Szuper-energiatakarékos: az első minősített passzívház Magyarországon

Szuper-energiatakarékos: az első minősített passzívház Magyarországon

2009. 02. 04. 13:40

Elkészült az első hivatalosan is minősített passzív ház Magyarországon, melyet sajtótájékoztatón mutattak be szerdán, Budapesten.

A 125 négyzetméteres családi házról a passzívház tanúsítványokat kiadó német Passivhaus Institut igazolta, hogy évente és négyzetméterenként 14 kilowatt energia szükséges benne fűtésre valamint hűtésre. Ez körülbelül a tizede egy átlagos épület fogyasztásának. A ház építése a tulajdonos számításai szerint telekkel együtt is csak alig került többe, mintha ugyanott egy új építésű társasházi lakást vásárolt volna.

A passzív ház nem alternatív építőanyagokat vagy alternatív energiát jelent, hanem minimális energiafogyasztást - mondta Béleczky Attila, az első passzív ház szerkezetét kivitelező Bauland Kft ügyvezetője.

Az ilyen épületek közös jellemzői a szupervastag hőszigetelés, a hőhídmentesség, a szintén erősen szigetelt és résmentesen beépített nyílászárók és a légtömörség - utóbbi azt jelenti, hogy az épületből erős szél esetén is csak minimális levegő távozik. Mindez csak rendkívül precíz tervezéssel és kivitelezéssel valósítható meg. A passzív házakban szellőztető berendezést használnak - ami egyébként minden erősen szigetelt és korszerű ablakokkal ellátott épületben ajánlott - ez nemcsak folyamatosan friss és pollenmentes levegőt biztosít, hanem a segítségével visszanyerhető a használt levegő melege is. Ez, valamint az ablakokon behatoló napsugárzás, minimális rásegítő fűtéssel a leghidegebb időben is elegendő a ház fűtéséhez. A melegvíz-készítést általában alternatív, megújuló energiaforrásokkal oldják meg.

A házat szeptember 1-én kezdték építeni, és lényegében már csak a tereprendezés, a festés és a belső ajtók beszerelése van hátra - mondta a tulajdonos, Balogh György. Az épület bekerülési költségeiről ezért még nincsenek végleges számok, de becslése szerint a négyzetméterár kulcsrakészen körülbelül 220-240 000 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a passzív ház felépítése nem került többe, mint egy új építésű társasházi lakás megvásárlása, a rezsije azonban annak töredéke lesz.

A házat polisztirol zsalus építőelemekből építették, mivel ezekkel szinte garantált a hőhídmentesség, passzív minőségű ablakokat és ajtókat szereltek be, és egy olyan szellőztető berendezést, ami a hővisszanyerésen túl, amikor szükséges, némileg elő is melegíti a beérkező levegőt. Fűtésként padlótemperálást építettek be - mondta el a tulajdonos, ehhez és a melegvízellátáshoz pelletkandalló és napkollektor biztosítja a szükséges energiát.

Az első passzív ház 1991-ben a németországi Darmstadt Kranichsteinban épült. Azóta több mint 15000 ilyen ház épült már Európa-szerte, és közülük 1100-at minősítettek is. Magyarországon korábban nem volt olyan épület, amelyiket sikerült volna minősíttetni, illetve megfelelt volna a Passivhaus Institut szigorú előírásainak. Az intézet hivatalos passzívház minősítését a Passivhaus Institut képviselője adja át a tulajdonosnak csütörtökön, a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciáján.

Forrás: www.webradio.hu

Képek a ház építéséről: picasaweb.google.com

Eredeti méret

2009. 04. 03. 10:22

Bemutatták az első magyar aktív készházat a Construmán: nol.hu

2009. 03. 26. 19:15

Gyuri közben egy új egyesületnek is a vezetője lett, megpróbálnak érdekérvényesítő erőként fellépni a téma érdekében.

Olyan 220e Ft/m2 körül jött ki végülis a passzívház neki, ha jól emlékszem. Neki már nincs gondja, ha leáll az orosz gázszállítás:)

Eredeti méret

2009. 03. 26. 18:54

Már két hazai háztulajdonos mondhatja el magáról, hogy otthona megfelel a passzívházakkal szemben támasztott követelményeknek. Több ilyen épületünk is lehetne, ha az állam támogatná ezt az energiatakarékos építkezési módot. Ausztriával ellentétben azonban nálunk erre nincs pénz.

nol.hu

Eredeti méret

2009. 02. 06. 10:38

2009. 02. 04. 21:20

oké. Egyébként kinek mi tetszik.Neked is igazad van, csak ne lenne minden ilyen drága.

2009. 02. 04. 21:13

Amikor 2 éve elkezdtük a tervezgetést, mi is vályogházat szerettünk volna. Viszont már akkor is volt egy adag alternatívfűtésimádat bennünk, s a vályogot nem sikerült passzintanunk a falfűtéshez. Egy régi barátom tanácsára megpróbálkoztunk egy (a környéken még új) dologgal: Fabeton. Most az ősszel költöztünk be, egyelőre nincsenek problémáink vele.

2009. 02. 04. 21:06

Igen az utólagosat. Egyébként a passzív ház építés azért drága mert még kevesen csinálják és drágán adják az anyagot hiszen ez most jó üzlet. De Beton alapon alászigetelve a fal vályogból legalább annyit ér mint a többi. Csak nem modern a reklám szerint. Ami modern igényes- az drága-(és sokszor hülyeség). De ma ilyen világ van.

2009. 02. 04. 20:53

Mármint az utólagosat korlátozzák, nem?

2009. 02. 04. 20:24

A kormány tavaly hagyta jóvá 10 cm-nél nem lehet vastagabb az utcai fronton és a paneleknél a hőszigetelés.

2009. 02. 04. 13:40

A cikk apropója, hogy a házat az egyik kollégám építteti... Tavaly költöztek haza a családdal az Egyesült Államokból.