Újabb intézkedés az ingyen parkolás ellen

Újabb intézkedés az ingyen parkolás ellen

2009. 04. 20. 11:21

Nem rendíti meg a válság Esztergom önkormányzatát, mert minden gond nélkül megvásárol egy belvárosi telket 25,5 millió forintért, (+áfa) azért, hogy ne ott parkoljanak az emberek ingyenesen, hanem a mélygarázsban, és a fizetős parkolóhelyeken.

A rendkívüli, de megszokott szakszerűtlenséggel összehívott április 16-i képviselő-testületi ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy a város él elővásárlási jogával, és megvásárolja a nyilván beruházási céllal eladásra kínált foghíjtelket, a Kis Duna sétányon lévő, 309 m2 és 376 m2 nagyságú telkeket. A polgármesteri előterjesztésben, - melyet Knapp alpolgármester jegyzett- ez áll:

" Javaslom, hogy az Önkormányzat éljen az elővásárlási jogával, és vásárolja meg az ingatlanokat. mivel a jelenlegi, rendezetlen foghíjtelek rontja a városképet. A területen lévő ingyenes parkolási lehetőség rontja az önkormányzati többségi tulajdonba lévő Strigonium Zrt. érdekeit. Azonkívül az ingatlanhasznosítással és az azt követő beépítéssel az önkormányzat a városfejlesztési elképzeléseinek megvalósításán felül többletbevételt is realizálhat"

Mint olvasható, az előterjesztő szerint több nyomós érv is szól amellett, hogy a válsághelyzetben telkeket vásároljunk. A legnyomósabb érv az lehet, hogy az aranyáron megvásárolt mélygarázs olyan üresen tátong, hogy nem hogy nem hozza be a vásárlási 1,6 milliárd forintot, hanem ha nyilvánosságra kerülne az üzemeltetés költsége, lehet hogy az is kiderülne, hogy veszteséges.

Az ezer sebből vérző mélygarázs ügynek már csak ez hiányzott, a városvezetés igazának a bizonyítására nem sajnálja a 25 millió forintot sem.

Mert a másik érv, hogy csúnya a foghítelek, nagyon sántítós, mert az ingatlan annyira jó helyen van, hogy nem valószínű, hogy beruházói kereslet híján nem építették be eddig.

Arról pedig, amiről sejtelmesen szól az előterjesztő, már minthogy a város többletbevételt is realizálhat, a józan többségnek az a véleménye, hogy egy költségvetési szerv, mint az önkormányzat ne telekspekulációkra költse a közpénzt. Mert ezzel is járhatunk úgy, mint a többi "nagyszerű üzlettel", vagy mint Németh József alpolgármestertől megvásárolt telekkel, hogy még mindig nem akadt rá vevő.

Pedig micsoda jó üzlet volt az is. Mármint alpolgármester úrnak.

Forrás: egominfo.hu


Számoljunk!

25,5 millió + áfa volt a telekvásárlás, ez 30,6 millió bruttó forint.

Kb, 20 autó parkolhatott a telken ingyen eddig. 204.000 óra csúcsidős mélygarázsban történő parkolással máris megtérül a befektetés!

Tehát mind a 20 autónak 10200 órát kellene becsengetni a kasszába.

Életszerű?

Eredeti méret

2009. 05. 06. 18:59

Vajon a saját mélygarázzsal rendelkező szállodáknak, vagy a Búbánatban épülő, a saját területén parkolóval rendelkező Bellevue-nek is kell ilyen megváltást fizetniük?

2009. 05. 06. 18:51

www.esztergom.hu

2004-es a rendelet.

a) az egyszeri megváltási díj összege a műemlékileg védett területeken /Műemléki jelentőségű Terület (MJT), Műemléki Környezet (MK)/, valamint a Prímás-szigeten: 800.000 forint/parkolóhely

b) az egyszeri megváltási díj összege a műemlékileg védett területeken /Műemléki jelentőségű Terület (MJT), Műemléki Környezet (MK)/ kívül a Prímás-sziget kivételével: 500.000 forint/parkolóhely

A Széchenyi tér és az 50 főnél több ágyas szálláshelyek kapnap 50% kedvezményt.

2009. 05. 06. 18:38

Igen, de nagyságrendileg kisebb, úgy tudom 150.000.- Ft.

2009. 05. 06. 18:15

Ilyen megváltás eddig is volt, nem? Vagy azt a bérlő fizette?

2009. 05. 06. 18:13

A belvárosi kiskereskedők ellen újabb támadást intézett MT. A kis üzleteket csak úgy adhatják bérbe a tulajdonosok, ha 10 nm-ként 800.000.- Ft - ért parkolómegváltást fizetnek. Egy közepes méretű üzlet után tehát 2-3*800.000.-Ft . ( Ezért nem jár automatikusan parkolóhely : ), mindenki ott parkol , ahol tud. ) Így marad egyre több üzlet üresen. Így lesz a multiknak a város szélén egyre nagyobb forgalmuk.

gömbicica

2009. 05. 01. 15:14

Hogy a hülyeség mennyire határtalan:

Hir tv-ben hallottam: Csornán a főuton (200 m-es darabon) végigvonuló ballagóktól uthasználati dijat kértek 2880 Ft-ot (nem tudom osztályonként, fejenként, méterenként?)

A ballagás előtt a diákok tisztitották ki az ut melletti árkokat

Ha félpályás utlezárást eszközöltek volna, akkor nem került volna semmibe.

No comment! :-(((

gömbicica

Törölt felhasználó

2009. 05. 01. 15:09

a huszonötfélpluszáfás telken értéknövelést követtek el, amivel pillanatok alatt több százezer forinttal emelkedett az adott telek értéke. Hol lehet ennyit keresni ilyen rövid idő alatt?

2009. 05. 01. 15:02

Ma azt hallottam délelőtt a rádióban, hogy a Tisza-tónál (azt hiszem Abádszalókról volt éppen szó) megszüntették a parkolási díjat a környék nevezetességeinél. Ne érezze úgy a turista, hogy már a parkolóban fizetnie kell...

Törölt felhasználó

2009. 05. 01. 14:20

Gábor, sztem csuklik a megboldogult gödröd a Lőrinc utca sarkon:) ott bezzeg nem kapkodtak

Törölt felhasználó

2009. 04. 25. 17:15

Amúgy vannak nagyon gyorsan történő dolgok a városban. Pl. a megvásárolt huszonötfélpluszáfás telket máris elkezdték körbekeríteni! Ha minden ilyen tempóban menne!!!

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 04. 25. 16:45

1. Kell a pénz a perköltségekre.

2. Mi lesz a zúzottköves parkoló helyén? Csaknem egy minden igényt kielégítő játszótér? Mert ha már megszüntetik a parkolót, egy szép, nagy, minden igényt kielégítő játszóteret el tudnék képzelni oda, már csak azért is, mert ha jól emlékszem, a Poór Antal térit is felszámolják majd parkolóhelyek létesítése miatt.

Törölt felhasználó

2009. 04. 25. 14:43

Hídlap híre:

Új parkolóórák a városban

Érdemes körültekintően közlekedni és parkolni a városban: az Irinyi és Irányi utca sarkán, az Irinyi utcai CBA előtt, a Hotel Esztergom előtt, a Helischer utcában valamint a Balassa Bálint iskolánál új parkolóórákat helyeztek ki Esztergomban.

Jól hangzik, nem?

CBA előtt parkolóóra üzenete: menj és vásárolj a multiknál, ott ingyen megállhatsz!

A Hotel Esztergom előtt fizessen a vendég vagy álljon az udvarba!

Helischer utca: Gyakorló, tehát a szülők fizessenek, ha a gyerekért mennek, Balassa: kb. ugyan ez!

Gratulálok!

Jajj, ki ne felejtsem! Hídlap.hu: "A testület módosította a város parkolási rendjét is, így a Prímás szigeten ideiglenesen létesített zúzottköves parkolóhelyet megszünteti a város, mivel a mélygarázsban már biztosított a parkolás. "

2009. 04. 23. 19:01

Igen szép dolog ez, hogy megvásárolta Tamás a telket mellettünk 25 milláért! A mi udvarunkat, mely e telek mellett van, ha az önkormányzat 'meghurcolt tisztviselő hölgyének' szavaival szeretnék élni, akkor 2-ért szerette volna megvenni :))) KÖZRÖHELY!!! Sebaj, most akkor már ezek szerint nem kell az udarunkat kisajátítani, s ott utat vezetni, mert így a városnak lehetősége van a SAJÁT TULAJDONÁN (s nem más MAGÁNTULAJDONÁN) kersztül vezetni a NAGY KOPÁR DÍSZTÉR FELÉ az utcácskáját. Így nem kell milliókat áldozniuk, hogy elvegyék a MAGÁNTULAJDONUNKAT!!!! Ja, á propos, biztos nem lesz leközölve a Hídlapban, de az Önkormányzat másodfokon a bíróságon elvesztette a pert a Közig Hivatal ellen, aki elutasította hogy az udvarunkat kisajátítsák! Most legalább kifizetheti Esztergom Város Önkormányzata az utiköltségemet :) Várom, szeretettel :)) Ja, s felajánlom Bejónak, hogy már előre fedezve legyen az utiköltsége!!! Bár Ő is, úgyis hamarosan visszakapja a kedves várostól :))

2009. 04. 21. 16:24

Bezzeg amikor a mozit kellett volna alig 10 millióért átköltöztetni, akkor ehhez a városháza egy fillérrel sem volt hajlandó hozzájárulni. Úgy tűnik, hogy a Strigonium "érdekei" sokkal fontosabbak, mint a városlakók kultúrált szórakozását biztosító létesítmények fenntartása... A prioritások...

Mozifan

2009. 04. 20. 19:23

Ezt nevezik pitiáner lakosságbarát megoldásnak .Akár ki találta ki benne van Meggyes városhoz fűződő viszonya a bosszú.

Foghijas telek ,ez tetszik .Vajon meddig lesz az.Vajon az eredeti tulaj miért nem kezdett vele valamit ,bár ennyiért én is el adtam volna egy üress telket.

Hamarosan 12 lakásos társasház lesz rajta jó sok mélygarézsal az aljában ,legalább is remélem .

Törölt felhasználó

2009. 04. 20. 17:57

Na ez majd mind fizetős lesz! Az előkészületek megkezdődtek!

Eredeti méret

2009. 04. 20. 17:21

Mert azért hülyék nem vagyunk!

Ma kora délelőtti helyzetkép

a Zeneiskola előtt

a lépcsős hídnál

a Mária Valéria hídnál

a régi kompkikötőnél

a évszázad legjobb beruházásának bejáratánál

Mert azért hülyék nem vagyunk!!