Ingatlanpanama gyanúja miatt őrizetben a VII. kerületi polgármester
Közélet
2009. febr. 10.

<p>Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt. A fővárosi történet némiképp hasonlít ahhoz, ami tavaly Esztergomban a mélygarázs megvásárlása kapcsán történt.</p>

A gyanú szerint a VII. kerületben a pénzügyi bizottság elnökével és egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével a polgármester és a képviselőtestület áron alul adott el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább a házakat. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint.

Nem hasonlít a történet valamire?

Emlékezzünk csak a tavalyi esztergomi eseményekre: a polgármester előterjesztésében több, egymásnak is ellentmondó ingatlanbecslés alapján, és egy soha nem létezett korábbi önkormányzati határozatra hivatkozva jóval a piaci ár fölött - 1,4 milliárd forintért - vette meg Esztergom egy vállalkozótól a szigeten felépült mélygarázs ingatlant. A telket korábban 200 millió forintért értékesítette a vállalkozónak ugyanez a testület.

Miért ragaszkodott Meggyes Tamás, szinte hisztérikusan az adásvételhez? Olyannyira akarta ezt, hogy még hazudni is képes volt a vétel érdekéban, sőt polgármesteri levélben szó szerint megtévesztette Esztergom lakosságát, azt állítva, hogy a testület határozatban döntött a bérleti díjról, ezáltal egy esetleges bérletet sokkal előnytelenebbnek állítva be, mint magát a vásárlást.

Lehet, hogy ez a tranzakció okozza majd a vesztét? Emlékezzünk vissza: nem hallgatott azokra, akik erre próbálták figyelmeztetni.

A teljes cikk:

index.hu

Interjú Biró László ingatlanszakértővel:

www.szeretgom.hu

(forrás)