Csak Óbudáig jár a vonat Esztergomból hétvégente
Közélet
2009. márc. 17.

<p>Szünetel a vasúti forgalom március 20-tól május 24-ig a hétvégi napokon Óbuda és a Nyugati pályaudvar között az Északi összekötő vasúti híd felújítási munkálatainak befejezése miatt – tájékoztatott MÁV-START Zrt. kedden.</p>

A Budapest-Esztergom vonalon március 20-tól május 24-ig – kivéve március 27-29., április 10-12. és május 1-3. – péntekenként 22.45 órától, szombatonként egész nap, vasárnaponként 21.10 óráig a vonatok a Margit híd felszíni állomásig járnak, illetve onnan indulnak. A vonatok a Margit híd és Kaszásdűlő között a HÉV-vonalon szállítják majd az utasokat – olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. Az utasok a Margit híd budai hídfője és a Nyugati pályaudvar között a 4-es és 6-os villamossal mindkét irányban, valamint a 26-os busszal egy irányban közlekedhetnek érvényes vasúti jeggyel, vasúti bérlettel.

A 3-as metróval a Nyugati pályaudvar és Újpest Városkapu állomások között mindkét irányban lehet majd így utazni. A közlés szerint az említett három kivételes hétvégén a szerelvények a közforgalmi menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek a Nyugati pályaudvar és Esztergom között. A részleges vágányzár oka, hogy a hídszerkezet teljes cseréje után szükséges utómunkálatokat a kivitelező nem tudta a már módosított határidőre befejezni.

A vágányzári időszakokon kívül, hétköznapokon a vonatok Budapest-Angyalföld és Óbuda állomások között a szokásosnál lassabban, maximálisan 40 km/h sebességgel közlekednek majd. A vasúttársaság 2008 nyarán kezdett bele a vasútvonal felújításába, és ennek keretében a Budapest-Esztergom rehabilitációs program első ütemében újítják fel az Északi összekötő vasúti hidat, hogy a rekonstrukció után a vonatok menetideje csökkenhessen. A felújítás előtt 20 km/h sebesség-korlátozás volt érvényben, a felújítás után 80 km/h lesz a vonatok megengedett sebessége ezen a szakaszon.

(forrás)