Még türelmesek a kórházi beszállítók
2007. aug. 8.

<p>Az esztergomi kórház támogatásáról kezdeményez egyeztetéseket a bajóti és a nyergesújfalui önkormányzat képviselő-testülete.</p>

Együttes ülést tartottak a nyergesi városházán a helyi önkormányzati képviselő-testület tagjai a szomszédból érkezett bajóti kollégáikkal. Az egyik fontos téma a kistérség kórháza, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház helyzetéről szóló tájékoztató megvitatása volt. Az egészségügyi intézményt a tanácskozáson dr. Pák Gábor orvosigazgató és Stróbl József gazdasági igazgató képviselte.

A kórház írásos előterjesztéséből többek közt kiderült, hogy a második félévtől a 13. havi bérmennyiség egytizenketted részével havonta emelni kell a dolgozók bérét. Erre a fedezet az államkasszából megérkezik ugyan, de jelentős késéssel. Ez átmeneti gondokat jelent az esedékes számlák kifizetésében. A kórház húsz szállítónak összesen ötmillió forintnál is többel tartozik. Hogy mi lesz a tartozásokkal, az jelentősen függ attól, hogy a partnereknek milyen a tűrőképessége. Szerencsére eddig a beszállítók figyelembe vették az intézmény pénzügyi helyzetét. Folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek megtakarításokat hozhatnak. Jelenleg három szerződés felülvizsgálata zajlik.

További, bérmegtakarítási lehetőségeket keresnek az ügyeleti szolgálatok szűkítésével. Az anyagbeszerezések során próbálkoznak újabb, olcsóbban szerződő cégeket találni. A beszállítók köre ezzel ugyan bővülhet, de indokolt a változtatás, ha jelentősebb költségmegtakarítás érhető el. A két település képviselői-testülete, megköszönve az intézmény munkáját, egy olyan tanácskozás összehívását kezdeményezték, ahol minden érintett település vezetése arról tárgyalna, milyen formában tudják segíteni a kórház további ténykedését.

Fenyvesi Károly, 24 óra

(forrás)