Föld alatt a Föld körül - Új könyv a barlangokról
Kultúra
2009. ápr. 2.

<p>Kucsera Márton budapesti és Lieber Tamás dorogi barlangász szerkesztésében áprilisban rendhagyó, egyben hiánypótló könyv kerül a hazai könyvesboltok polcaira. A Barlangtúrák - Föld alatt a Föld körül című 380 oldalas, lenyűgöző felvételekkel illusztrált kötetben a laikus olvasó is képet alkothat magának Európa és a világ nagy barlangrendszereiről. A könyv a Kornétás Kiadó "túrakalauz" sorozatában jelenik meg.</p>

Az űrfelvételeknek, műholdaknak köszönhetően bolygónk felszínén napjainkra jószerivel eltűntek a fehér foltok, a megismerésre váró területek. A sarkvidékek, magashegységek, sivatagok zord világát egyaránt felfedezte magának az ember, és a technika jóvoltából térképet alkothatott a tengerek, óceánok domborzatáról is. A föld mélye azonban még jócskán tartogat számunkra meglepetéseket.

Ha az országokat a barlangok száma és nagysága szerint rangsoroljuk, hazánk messze elmarad az élmezőnytől, ám kutatóink lelkesedése és elszántsága nem ismer határokat. Amíg a különböző felszíni expedíciók eredményeitől hangos a sajtó, a föld alatti világ megszállottjai csendben, avatatlan szem elől elzárva végzik szokványosnak nem mondható tevékenységüket. Több száz, olykor ezer méteres mélységekben hatalmas folyosókat, csarnokokat, aknarendszereket fedeznek és tárnak fel, települések számára hasznosítható vízkészletek után kutatnak, vagy idegenforgalmi vonatkozású felméréseket végeznek.

A nemzetközi színtéren való helytállás, például az észak-olaszországi Gortani-rendszerben, a montenegrói és erdélyi karsztterületeken, vagy Kína külföldiek elől elzárt vidékein végzett kimagasló kutatótevékenység a magyar barlangászok érdemeit öregbítik.

Könyvünk, mely első kézből származó beszámolókat, leírásokat közöl, rendhagyó túrakalauzként mutatja be – természetesen a teljesség igénye nélkül – barlangkutatóink külföldön átélt kalandjait, miközben tudományos alapossággal ismerteti a barlangok legfőbb jellemzőit. Segítségével ugyanakkor képet alkothatunk arról a nem mindennapi felkészültségről, összetartásról és a természet iránti alázatról, ami nélkülözhetetlen Földünk rejtett csodáinak megismeréséhez.

A könyv a BEBTE-n keresztül kedvezményes, 2000 Ft körüli áron megvásárolható. Az igényeket a bebte@index.hu elektronikus levélcímen kell jelezni!

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy előreláthatólag május 9-én (szombaton), 15 órától a dorogi József Attila Művelődési Ház mozitermében sztereovetítéssel (térhatású élmény) egybekötve rendezzük meg könyvbemutatónkat.

A vetítést Egri Csaba barlangi fotós - könyvünk egyik illusztrátora tartja, aki a különleges vetítési technikájával a 2008-as franciaországi Barlangtudományi Világkongresszuson különdíjat nyert!

A rendezvényre a belépés ingyenes!

(forrás)