Környezetkultúra hírlevél

Környezetkultúra hírlevél

2009. 04. 17. 13:06

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület hírlevelének tartalmából: Irodaköltözés, Föld Napi események, Fakivágások Esztergomban, Önkénteseket keresünk, Rólunk írták, Kitekintő, Előzetes programajánló.

Irodánk költözése

A Zöld Ház tervezett bontása miatt egyesületünk irodája március folyamán elköltözött.1997-ben hoztuk létre a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának Komárom-Esztergom megyei szervezeteként ingyenes lakossági környezeti tanácsadó irodánkat. az elmúlt 12 évben több ezer megkereséssel találkoztunk, több kisebb-nagyobb környezeti ügyben igyekeztünk segítséget nyújtani mindenkori emberi és pénzügyi erőforrásaink függvényében.

Lassan belakjuk új, tágas irodánkat, mely számos új lehetőséget nyithat meg szervezetünk életében.

De hová is költöztünk?

A Rákóczi tér 2-4. szám alá, bejárat a Dankó Galéria jobb oldalán, 6-os kapucsengő!

Elérhetőségeink nem változtak: postacímünk pf:334.
telefon/fax 33/400-150
email: ekoku@zpok.hu
honlap: www.kornyezetkultura.hu
skype: esztergom.ekoku Új nyitva tartásunk még kialakítás alatt!

Föld Napi események

Számos programban részt veszünk az év egyik legismertebb környezetvédelmi jeles napján. Pilisvörösváron, Párkányban, Nyergesújfalun tartunk, segítünk iskolai foglalkozásokat klímaváltozás témakörben.

2009. április 23-án a Föld Napi rendezvényekhez kapcsolódva Az UTOLSÓ ÓRA – Híradás a föld Állapotáról címmel tart előadást dr. Hetesi Zsolt (ELTE, Fenntartható fejlődés Egyetemközi kutatócsoport alapító tagja) Esztergomban Bővebb információ: www.szeretgom.hu

24-én részt veszünk az ÉDV Zrt. szervezésében hagyományosan megrendezésre kerülő Vízkincskereső kerékpáros versenyben. Egyesületünk a versenyzők ökológiai lábnyomát fogja számítani a Poór Antal téren.

25-én, szombaton a dorogi Nap-út Napon Lakcímke programmal jelentkezünk.

Fakivágások Esztergomban

Több panaszt is kaptunk az elmúlt hetek Esztergom belterületi fakivágásaival kapcsolatban egyesületünkhöz, ill. magunk is látjuk – tapasztaljuk a sokszor vitatható fakivágásokat.

Jelenleg készül szakmai állásfoglalásunk és javaslattételünk szakértő bevonásával az ügyben, természetesen nem hagyjuk szó nélkül az esetet.

Önkénteseket keresünk

Aki szívesen áldozna szabadidejéből egyesületünk segítésére, az alábbi tevékenységekbe várjuk bekapcsolódásukat:
 • irodánk berendezése
 • Ökoház tereprendezése (ásás, téglaválogatás, favágás, tereprendezés, kerti bútor felületkezelése stb.)
 • Ökoház belső terében faajtók felületkezelése
A segítséget előre is köszönjük!

Rólunk írták

Az utóbbi időben több médiában megjelent híradás, interjú egyesületünkről. Válogatás a megjelenésekről: www.otvenentul.hu – ökoházunk és energiahatékonyság

www.kothalo.hu - Víz Világnapi események

www.hidlap.hu - Lakcímke szakmai nap az Ökoházban

Kitekintő

 • Nap-Út Nap - 2009. április 25-én,10-17h-ig Dorogon a József Attila Művelődési Házban a Nap-Út Alapítvány és a Dorogi Közművelődési Kht. közös rendezésében, az ÁNTSZ és Önzetlen Segítők közreműködésével.

 • 20 éves a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület – kiállításmegnyitóDorogon a Művelődési Házban április 23-án 17 órakor. Díszvendég: dr. Fülöp Sándor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. bővebben: www.dke.hu

  Veszélyes- és elektronikai hulladék-gyűjtés Dorogon MÁJUS 30-án

  Helyszínek, időpont

  Időpont: május 30. (szombat), 8–12 óra

  Gyűjtési helyek:

  1. Penny Market parkolója

  2. SZTK-val szemközti parkoló

  3. Profi parkolója

  4. Zsigmondy ltp. és a Schmidt S. ltp. között a parkolóban

  5. Széchenyi ltp. melletti parkoló

  Előzetes programajánló

  május 23. Máriahalom, kerékpáros verseny – környezeti tanácsadás, környezetbarát termékek, ökolábnyom számítás

  május 30 – 31. Pünkösdi Vásár – Lakcímke kampány és környezeti tanácsadó nap

  Elem leadás egyesületünk irodájában is

  Használt, kimerült elemeiket a Relem és Forego Kft-nek köszönhetően egyesületünk irodájában is leadhatják. Várjuk észrevételeiket és sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe programjainkat, melyeken szívesen látjuk Önöket!

 • 2009. 04. 18. 8:09

  valahogy aktívabban kéne részt vennie az egyesületnek az önkormányzat napi ügymenetében

  Miből gondolod, hogy hagynák őket beleszólni BÁRMIBE is?

  2009. 04. 17. 23:21

  Környezetkultúra:! Igen. Igaz. Az események utáni kullogásról van szó. Szerintem valahogy aktívabban kéne részt vennie az egyesületnek az önkormányzat napi ügymenetében ahhoz, hogy képbe legyenek, és ne kelljen az események után kullogniuk. Na de van-e lehetőségük a részvételre? Van-e betekintési lehetőségük a folyó, és az Őket érintő témakörökbe? Na és elég aktívak - e a kívülről érkező bejelentések vizsgálata kapcsán? Kihasználva a lehetőséget: csak emlékeztetőül jelzem, hogy a Döbönkúti-forrás évek óta használhatatlan, mert betemették amikor ivóvíz-vezetéket építettek ki.

  Eredeti méret

  2009. 04. 17. 15:41

  Szerinted a fakivágásokról volt bizottsági döntés? Tervezés?

  Valaminek kellett lennie, mert ennek a saccperkábé több száz fának a kivágását nem élet-vagy balesetveszély azonnali elhárítása indokolta, és a kötelező pótlásuk nem két forint, tehát azt szerintem be kellett tervezni a költségvetésbe.

  Eredeti méret

  2009. 04. 17. 15:22

  Valaminek csak kellett lennie. Nem hiszem, hogy a városi főkertész egyszemélyben eldönthetné ennyi fának a kivágását. Bár az is lehet, hogy naív vagyok :(

  2009. 04. 17. 15:05

  Szerinted a fakivágásokról volt bizottsági döntés? Tervezés?

  Eredeti méret

  2009. 04. 17. 14:46

  Fakivágások Esztergomban

  Több panaszt is kaptunk az elmúlt hetek Esztergom belterületi fakivágásaival kapcsolatban egyesületünkhöz, ill. magunk is látjuk – tapasztaljuk a sokszor vitatható fakivágásokat.

  Jelenleg készül szakmai állásfoglalásunk és javaslattételünk szakértő bevonásával az ügyben, természetesen nem hagyjuk szó nélkül az esetet.

  Ez csak kullogás az események után, ráadásul ellentmondanak saját maguknak is. Már többször idéztem, még egyszer és utoljára:

  A program célja Esztergom városában a társadalom - a lakosság és a civil szervezetek - aktív részvételének erősítése a döntéshozatali folyamatokban. Ennek eléréshez részt veszünk a városi bizottsági üléseken, még tervezési szakaszban ismertetjük a lakosság életét befolyásoló terveket, koncepciókat,

  (www.ekoku.hu)

  Ez az idézet nem jövő időben íródott, ennek ellenére a fakivágásokkal kapcsolatban ebből semmi nem valósult meg :(