Közpénzből mentettek meg egy Suzuki-beszállítót
Gazdaság
2009. ápr. 7.

<p>A Kirchhoff Hungária Kft. esztergomi karosszériaelem gyártó üzeme 83 millió forintos támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól, ezzel egy évig biztosított a cégnél dolgozó 200 ember munkája - mondta el az MTI-nek kedden a cég ügyvezető igazgatója.</p>

Sólyom Szabolcs elmondta: a vállalat a Suzuki beszállítója, s a csökkenő kereslet miatt az év elején három műszak helyett csak két műszakban termelt, a 300 fős létszámot pedig 200-ra csökkentette. Az ügyvezető szerint az OFA munkahely megőrzési támogatásának köszönhetően átmenetileg, az autóipar újbóli fellendüléséig a cégnél nem lesz szükség újabb elbocsátásokra, illetve a négy napos munkahét bevezetésére.

Sólyom Szabolcs hozzátette, a tavalyi 32 millió eurós árbevétellel szemben az idén 20 millió euróval számolnak. Az első negyedévben a legyártott mennyiség egyharmaddal kevesebb volt a tervezettnél. A Kirchhoff Hungária Kft. 2007 szeptember elején 3,5 milliárd forintos beruházással új üzemcsarnokkal bővítette esztergomi gyárát, a Suzuki telephelyének közelében. Jelenleg a Swift-hez és az SX4-hez készítenek fémelemeket, egyebek között első és hátsó lökhárítókat és a műszerfal alatti középmerevítőt, amely a Kirchhoff specialitása.

A Kirchhoff Hungária Kft. a Kirchhoff Automotive divízió tagja, amely 16 termelőegységgel rendelkezik Mexikótól Európán át Kínáig. Vevőik között található a General Motors, a Fiat, a Daimler-Chrysler, a Ford, a VW, az Audi, a Seat, a BMW, a Renault és a DAF. A Kirchhoff Group 220 éves német családi tulajdonban lévő cég. A csoport éves árbevétele 600 millió euró, a foglalkoztatottak száma több mint 3.700. A vállalkozásnak 4 divíziója van, amelyekben hulladékszállító és tisztító teherautó felépítményeket (Faun) , precíziós kéziszerszámokat (WITTE) gyártanak, valamint személygépkocsikat alakítanak át mozgássérültek számára (REHA Automotive), illetve a Kirchhoff Automotive csoportban fém karosszériaelemeket préselnek és szerelnek össze az autóipar részére.

(forrás)