Gyertyagyújtás
Közélet
2009. febr. 10.

<p>Gyertyagyújtással emlékezett meg az Esztergomi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és Esztergom roma közössége hétfőn délután a városi sportcsarnoknál a Veszprémben meggyilkolt Marian Cozmáról, s ítélte el a kézilabda-játékosokat vasárnap hajnalban ért erőszakot.</p>

"A magyarországi cigányoknak ki kell állniuk és ki kell nyilvánítaniuk, hogy nem támogatnak egyetlen bűnözőt sem. Problémáinkat nem orvosolhatjuk bűncselekményekkel, az erőszak nem kiút a magyarországi cigányok számára!" - áll a megemlékezéssel egy időben kiadott közlemény.

Az Esztergomi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiltakozik az erőszakos bűnözés ellen - olvasható a Sztojka Attila alelnök által jegyzett dokumentumban, amely arra hívja fel roma honfitársaikat: álljanak ellen az erőszak és a bűn kísértésének.

A felhívás hangsúlyozza, hogy a XXI. századi roma kultúrának nem lehet része a társadalommal való szembefordulás, sem az erőszakos, sem a vagyon elleni bűncselekményeknek az a sorozata, amelyről a híradások beszámolnak.

A Esztergomi Cigány Kisebbségi Önkormányzat kéri "a többségi társadalmat, hogy a roma kisebbséget ne általánosítva kezeljék, és ne azonosítsák azokkal a csoportokkal, akik nem tartják be a társadalmi normákat".

(forrás)