Züllött ország???
2009. febr. 26.

<p>Mit tetszett mondani?</p>

Azt mondja a polgármester egy testületi ülésen, hazájáról, hogy züllött ország! Mit tetszett mondani? Miért nem képes a polgármester egyszer, csak úgy próbából, nem a saját mentalitásából kiindulva mondani valamit! Lehet, hogy vannak züllött emberek hazánkban, de a nagy többség nem az! Ha már így szóba került, nézzük ki is az akit „züllöttnek” mondhat a polgármester, erre felé!

Esetleg az aki, józan emberi módon, értelmesen képes beszélni és vitatkozni, nem nézi le kollégáit, munkatársait, tiszteletben tartva azok emberi méltóságát és jogait!

Vagy aki képtelen uralkodni önmagán és így alpári módon viselkedik a képviselőtársaival szemben?

Esetleg az aki, tiszteletben tartva a választók érdekeit, tartja adott szavát! Nem azért mert a törvény erre kötelezi, hanem azért mert ezt az önbecsülése megköveteli.

Vagy aki a munkatársai előtt letett, esküjét folyamatosan megszegi?

Esetleg az aki, durva kifejezéseket, mint választott vezető nem használ a választóival szemben, mert tudja mi az, hogy tisztelet és intelligencia!

Vagy aki a város polgárainak egy részét nyilvánosan hülyének nevezi?

Esetleg az aki, bátran felvállalja saját véleményét, de képes odafigyelni mások véleményére is! Erre akkor is igényt tart, ha a másik ember véleménye, bírálata nem tetszik számára.

Vagy aki félve a város lakóitól, nem mer fogadóórát tartani?

Esetleg az aki, tiszteli beszélgető társainak meglévő nagyobb tudását, és tanul mások értelmes gondolataiból!

Vagy aki kioktató stílusban beszél nálánál sokkal műveltebb, értelmesebb és felkészültebb emberekkel?

Esetleg az aki, nem vádol alaptalanul senkit! Aki karakán módon vállalja kimondott szavainak következményeit és nem fél kiállni a nyilvánosság elé, ha már hazugságát tetten érték!

Vagy aki kihasználva helyzetéből adódó „törvényi előjogok” adta lehetőségeit, nem szégyell másokat rágalmazni, és sértő módon becsmérelni?

Esetleg az aki, képes értelmes, meggyőző módon városának érdekeit képviselni, tárgyaló partnereivel történő megbeszélései során! Aki tudásából adódóan, megfelelő felkészültséggel bír elképzeléseinek érvényt szerezni! Aki az esetleges kudarcok felelősségét nem próbálja azonnal és kizárólag másokra hárítani! Főleg akkor nem, amikor napnál világosabb, hogy Ő maga, hibázott!

Vagy aki nem képes eredményes módon képviselni a városát, fontos ügyekben?

Esetleg az, akinek eszébe sem jut a szó, bosszúállás!

Vagy aki bosszút áll minden kritikus hang miatt?

Esetleg az aki, tudja hogy a pontosság a királyok udvariassága! Akkor is, ha az illető egyáltalán nem „király”!

Vagy aki többnyire késve érkezik oda, ahol illene pontosan megjelennie?

Esetleg az aki, a letett esküjéhez hűen, betartja az általa vezetett Önkormányzat szabályzatát, és a testületi döntést akkor is végrehajtja és hajtatja, ha az nem az Ő álláspontját tartalmazza!

Vagy aki addig szavaztatja az önkormányzati testületet, amíg az el nem fogadja az Ő álláspontját?

Esetleg az aki, tudja és átlátja, hogy hol, milyen beosztásban dolgozik, mi a feladata, mi az, amit megtehet és mi az, amit semmilyen körülmények között sem!

Vagy aki „kiközösítené” egyes képviselőtársait, ha tehetné?

Esetleg az aki, fel tudja mérni, hogy képviselőtársainak nem „főnöke”, hanem munkatársa a polgármester, és ennek megfelelően is cselekszik!

Vagy aki azt hiszi, minősítheti a képviselőtársai munkáját?

Érdekes dolog, amikor valaki, polgármesterként, a hazáját nagy nyilvánosság előtt züllöttnek nevezi! Szerintem a fentiekben leírt lehetőségek közül választva, el lehet dönteni, hogy az említett polgármester által használt jelzőt, kire lehetne jogosan alkalmazni! Ezt a jelzőt nem én használtam a mai közéletre vonatkoztatva, hanem a polgármester volt szíves megfogalmazni!

A tudásának mértéke, jellemző módon, e két szó egymásmellé helyezésére elegendő, „züllött ország”! Ha már valamit nem képes felfogni, a tényleg nem egyszerű jelen, történéseiből!