Az Indigóember
Kultúra
2009. febr. 5.

<p>Az Indigóember egy mindössze 10 nap alatt, alig 200 ezer forintból forgatott magyar játékfilm. Az ilyen alacsony költségvetésű produkciók általában „kézi kamerás", amatőr próbálkozások, ezzel szemben az Indigóember egy igazi film.</p>

Hiteles karakterek, igényes filmzene, és hangulatos képi megvalósítás jellemzi az eredetileg 106 percesre tervezett, de végül 83 percre rövidített alkotást. Már az előzetes megtekintése alapján is látható, hogy az alkotók komolyan vették a munkát.

A 2008-as, 39. Magyar Filmszemlén bemutatott alkotás költségvetését sokan promóciós húzásnak, vagy egyszerű hazugságnak vélték. A szakmabeliek egybehangzó véleménye szerint Magyarországon 70-80 millió forint alatt nem lehet értékelhető filmet készíteni.

Martin Csaba író-rendező és társai erre most alaposan rácáfoltak, hisz az említett összeg 0,02%-ából valósították meg tervüket. Az Indigóember hibái és lassúsága ellenére is szerethető alkotás. Csavaros történet, dekoratív színésznők, érdekes ezoterikus tanok és fülbemászó dallamok teszik élvezhetővé a megtekintésre szánt szűk másfél órát. Ha a filmet nem a 400 milliós magyar közönségfilmekhez hasonlítjuk, hanem a „csupán" 100 milliós próbálkozásokhoz, akkor az Indigóember felveheti a versenyt a kortárs magyar filmekkel.

Ez a film remek példája annak, hogy a mai világban, a modern video- és számítástechnikával bármit meg lehet már valósítani, állami támogatások és nagyobb cégek szponzorpénze nélkül is.

www.azindigoember.hu

(forrás)