Olajszennyeződés miatt csápos kutakat zártak le a Dunánál
Közélet
2009. márc. 27.

<p>Olajszennyeződés került a Dunába Esztergom és a táti Duna-ág között. A vízügyi szakemberek szerint nem érint nagy területet az olajfolt, de biztonsági okokból lezártak néhány, a lakossági vízellátásban is résztvevő, úgynevezett csápos kutat a Prímás-szigetnél. Vízkorlátozás nincs, a szennyeződést pénteken és szombaton várhatóan el tudják távolítani a szakemberek.</p>

Janák Emil, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy egy kisebb területen terjedt szét a Duna vizének felszínén, filmréteg szerűen az olaj. Biztonsági okokból lezárták a Prímás szigeten lévő egyes csápos kutakat, de valójában ezek a kutak, illetve a vízellátás nincs veszélyben. A tervek szerint a helyszínen dolgozó szakemberek szombaton már be tudják fejezni a kárelhárítást. A víz felszínéről úgynevezett olajhurkával húzzák le a szennyező anyagot.

Egyelőre vizsgálják, honnan érkezett a szennyeződés. A táti Duna-ágban egy cég kotrást végez, a vízi terület rehabilitációs munkáit végzik, engedéllyel. Azt is megvizsgálják, majd, hogy nem a munkálatok közben került-e az olaj a vízbe. A Dunába került szennyező anyag egyébként mennyiségre kicsi, a becslések szerint néhány tíz liter lehet, de mivel nagyon vékony rétegben van a felszínen, így a mennyiséghez képest nagy területen tudott szétterjedni, de még ez a terület sem jelentős. A kárelhárítási munkár elkezdődtek - mondta Janák Emil.

Forrás: Független Hírügynökség

(forrás)