LEGYEN-E BETÉTDÍJ ?

LEGYEN-E BETÉTDÍJ ?

2009. 03. 17. 12:33

A HuMuSz nagyon régóta dolgozik már azért, hogy kevesebb legyen a szemét: oktatunk, tanácsadást tartunk, különböző adatbázisokat tartunk fent, újságot írunk, próbáljuk a döntéshozók felé a környezeti érdekeket érvényesíteni. Most például azzal, hogy vezessék be a betétdíjat.

Csakhogy úgy érezzük, hogy megint el fogjuk bukni ezt a meccset, de ha nagyon sok véleményt tudunk felmutatni, akkor talán még labdába tudunk rúgni. A Csomagoló Lobbi megint összezárt, a fogyasztókkal és a környezettel megint nem hajlandók törődni.

Annyit tehetünk, hogy erőt mutatunk fel. Hogy lássák, hogy nem csak 12 ember kiabál az ellen, hogy az ipari lobbi érdekei megint a környezeti érdekek fölé kerekedhessenek.

Sok és gyors segítségre van szükségünk!

Kérjük, töltsék ki az alábbi rövid kérdőívet*!

Kérjük, hogy juttassák el a linkjét minden létező levelezőlistára, fórumra, hogy minél többen mondhassanak véleményt.

Előre is köszönöm, nagyon bízom benne, hogy ezúttal nagy tömegeket meg tudunk mozgatni. Azt is nagyon nagy eredménynek tartanám, ha hetekig a felszínen tudnánk tartani a problémát!

és akkor a link: spreadsheets.google.com

Köszönettel

A Humusz csapata


--

gömbicica

2009. 03. 18. 13:09

A legutóbbi dunaparti szemétszedésből hazafelé bementünk az Anonimbe egy kortyintásra. A hajam égnek állt, mikor is az egyik házból egy puccos hölgyike kijött egy hussütő tepsivel a kezében, a tartalmát belelottyintotta az utcai csatornába, oszt bevonult. (nem tudom vizelvezető, vagy szennyvizcsatorna, de a dolog szempontjából mindkettő disznóság)

gömbicica

2009. 03. 18. 12:58

Ha már Humusz, meg környezetvédelem.

Az elhasznált sütőolajtól hogy szabadultok meg?

"Használt sütőolaj

A veszélyes hulladékok közül a használt sütőolaj és zsiradék kerül sok esetben a figyelem középpontjába, országos szintű begyűjtő hálózata kiépülőben van. A begyűjtést a budaörsi központú BIOFILTER Kft. az ország bármely részén megszervezi.

Egyelőre elenyésző mennyiség származik a háztartásokban keletkező sütőolajokból, a budapesti és az országos hálózat is elsősorban az éttermek, étkezdék konyháira koncentrál. Ez a gyűjtési forma mennyiségi és minőségi oldalról nézve kedvezőbb feltételek mellett végezhető, mint a háztartási olaj begyűjtése.

Budapesten elvileg minden éttermi konyhának és lakóközösségnek lehetősége van bekapcsolódni a gyűjtésbe. A területi képviselőn keresztül 30 és 60 literes gyűjtőedény igényelhető a cégtől, melyet meghatározott idő alatt kell kizárólag sütőolajjal, zsiradékkal megtölteni.

A 102/1996-os veszélyes hulladékos kormányrendelet szerint a használt sütőolaj is veszélyes hulladéknak számít. Ennek ellenére általában nagyon hanyagul kezelik: tovább sütnek vele, mint szabadna, sok helyen a lefolyóba öntik. Pedig a használt sütőolaj az emberre ártalmas, rákkeltő anyagokat tartalmaz (PAH-vegyületek), a lefolyókon keresztül az élővizekbe jut.

A Biofilter Kft. a visszagyűjtött olajat ülepíti, lefölözi a tetejét (szűrt olaj) és különválasztja az aljára ülepedett anyagot. Ez az igazi veszélyes hulladék és az egészségre káros anyagok zöme is ebben van! Ennek egy részét komposztálják, nagyobb részével viszont nem tudni mi történik.

A Biofilter által szűrt olaj részben takarmányba kerül. Ha vannak káros anyagok az olajban, akkor az az állatok szervezetébe jut, de ezt állítólag nem vizsgálja senki. Aggasztó adat, hogy már a piaci tojásban is ott vannak a PAH-vegyületek, feltehetően a takarmányból származnak.

A Biofilter olaját a vegyipar használja fel. Ebből száradó gittek, légyfogó, stb készül. Szappangyártásra is adnak el némi olajat, itt sem lehet tudni, hogy mit tartalmaz a késztermék pontosan. Vannak bőrön át felszívódó káros anyagok, amelyek állítólag előfordulhatnak a sütőolajban.

A legjobbnak tűnő felhasználási módot az építőipar szolgáltatja: itt aszfaltba keverik a Biofilter által előállított olajat. Persze azt is meg kellene vizsgálni, hogy kioldódhat-e az aszfaltból veszélyes anyag, mégis ez az újrahasznosítási mód tűnik a legkevésbé problémásnak."

forrás: www.sulinet.hu

hasznos lehet még: www.kukabuvar.hu

gömbicica

2009. 03. 18. 12:40

Bedobozoljam esetleg???

2009. 03. 18. 11:44

A rengeteg bedobós, hirdetési, reklámujság hegyekben áll nálunk mindig

Szólhattál volna, mikor ősszel papírgyűjtés volt a suliban.:(

gömbicica

2009. 03. 18. 11:40

Nem csak a betétdijjal vannak bajok.

A rengeteg bedobós, hirdetési, reklámujság hegyekben áll nálunk mindig. Néha,néha veszek valami bulvár olvasnivalót is, de rengeteg a papirszemetünk. Mondjuk én vagyok olyan elvetemült, hogy a felvágottas papirokból kitépem a celofános részt, és a papirt is szelektivbe teszem, és nevessetek ki, még a wc papir gurigát is beteszem a szelektives dobozba.

Mikor még voltak gyerekecskémnek fehér egerei, azok marha jól hasznositották, de mióta nincsenek, csak gyülnek. Mármint a gurigák.

2009. 03. 18. 11:23

Nekem sir a lelkem, mikor a szelektivbe dobálom a tiszta, kupakos befőttes üvegeket :-((,

Pár évvel ezelőtt tettem fel a netre egy hirdetést, amikor besokalltunk a befőttesüvegekből. Talán még az egominfo-n. Amúgy én is befőzök, de akkor valahogy hirtelen nagyon sok volt és már nem akartam tárolni. Jelentkezett egy házaspár, hogy nekik kellenének az üvegek, de most azonnal. Eljöttek érte (ha jól emlékszem Albertirsáról), és fizettek a százegynéhány üvegért (kicsi, közepes, nagy) 1700,- forint körüli összeget. Elosztottam a gyerekek közt zsebpénznek:)

Már itt is van apróhirdetési rovat.... ;-)

2009. 03. 17. 20:00

Persze, hogy legyen. Az iwiw-es üzenőfalra is feltettem a linket. Remélem, sokan kitöltik majd.

gömbicica

2009. 03. 17. 19:41

Nekem sir a lelkem, mikor a szelektivbe dobálom a tiszta, kupakos befőttes üvegeket :-((, meg mikor az okos szomszédom kupakkal együtt taposatlanul minden héten kitesz a kuka mellé egy krumpliszsáknyi pet palackot. Azt hiszi, hogy ha már külön van rakva, nem a kukába, akkor már minden ok. Hiába pappolok neki :-((

Régebben már irtam, hogy Zalaegerszegen rendszeresen dobálnak a postaládákba egyenzsákot, amibe mindenki külön gyüjti a pet palackokat, és meghatározott napokon összeszedik. Megemlitettem, hogy itt miért nem lehet ezt bevezetni az egyik képviselőnek, talán Kinál Katinak? Ugy emlékszem, hogy emlitést is tett polgármesterünknek, aki annyival elintézte, hogy hogy néz ki, meg hogy ez nem jó ötlet. Ha rosszul emlékszem, bocs. De a lényeg ez volt.

Hát sokkal különb, mikor kukába rakják, oszt megy a szemétdombra a sok köbméter levegő. Hülyeség. Miért gáz átvenni olyan ötletet ami jó, és ami máshol már jól müködik. Mi Esztergom? Valami különlegesség??

Hülye kérdés volt. Hát tényleg egy különlegesség. :-(((

2009. 03. 17. 19:28

Ez komolyan még kérdés? Hiszen nem is lett volna szabad megszüntetni! Sőt amennyire csak lehet ,mégha jelképesen is de minden ésszerű dologra ki kellett volna terjeszteni!

Eredeti méret

2009. 03. 17. 18:50

Legyen-e betétdíj?

Legyen!