Szuper-energiatakarékos: az első minősített passzívház Magyarországon
Környezetünk
2009. febr. 4.

<p>Elkészült az első hivatalosan is minősített passzív ház Magyarországon, melyet sajtótájékoztatón mutattak be szerdán, Budapesten.</p>

A 125 négyzetméteres családi házról a passzívház tanúsítványokat kiadó német Passivhaus Institut igazolta, hogy évente és négyzetméterenként 14 kilowatt energia szükséges benne fűtésre valamint hűtésre. Ez körülbelül a tizede egy átlagos épület fogyasztásának. A ház építése a tulajdonos számításai szerint telekkel együtt is csak alig került többe, mintha ugyanott egy új építésű társasházi lakást vásárolt volna.

A passzív ház nem alternatív építőanyagokat vagy alternatív energiát jelent, hanem minimális energiafogyasztást - mondta Béleczky Attila, az első passzív ház szerkezetét kivitelező Bauland Kft ügyvezetője.

Az ilyen épületek közös jellemzői a szupervastag hőszigetelés, a hőhídmentesség, a szintén erősen szigetelt és résmentesen beépített nyílászárók és a légtömörség - utóbbi azt jelenti, hogy az épületből erős szél esetén is csak minimális levegő távozik. Mindez csak rendkívül precíz tervezéssel és kivitelezéssel valósítható meg. A passzív házakban szellőztető berendezést használnak - ami egyébként minden erősen szigetelt és korszerű ablakokkal ellátott épületben ajánlott - ez nemcsak folyamatosan friss és pollenmentes levegőt biztosít, hanem a segítségével visszanyerhető a használt levegő melege is. Ez, valamint az ablakokon behatoló napsugárzás, minimális rásegítő fűtéssel a leghidegebb időben is elegendő a ház fűtéséhez. A melegvíz-készítést általában alternatív, megújuló energiaforrásokkal oldják meg.

A házat szeptember 1-én kezdték építeni, és lényegében már csak a tereprendezés, a festés és a belső ajtók beszerelése van hátra - mondta a tulajdonos, Balogh György. Az épület bekerülési költségeiről ezért még nincsenek végleges számok, de becslése szerint a négyzetméterár kulcsrakészen körülbelül 220-240 000 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a passzív ház felépítése nem került többe, mint egy új építésű társasházi lakás megvásárlása, a rezsije azonban annak töredéke lesz.

A házat polisztirol zsalus építőelemekből építették, mivel ezekkel szinte garantált a hőhídmentesség, passzív minőségű ablakokat és ajtókat szereltek be, és egy olyan szellőztető berendezést, ami a hővisszanyerésen túl, amikor szükséges, némileg elő is melegíti a beérkező levegőt. Fűtésként padlótemperálást építettek be - mondta el a tulajdonos, ehhez és a melegvízellátáshoz pelletkandalló és napkollektor biztosítja a szükséges energiát.

Az első passzív ház 1991-ben a németországi Darmstadt Kranichsteinban épült. Azóta több mint 15000 ilyen ház épült már Európa-szerte, és közülük 1100-at minősítettek is. Magyarországon korábban nem volt olyan épület, amelyiket sikerült volna minősíttetni, illetve megfelelt volna a Passivhaus Institut szigorú előírásainak. Az intézet hivatalos passzívház minősítését a Passivhaus Institut képviselője adja át a tulajdonosnak csütörtökön, a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciáján.

Forrás: www.webradio.hu

Képek a ház építéséről: picasaweb.google.com

(forrás)