A Polgári Esztergomért Egyesület közleménye
Közélet
2009. márc. 23.

<p>A Polgári Esztergomért Egyesület két aktuális témában az alábbiakat közli:</p>

 

I.

 

A még regnáló kormány hibás gazdaságpolitikájának köszönhetően az elmúlt egy hónapban a forint rendkívül gyengévé vált az euróval szemben. Ennek “köszönhetően” a Szlovákiával határos megyék településein megnőtt az erős euróval vásároló szlovákiaiak száma, így nőtt a forgalom és a bevétel, enyhítve ezzel a válság hatásait a hazai kereskedőkre.

Esztergomban azonban ez a forgalomnövekedés nem a belvárosban üzemelő, helyi kereskedőknél jelentkezik, hanem a Tescoban és a Park Centerben. Ennek egyetlen oka az, hogy Esztergom belvárosában ellehetetlenült a forgalom és a parkolás lehetősége. Hiába a Prímás szigeten létesült mélygarázs, a Párkányból érkezők csak nagy és értelmetlen kerülővel tudják, tudnák megközelíteni. A Párkányból érkező autós bevásárlók a körforgalomnál inkább választják a Tesco és a Park Center irányát, hiszen az onnan jól megközelíthető és a parkolás is ingyen van.

A válság egyik megoldása, hogy a hazai és a helyi kis és középvállalkozásokat megfelelő eszközökkel és ösztönzőkkel előnyökhöz juttatjuk, mert az adójuk, a tőkéjük és a munkaerejük az országban, Esztergomban marad. Az Esztergom belvárosi üzletek akkor tudják kihasználni a kedvező helyzetet, ha a Párkányból érkezőknek lenne lehetősége egyenesen a belváros felé közlekedni és a mélygarázsban parkolni. Ezzel megnőne a mélygarázs kihasználtsága és a belvárosi üzletekben is megjelenne a várt és remélt forgalomnövekedés.

Komoly veszélye áll fenn annak, hogy Esztergomban a belvárosi üzletek bezárnak és jobban megközelíthető helyre költöznek. Ezzel a belváros még jobban kiüresedik és egyre inkább elveszti belvárosi közösségteremtő szerepét. Helyette olyan szervetlen, csak a fogyasztásra épülő bevásároló negyed jöhet létre a Dobogókői úton, amely alig különbözik majd a lelketlen plázáktól.

A Polgári Esztergomért Egyesület kéri Esztergom Város vezetését, hogy biztosítsák a forgalmi rend megváltoztatásával Párkány felől az egyenes közlekedést Esztergom belvárosa felé.

 

II.

 

A Polgári Esztergomért Egyesület számára érthetetlen és értelmetlen Esztergom vezetése által kezdeményezett népszavazás, amelynek kérdése az alábbi:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?

A jelenlegi mély és súlyos gazdasági válság éppen arra mutatott rá, hogy a privatizációt mint eszközt nem lehet nyakló nélkül használni. A köz szolgálatát ellátó intézmények a köz érdekében maradjanak továbbra is közösségi tulajdonban. Esztergom Város felelős vezetése, a képviselő testület gondos gazda módjára lássa el továbbra is ezen intézmények működtetését vállalva akár azt is, hogy ezek közül valós gazdasági adatokra hivatkozva bármelyiket indokolt esetben megszünteti.

A kérdés ugyanakkor további kérdéseket vet föl. Mennyi a meghatározott rész? Ha nem ingyenes, mennyi a rendkívül kedvezményes ár? Hogyan biztosítható az, hogy a részvények kizárólag esztergomi polgárok tulajdonában kerüljenek, maradjanak? Honnan ismerhető meg a holding alapító okirata, alapszabálya a népszavazás előtt, amelyből látható a kisebbségi tulajdonosok védelmére meghozott szabályok?

A Gyurcsány kormány két évvel ezelőtt próbálkozott a kis tulajdonosi programmal, amely gyakorlatilag a megszületése pillanatában elhalt.

A Polgári Esztergomért Egyesület kéri Esztergom Város vezetését, hogy ne fektessen fölösleges energiákat egy átláthatatlan és sem jogilag, sem gazdaságilag nem megalapozott programba. Helyette inkább hatékonyan racionalizálja a holding cégeinek működését.

Polgári Esztergomért Egyesület

(forrás)