Kertvárosban, lehet, hogy három évig, és az is elképzelhető, hogy ezután összevonnak minket egy másik önkormányzati fenntartású gimnáziummal.

Slusszpoén: egy megyei napilap, a 24 óra közölt egy rövid cikket a gimnázium helyzetéről, ami augusztus 30-án jelent meg a lapban. Az esztergomi önkormányzat, és főként a polgármester hozzáállását jellemzi az a kicsinyes bosszúállás, ami a cikk megjelenését követte. Először is, felbontották a napilappal kötött együttműködési szerződést, másodszor pedig úgy hírlik, hogy az önkormányzat, mint fenntartó, megszűnteti az igazgatóhelyettesi posztot a gimnáziumunkban, állítólag annak okán, hogy a cikk társszerzője az egyik igazgatóhelyettes házastársa.

Kérem, hogy amennyiben felkeltette érdeklődésüket a téma és lehetőségük van rá, jöjjenek el a szeptember 3-án reggel nyolc órakor a régi Megyeháza dísztermében tartandó tanévnyitónkra, ahol számunkra is sok minden új dolog derül majd ki.

A Szent István Gimnázium diákjai nevében ...

2007. 09. 20. 22:05

Az MTI és az érdeklődők figyelmébe.

2007. 09. 07. 21:38

szepy írta: Ezert vegezetul en is csak ideznek neked egyet:

Ezt a stílust ne itt.

2007. 09. 07. 21:36

Nagyon ugyes vagy, sziporkazik az angol tudasod. Ezert vegezetul en is csak ideznek neked egyet:

"You're somewhere between a cockroach and that white stuff that accumulates at the corner in your mouth when you're really thirsty" Have a nice day.

2007. 09. 07. 10:55

Elolvastam a hozzaszolasokat, de valami nem vilagos. Petro, te most mit is akarsz megmagyarazni vegulis? Mert a suketeles az megy! Hogy, tok normalis ami kialakult, hogy iskolanak nics iskolaja, hogy nincs szukseg igazgato helyettesre?! Es hogy kulonbeni miert mernek szolni, hogy merik megkerdezni hogy mi tortent a penzel?!

Ember, nem az a rossz aki a levelet irta! Az a rossz aki feleskudott hogy a legjobb tudasa szerint iranyit, es vagy most nem teszi a dolgat, vagy teszi, de ennyit tud.

szepy ps. Irhatod angolul, amerikaban lakom.

2007. 09. 07. 10:42

Magam is az Istvan diakja voltam, egyszer meg a "kiralya" is, es a sors ugy hozta, hogy hazamtol messze elek, de mindig jo volt Esztergomra, az Istvan-ra vissza gondolni. Szerettem a varost, szok szep emleket kaptam, talan a legszebbeket/

Elolvastam a cikket, es egy szot fogalmazodik meg benne, hogy: szegyen!

Hogy kie? Aki megengedte hogy ez meg tortenhessen. Vezetoseg, polgalmester, politika, mind1.

Szeretnek minden jot kivanni nektek, szeretnem ha ez a lehetettlen helyzet mihamarabb megoldodna, sikerulne egy olyan megoldast talalni, ami nektek lenne jo, diakoknak, tanaroknak nem pedig minden fele "politikus" csodanak.

Udv, Szepy

2007. 09. 04. 17:52

Petró írta: Van ennek valami helyi aktualitása? :))))

Kizárt dolog :)))))

2007. 09. 04. 17:50

Petró: "Nos, nekem igazán kevés ismeretem van a Szent István Gimnázium eredeti elhelyzési terveiről, de a városi könyvtárral együtt tervezett panteonos elhelyezés a Várhegyen, amitől utóbb valóban elállt az önkormányzat és a 2007 tavaszi általános döbbenet között elkezdődött egy iskolaberuházás a Kanonok sor épületében, amit az NKÖH, mint hatóság az épületben a kivitelezés során talált freskó részletek miatt leállíttatott. Legalább is a helyi hírekben és hivatalos nyilatkozatokban ez volt akkor olvasható. Lényegében az intézmény kálváriája is ettől a dátumtól számítható. Érdekes módon a nyílt levélben erről a mozzanatról egy szóval sem emlékezik meg senki. Hiszen minden a polgármester és az önkormányzat hibájaként van ott beállítva."

Jaj, hagyjuk már a freskót! Mint indokot az István helyzetére MT többször (írásban és szóban) hosszan kifejtette, pl. a késő tavaszi rendkívüli testületin, ami a fideszes többség játszadozásának megfelelően lakossági fórum lett. Mi köze az Istvánnak a freskóhoz? A freskó miatt a kereskedők tanítanak 3-4 helyen, ha nincs késés, a volt Balassából ők költöztek volna a Kanonok sorra! Az István helyzetére a freskó-ügy akkor lenne magyarázat, ha nekik a volt Balassába kellett volna költözniük. De hisz oda nem férnek be! A panteonos megoldást 2005 decemberében elvetették. Közben eltelt másfél év. Hol vannak az új tervek? Ki tud róluk? Bizony a "hanyagság" megáll.

2007. 09. 04. 17:15

g. írta: Miért nem kezdték el?

Miért, miért...? Hát mert átgondolt koncepció alapján, megfontolt döntéseket hoznak, mellesleg a sokszázmillió forint, ugye, az sok pénz és sokáig tart megszámolni. :)) Meghát, Petró már jelezte, hogy az Önkormányzat nem hibás, csak kiír, és ha megfelelnek annak, amit ő kiír, akkor már ő nem lehet hibás, ugye, merthát ő csak kiír, dehogy mikor és mit, hát az más kérdés, de arra meg az első szentencia érvényes, a megfontolt döntések szerint :)))))))))))

2007. 09. 04. 17:10

Petró írta:

Ha egy projektet közbeszerzési eljárás keretén belül, - mivel az abban rögzített feltételeknek maradéktalanul megfelel - elnyer valaki, és a kivitelezéssel nem készül el időre, akkor milyen hatásköre van a kötbérezésen kívül egy képviselő-testületnek? Határidő előtt felbontani vele a szerződést, mint az élményfürdő esetén tették a Kontur Bau-val? Ami alapján aztán (az ellenzék esetleg beáll az egyik fél mögé) és elkezdődik az egymásra mutogatás, újságcikkezés, nyilt levelezgetés, esetleg a felelősség tologatás, vagy végső esetben a jogi úton való igazságkeresés...

.... Vagy szerinted ettől készül el egy projekt időre? Ugyan már…

Én nem tudom: szerinted én mondtam valami olyat, hogy ettől elkészül egy project időre? Mesmeg a közbesyzerzési törvénynek vannak ide vágó előírásai, meg felügyelete, meg ilyenek, de még csak ezt sem mondtam. Azt viszont igen, hogy ki mikor, milyen megbízást ad ki, milyen határidőkkel és feltételekkel - no, ezért nem a törvény a felelős.

Vagy ezért is? Ugyan már...

2007. 09. 04. 17:08

Azt mond el nekem Petró, hogy ha már 5-6 éve náluk van 1,6 mrdft, akkor miért nem tudtak ezidő alatt épületet biztosítani nekünk? Ha nem megy máshogy, akkor építhettek volna egy vadonatúj épületet valami üres telekre. De a Hell épület felújítását is elkezdhették volna mondjuk márciusban, semmi nem akadályozta meg ebben az önkormányzatot. Akkor most járhatnánk iskolába.
Miért nem kezdték el?

2007. 09. 04. 16:20

Petró írta: Csupán arra kérdeztem rá, hogy ha nem állítja le az építkezést a hatóság, akkor vajon az időre elkészült volna??? Mert érzésem szerint ez sem kifejezetten a polgármesteren vagy a képviselőkön, hanem inkább a kivitelezőn múlt volna elsősorban, de kellő információ hiányában én sajnos még most sem tudnám rá a pontos választ neked megmondani... :))

Ne haragudj, Petró, de pici fogalmi zavar van szerintem. A kivitelező valamilyen munkát elvállal, a megbízást valaki kiadja. Ennek feltételeit rögzítik. Ha nem sikerül teljesíteni, vagy időre teljesíteni: megvannak a maga retorziói a dolognak - és bizony, minden oldalon egvannak a felelősei is. Felelős érte a megbízó, ha eleve rosszul adja ki a munkát, vagy alkalmatlan kivitelezőt választ hozzá. A felelősség kérdése ezek szerint bizony nyitott marad - még így, elméleti síkon is :))

2007. 09. 04. 16:18

Petró írta:

Azt hiszem nem értettük meg egymást! Lehet, hogy a megfogalmazásom nem volt egyértelmű, de én egyáltalán nem magyarázatként hoztam elő azt a falfestményt.

Igen, lehet , hogy félre értettük egymást, de ismétlem a másik freskós sztorit nem ártott volna kalkuláni a felújítás megkezdésekor.

2007. 09. 04. 15:56

Petró írta:

Akkor én is kédeznék valamit! Amennyiben nincs ott falfestmény és az NKÖH nem állítja le az építkezést a Kanonok soron, akkor ifjú fórumozó barátunk elköveti-e itt ezen hibákat? Akkor most járhatnának suliba, volna helye a giminek és minden rendben lenne?? :)))))

Kb 2 évvel ezelőtt amikor az Ószeminárium épületének a felújítása zajlott hallottam egy történetet egy ott dolgozó személytől. A lényege, hogy hasonló módon találtak egy freskót a falon.( legnagyobb sajnálatomra a sztori hitelességét jelenleg nem tudom bizonyítani, mert hallottam és nem olvastam:))) Ebből kiindulva azért feltételezhető lett volna ( mivel ezek az épületek egy épület együttest alkotnak), hogy nem az a freskó lesz az egyetlen ami gondot okoz a felújítások folyamán. Igaz most újra tudunk mutogatni valakire/valamire és van egy újabb magyarázatunk , hogy valami miért nem készült el . Igaz ezeket a magyarázatokat nem ártana néha forgatni mert egyre dohosabb.:)))))

2007. 09. 04. 15:29

Itt is arról van szó, hogy a diákok aggódnak, nem kapnak érdemi információt, nem kezelik őket megfelelően - és utána nagy sértődés és csodálkozás van, mert az egyikük mindezt leírja és kifejti, majd közzéteszi. Bár tudom, ez is az iskola hibája. Nem kéne annyi Petőfit, meg Széchenyit tanítani. Hát még Kossuth-ot...

Nem, Joel, én ezt tágítanám már. Itt már nem csak a diákok aggódásáról van szó. Sajnos a dolgok egy bizonyos szint felett összeadódnak és valahol kicsapódik az egész. Ez rendszer-működési probléma, ami most épp túl sűrűn és összefüggéseiben követi egymást - a végeredmény valóban az, hogy rés támad a hallgatás sűrű falán. Szinte természetes, hogy ezt a rést a fiatalok ütik - őket még nem közvetlenül lehet megfenyegetni, fenyíteni, szorongásban és bizonytalanságban tartani. Valóban igaz: az istvánosok ebből a szempontból igen kellemetlen társaság: nyitott a szemük és nem hajlandók a végtelenségig játszani az ostobát.

Persze, nagyon régi dolog az, hogy ha a megszokott rend megvéltozik, a félelemben lévő, hallgatásra ítélt plebs szólni mer, nagy riadalom támad az Udvarban: ezt nem tűrhetjük! Takács Urak, határozatok, intézkedések, fenyegetések - mind-mind előkerült fenyítő eszközök a Vélt Szent Cél: a régi nyugodt uralom biztosítása érdekében. Pedig nem kellene: egyszerűen csak nyitottan és normálisan kellene bezélni az emberekkel - és figyelembe venni azt a pici, elfelejtett tényt, hogy miért, ki által és milyen céllal is van valaki abban a pozícióban, amibe került.

2007. 09. 04. 15:14

liberális írta: Ki kit akar feljelenteni, és milyen indokkal???

Nekem ez ismerős pedig. Talán emlékszel, hogy amikor tavasszal egy szabályozási rendelet tervhez történt lakossági hozzászólásunkról szavaztatok, akkor is mondott valaki olyat, hogy feljelentést tesz - csak mert felhívtuk az egyik illetékes figyelmét egy olyan körülményre amivel megakadályoztunk egy bűncselekményt:). De lehet, hogy ez a másik oldalról nézve csak akadékoskodásnak tűnt - pedig nem az volt.

Itt is arról van szó, hogy a diákok aggódnak, nem kapnak érdemi információt, nem kezelik őket megfelelően - és utána nagy sértődés és csodálkozás van, mert az egyikük mindezt leírja és kifejti, majd közzéteszi. Bár tudom, ez is az iskola hibája. Nem kéne annyi Petőfit, meg Széchenyit tanítani. Hát még Kossuth-ot...

2007. 09. 04. 14:02

aSk írta: eddig azt hittem, hogy a hír szent, a vélemény pedig szabad....

Kinek hogy. Tetszés szerint :)) Azért elég ideges lett a Gárda, ahogy elnézem... Nem lenne egyszerűbb megoldani egy problémát, mint cirkuszt csinálva fenyegetőzni, toporzékolni, meg tovább kavargatni a kását? Sokszor elment, de olyan ez, mint a lufi: fújja, megy bele, fújja, megy bel.... de meddig?

2007. 09. 04. 13:53

g. írta: Esztergomban? Naiv.

Én meg azt veszem észre, hogy az országos tendenciának megfelelően az esztergomi fiatalság is radikalizálódik. Én addig örülnék az önkormányzat nevében, amíg ezt ilyen békésen teszi, és iszonyat módon keresném a lehetőségét annak, hogy ezt az irtózatos energiát hogyan is fogjam be a város hajójának vitorlájába...

2007. 09. 04. 13:49

aSk írta: eddig azt hittem, hogy a hír szent, a vélemény pedig szabad....

g. írta: A nyílt levél írója ellen perrel fenyegetőznek a szerencsétlenek.

Esztergomban? Naiv.

Törölt felhasználó #43

2007. 09. 04. 13:46

eddig azt hittem, hogy a hír szent, a vélemény pedig szabad....

g. írta: A nyílt levél írója ellen perrel fenyegetőznek a szerencsétlenek.

2007. 09. 04. 13:36

g. írta:

liberális írta: Mindenkinek-diáknak, szülőnek-várospolgárnak, tanárnak és újságírónak -joga van véleményt nyilvánítani. Utóbbi két csoport tagjai sajnos emiatt retorzióban részesülhetnek, ahogyan a példa mutatja.

Nem csak az utóbbi két csoport. A nyílt levél írója ellen perrel fenyegetőznek a szerencsétlenek.

Bár erről én is hallottam, nagyon remélem, hogy az önkormány a saját jól felfogott érdekében nem megy bele ennek az ügynek a jogi piszkálásába. Az "aljas hazugság" mondat simán rágalom, ami a levél alapján igazolható is. Ha a többi állítás miatt pert indít az önkormányzat, abból sem fog jól kijönni.