Rendőr is bűnös az esztergomi titoksértési botrányban?

Rendőr is bűnös az esztergomi titoksértési botrányban?

2009. 02. 26. 15:37

Több tanú is egyértelműen azt állította a feljelentést követő vizsgálatok során, hogy Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere egy helyi potentát, politikai ellenfele híváslistáit mutogatta – értesült a Népszava.

Korábban a „polgári polip” néven elhíresült UD Zrt.-ügy egyik mellékszálaként, engedélyezett telefonlehallgatásokból derült ki, hogy a cég egyik vezetője és egy rendőrséget alaposan ismerő, ott jó kapcsolatot ápoló személy között híváslisták megszerzéséről folyt beszélgetés. A gyanú szerint valószínű: a „feketén” kért telefonszámok híváslistáját illegálisan egy más ügy több résztvevőjét érintő névsorhoz „csaphatta” egy az UD Zrt. megbízását teljesítő rendőrségi alkalmazott. E hivatali bűncselekmény ügyében jelenleg is tart a vizsgálat.

Amint arról már beszámoltunk, az NBH tavaly ősszel jelentette fel Meggyes Tamást azzal a gyanúval, hogy ismeretlen forrásból megszerezte egy esztergomi munkatársának, helyi gazdasági és politikai ellenfelének mobilhíváslistáit. A városvezető ezt cáfolta. A Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy valóban kaptak egy olyan feljelentést, amely a polgármestert érinti, ezt csatolták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hivatali visszaélés miatt indult nyomozáshoz.

A Népszava egyelőre nem kapott választ, hogy esetleg az ügyek kapcsán a polgármester autóját ért támadást is újra vizsgálja-e a hatóság, ahogyan a háza elleni merénylet körülményeit. Maga Meggyes Tamás erről korábban úgy nyilatkozott: „Azt gondolom, hogy a felbujtók nem mindegyike került az igazságszolgáltatás elé. Sőt a fő felbujtó szabadon mászkál. Nem csak az országban.” A polgármester azonban a hatóságok előtt azóta sem nevezte meg, kire gondolt.

Forrás: Népszava

Törölt felhasználó

2009. 03. 07. 15:13

– Nézzünk egy kicsit vissza! Múlt évben robbant ki az UD Zrt. ügye, ami első ránézésre egy szépen felöltöztetett cég, aztán megkaparták kicsit, és úgy tűnt, hogy valójában magán-titkosszolgálatról van szó. Azóta mindenki hallgat…

– A Nemzetbiztonság Hivatal (NBH) feljelentése után a nyomozást a rendőrségnek kell lefolytatnia, ügyészségi irányítás mellett. A nyilvánosság valóban semmit sem érzékel ebből, én sem ismerem a részleteket.

– Az UD-ügynek eközben több mellékszála is volt… Például Esztergom.

– Az NBH észlelte, hogy államtitkot képező híváslisták megszerzésére adtak megbízást, mely híváslisták megszerzése – a gyanú szerint – egy polgármester érdekeit szolgálta.

– Meggyes Tamás esztergomi városvezetőét?

– A feljelentés ismeretlen tettes ellen szól, de valóban érintettje lehet az ügynek az említett polgármester. A bizonyítékok azonban ebben az esetben is a rendőrség és az ügyészség birto­kában vannak.

– Egy egyszerű híváslista megszerzése miért államtitoksértés?

– Ha olyan híváslistát fednek fel, amelynek a jogosultja csak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehet, akkor annak minősül. Ez esetben is az ügyészi irányítással zajló nyomozás feladata tisztázni a részleteket.

– A kormány épp a hasonló ügyek miatt terjesztette ki a nemzetbiztonsági védelem lehetőségét az önkormányzatokra?

– Nem elsősorban, sokkal inkább a szervezett bűnözés elleni küzdelem erősítése, hatékonyabbá tétele érdekében. Főleg, hogy az európai uniós támogatások elköltésének jelentős része az önkormányzati szférához kötődik. A megszerezhető pénzek miatt szaporodhatnak a törvénytelen befolyásolási kísérletek, megjelenhet vagy inkább erősödhet a szervezett bűnözés. Az önkormányzatok élhetnek a lehetőséggel, hogy bizonyos esetekben a NBH segítségét kérjék, de az egészből napi pártpolitikai támadás lett a szolgálatok ellen. Mára ez lecsillapodott, az NBH és az önkormányzatok közti együttműködés élő és formalizáltság nélkül is létezik.

– Az ellenzék részéről érkeztek a támadások. Most pedig úgy tűnik, ha nem a kamerák előtt kell nyilatkozni, hanem helyi érdekből eljárni, akkor ők is keresik a kapcsolatot.

– Minden oldalról vannak együttműködők, és ez nagyon jó. Az önkormányzatok esetében alapvetően a polgármesteren múlik az együttműködés mélysége. Persze ha épp egy polgármester áll a törvénytelenség mellett, akkor igen nehéz fellépni ellene. A politika fertőzöttsége a szervezett bűnözés oldaláról egyébként nem romlott az elmúlt években. A befolyásolási kísérletek száma viszont emelkedik. És ez egyre fokozódik, ahogyan az uniós fejlesztési források is megjelennek.

– Az utóbbi idők ingatlanpanama-gyanúinak feltérképezéséhez is köze lehetett a nemzetbiztonsági védelemnek?

– Nem. A jelenleg ismert VII. kerületi, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, móri vagy más korrupciógyanús tör­ténetek korábbiak. Amiről én beszélek, az a megelőzésről szól és együttműködést feltételez. Egyik legfontosabb eszköze pedig az információk átadása, elemzése. Az NBH nem is nyomozhat az önkormányzatokkal szemben, nem hallgatja le vagy figyeli meg őket. Ha ők segítséget kérnek, akkor ellenőrizzük, hogy van-e veszély vagy nincs. A nyomozás a rendőrség és az ügyészség feladata.

Forrás: www.nepszava.hu

2009. 03. 03. 19:33

Bár többen is ilyen hangot adnának azzal kapcsolatosan, hogy az esztergomi városvezetés milyen "módszerekkel" dolgozik, de sajnos ezt nem merik ilyen nyiltan megmondani... a képviselő testület pedig a megfélelmítéstől tartva nem meri a szavát hallatni, pedig szerintem ők is tudják, hogy ez így nem jó, vagy ha nem úgy érzik, akkor nagy baj van.Különben nagyon tetszik a FIDESZ rövidítésre vonatkozó aszociáció. Gratulálok, ez nagyon találó!

2009. 03. 01. 20:51

Talán a "féniks" dijjal!

gömbicica

2009. 03. 01. 19:14

Javasolnám kitüntetésre előterjeszteni! Most nem jut eszembe milyenre, de majd törjük a fejünket mindannyian.

nari

2009. 03. 01. 17:09

Reménykedtek, mi? Felesleges! Az ország legkiválóbb polgármesterével nem olyan könnyű holmiféle kitalált vádakkal elbánni!

Törölt felhasználó

2009. 02. 28. 13:13

A 2008-as UD Zrt. ügy egyik tanulsága számunkra, hogy a gazdasági életben tevékenykedő magán titkosszolgálatok nehezen kontrollálható étvággyal fordulnak védett információk felé. A szolgálatok - ahogy az ebben az ügyben is jellemző volt - a jövőben is "színvakok" lesznek, nem fogják bocsánatos bűnnek tekinteni a titkos információk gyűjtését, az államtitkok megsértését még akkor sem, ha ez a tevékenység korábban vezető tisztséget betöltő politikus aktivitásához kapcsolódik."

www.stop.hu

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 21:56

Majd megteszi az, akinek a tisztje lesz ez. Szerintem. Véleményem csak lehet? Nem? De.

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 21:51

Ezek után Meggyes összeszedheti a cókmókját a tisztaszobában és azt a kezébe kapva elkotródhat Esztergom közéletéből.

Nem hiszem, hogy ezt a te tiszted megítélni! (szerintem)

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 21:45

Nem hiszem, hogy ezt a te tiszted megítélni!

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 21:42

Nem hiszem hogy ezek a -torkos csütörtöki- adagok annyira kifárasztottak,hogy egy ilyen egyszerű kérdésnek ennyire neki kellene készülni.

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 20:15

Hosszasan sorolhatnám. Ha kicsit kipihentem a Torkos Csütörtök okozta fáradalmakat majd meg is fogom tenni! Addig szíves türelmedet kérem!

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 19:30

milyen alapon követeled ezt?

2009. 02. 26. 16:25

Csatolok egy régi írást: Szegfű 2008.10.17. 19:54 válasz erre Na nézzük csak mire lehet következtetni !

Nyirit ki kell rúgni mindenhonnan, mert kérdéseket mert feltenni! Nem véletlen hogy nincs válasz az UD ügyeire. Már feszegettem azta kérdést, hogy mikor is alakult az EVÉD Kft. Igen pontosan a gyújtogatás előtti napon. Miért is kellett a tűz ? Gondoljatok bele és kövessétek a kronológiát. Meggyes pszichopata viselkedését felismerte az életmódjában és gondolkodásában konzervatív jobboldal. Értelmes politizálással maga mellé kezdi állítani a város jelentős jobboldalát. Ezt a bomlott elme nem bírhatja, segítséget kér az egyébként a saját megfigyelésükre rendelt cégtől !! ( ezt később megtárgyalhatjuk) Tudvalavőleg elég komplikált lehallgatni a mobil telefonokat ehhez indok kell, és akkor a hivatalos titkosszolgálat léphet. Kell egy kapcsolat a titkosszolgáknál aki továbbítani tudja a lehallgatások eredményét. Mint a híradásokból tudjuk ilyen volt. Kell kreálni egy olyan ügyet amelyhez meg kell kapni a lehallgatási engedélyt, ennek különösen indokoltnak kell lennie a gyújtogatás talán ilyen. Keresni kell egy balekot! Ezeket ki ismerheti jobban mint a azok akik akkor voltak helyzetben mikor ez a balek regnált! Meg kell szervezni egy találkát és el kell indítani az akciót. Megtörténik a balhé majd azonnal azt kell kiabálni, hogy Horváth, Kovács, Nyiri, Csomor a legfőbb ellenség és már van is engedély a lehallgatásra, a span kiadja az információt a fiúk meg rendezik a dolgot a Polgival. Az ügynek persze van ára. Eddig sem volt olcsó de most még kell fizetni. Na ebbe már tényleg nem kell belellátni Nyirinek, majd susmusolnak, elkennek a megbízható emberek.

Jelentem a moderátornak!

Törölt felhasználó

2009. 02. 26. 16:08

Ezek után Meggyes összeszedheti a cókmókját a tisztaszobában és azt a kezébe kapva elkotródhat Esztergom közéletéből. Jó messzire. Ja: a JZS-865 slusszkulcsát kéretik letenni a portán!

Eredeti méret

2009. 02. 26. 15:42

A városvezető ezt cáfolta.

Cáfolta vagy tagadta? Csak mert a két szó nem szinonimája egymásnak...