Elkészült a Neuzer Kerékpárgyár logisztikai bázisa Esztergomban
Gazdaság
2009. febr. 5.

<p>A Neuzer Kerékpárgyár 450 millió forintos beruházással 4.500 négyzetméteres raktárcsarnokot épített az esztergomi ipari parkban, hosszú távon ide szeretnék áthelyezni a termelést. A vállalkozás az értékes piaci környezetben lévő létesítményt bérbe adta egy autóipari beszállítónak, azonban a jelenlegi üzem Esztergom lakásépítésre kijelölt övezetében működik. Mivel itt további fejlesztésre nincs lehetőség, a cég várhatóan átköltözik az új csarnokba.</p>

A válság drámaian érintette a kerékpárgyártást is, szeptemberben 20.000 darabra volt előzetes rendelés, amely október első hetére ötezerre csökkent. November végére az üzletkötőknek sikerült 18.000-re visszatornázni a rendelésállományt.

A Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb kerékpárgyára, évente 80.000 kerékpárt ad el. A termelés felét exportálja Németországba, Hollandiába, Szlovákiába és Szlovéniába. A cégcsoport tagja a Marosvásárhelyen működő Neuzer Románia, ahol összeszerelő üzem és nagykereskedelmi raktár működik, valamint egy összeszerelést végző leányvállalat, mely tisztán szlovák tulajdonú, azonban minden alkatrészt a Neuzer Kft-től vásárolnak.

A vállalat ezen felül Csepelen tart fent egy nagykereskedelmi raktárat, illetve a dorogi hanglemezgyár területén raktározási tevékenység mellett egy munkásszállót üzemeltet a környék nagyvállalatainak.

A cég minden modelljét Magyarországon fejlesztik és minden évben frissítik a kínálatot. A vázakat a Távol-Keleten gyártatják, azonban a kerékpárok a festéstől kezdve a kerekek küllőzéséig és a szerelésig Esztergomban készülnek.

A társaság 100-120 főnek ad munkát, a cégcsoport teljes éves árbevétele eléri a 2,8 milliárd forintot. A Neuzer saját gyártású márkája az Altrix, legjelentősebb partnere a Giant, mely Amerika legnagyobb darabszámban értékesített kerékpárja.

Az ügyvezető vállalatirányítási gyakorlatában különös figyelmet fordít az önállóság megőrzésére. Nem kötnek szerződést 20.000-nél nagyobb darabszámot rendelő ügyfelekkel, mert a több kis vevő hosszútávon stabilabb üzletmenetet eredményez.

A cég másik alapértéke a magas minőségű termékek előállítása. „Minőségi kifogás miatt még soha nem vesztettünk el egy megrendelőt sem”. 2003-ban és 2004-ben még 10.000 darabnál több kerékpárt adtak el Angliában, azonban az ottani ízlés az alacsony minőség és ár felé mozdult el, ezért 2007-ben már alig 1000 kerékpárt értékesítettek a szigetországban.

A Neuzer-sztori a Keravillban kezdődött

A Neuzer cégcsoport a nyolcvanas évek hiánygazdaságának köszönheti létrejöttét. Abban az időben már a mindennapi munkába járásra szánt kétkerekűek mellett a sport és a szabadidős bringák is megjelentek. Nagy szériák jöttek le a szerelőszalagokról és ugyanazt a kerékpárt árulták a Keravill, a Titán, a Mobil és a Sigma boltjaiban.

Mindenki szerette volna valamivel egyedivé tenni a kerékpárját, legyen az egy nyereg vagy egy kormány, pedig akkoriban gyakran még a legegyszerűbb alkatrészt is nehéz volt beszerezni a bicajokhoz, nem is beszélve arról, hogy az egész országban összesen alig volt húsz szerviz.

Neuzer András saját tapasztalatai nyomán és idős kerékpárépítő mestereket, illetve versenyzőket meghallgatva kezdett kerékpáralkatrészeket gyártani, nyergeket, klipszeket, lábkengyeleket. A nyolcvanas évek végén a gépészmérnök végzettségű Neuzer már 10 embernek adott munkát. A vállalkozás német piacra gyártott fémtermékeket, de a kerékpáros bolthálózatnak is készítettek alkatrészeket, például 500.000 darab fékpofát.

A kerékpárok eladása és szervize 1990-ben vált a cégvezető főállásává. Kezdetben Németországból és Ausztriából vásároltak fel elfekvő készleteket. Ezzel egyrészt kitanulták a külkereskedelmet, másrészt képet kaptak a legjobb márkák műszaki színvonaláról.

Először 1994-ben hoztak be jelentős számú kerékpárt Taiwanból, 2000-ben érték el a csúcsot, akkor 105.000 darabot exportáltak. A cég 2003-tól rendszeresen szerepel a nemzetközi kölni kerékpárkiállításon.

Forrás: Farkas István

(forrás)