Kivonulás és elszámolás! Számonkérés és kiközösítés!
Közélet
2009. febr. 1.

<p>Azért mert a Pápa Őszentsége Esztergomban is járt, nincs kiközösítési joga a városvezetésnek.</p>

Koromnál fogva sok fiatal és idősebb ismerősöm van. Beszélgetve velük, előbb vagy utóbb, de szóba kerül a politika is. Akár az országos, akár a helyi. A beszélgetés végére nem egyszer oda lyukadunk ki, hogy az ismerőseim kijelentik, a következő választásokban nem óhajtanak részt venni! Divatos, de utálatos kifejezéssel élve „tesznek a politikusok fejére”!

Szomorú, de érthető reakció! Hallva és látva a képviselői megszólalásokat, megértem az elmarasztaló szavakat!

Ezek az emberek, a képviselők, úgy látom nem tudják, hogy miért is vannak ott ahol. Mellébeszélnek, kivonulgatnak (mindegy melyik oldalon ülnek éppen) és elfelejtik, miért küldte Őket a parlamentbe a választópolgár! A parlament szerintem nem óvodai homokozó, hogy mindenféle sületlenséget lehessen felelőtlenül mondogatni, hanem talán arra hivatott, hogy a választók akaratát véleményét, elvárásait hallani lehessen! Nincs joga egyik képviselőnek sem arra, hogy a mások által, megválasztott képviselő mondandóját ne hallgassa meg! Nem a kivonulás, sértődés a dolguk!

Nem ezért fizeti Őket az ország!

Ha már a pénznél tartok, honnan veszi a bátorságot bármelyik képviselő is, hogy a választópolgár által megteremtett forintokat "eltünteti"? Igen azt írtam, "eltünteti"! Nem képletesen, hanem valóságában! Mi másnak nevezhető az a törvények által ugyan biztosított lehetőség, hogy a képviselő úr, mindenféle elszámolás, igazolás, számlázás nélkül annyi „költség elszámolást” vesz fel, amennyit nem szégyell! Mi ez, ha nem "eltüntetés", még ha nem is tűnik annak! Mégis minek nevezi a törvény másik betűje azt, amikor valaki egy bankban vagy bárhol, olyan módon vesz el pénzt, ami nem az övé, hogy azzal senkinek nem köteles elszámolni? Miféle képviselői magatartás az, hogy az egyszerű állampolgárnak legkisebb kiadásával is el kell számolnia, miközben a törvény alkotója könnyedén kisiklik a saját maga alkotta törvény szorításából? Honnan veszik ehhez a bátorságot! A legszomorúbb az egészben az, hogy az ilyen „stílusú” pénzügyi attrakciókat nagy és ritkán látható egyetértéssel fogadják el az érintettek!

Uraim, egészen biztosak Önök abban, a parlament csak azért találtatott fel, hogy legyen miből urizálniuk? Talán tessenek újra elolvasni az esküjük szövegét! Miután ismét elolvasták, remélem feltűnik majd Önök számára is, hogy nem urizálásra szól a megbízásuk, hanem szolgálatra! Akinek pedig ez nem tetszik, az ne akarjon képviselő lenni!

Ha valaki azt hiszi, hogy helyi szinten ez nem így van, mert a megválasztott önkormányzati képviselőket jobban ismerheti a lakósság, az téved! A helyzet, ha lehet, épp az ismerhetőség miatt még rosszabb!

Városunk televíziójának műsorából tudhatjuk, hogy Esztergom városvezetése nem tud nyugodtan dolgozni, mert a szocialista képviselők akadályozzák a munkájukat! Szörnyű! Milyen nehéz is lehet úgy vezetni a várost, hogy a kényelmes többséggel rendelkező frakció munkáját, kettő képviselő gátolja, kérdéseikkel, véleményeikkel.

Mit mond az alpolgármester: nem sikerült összefogniuk az ellenzéki szocialistákkal, pedig erre felszólították Őket és mégsem! Nem maradt más lehetőség, mint az, hogy a városvezetése KIKÖZÖSÍTI az ellenzék egy részét!

Csodálatos, nem? Kiközösíti képviselőtársait, alkalmatlanná nyilvánítva Őket, mint embereket is!

Azon túl, hogy sem a polgármester, sem a helyettese nem képes az anyanyelvét tisztán alkalmazni, amit mondani próbálnak ez ügyben úgy szereptévesztés, ahogy van! Bizonyíték ez a pár mondatuk arra, hogy a jelenlegi városvezetés nincs tisztában a saját feladataival és lehetőségeivel!

Honnan veszi a bátorságot a polgármester és helyettese, hogy a mások által megválasztott képviselők munkáját minősítse? Nem ez a dolguk!

Ha valakik olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek nem igazak azokat nem minősíteniük kell, hanem cáfolniuk! Érvekkel, tényekkel! Tévedésben vannak azok a városvezetők akik azt hiszik, hogy joguk van összefüggéstelen és durva módon elítélni az ellentmondókat! Rá kellett volna már jönniük az Önkormányzat vezetőinek, hogy a választói akarat juttatta az ellenzéket is a testületbe, ellenőrizendő az ott folyó munkát! A hatalom képviselői bírálhatják, tényekkel cáfolhatják a nekik nem tetsző véleményeket. Sőt, ha úgy érzik feljelentéssel is élhetnek. Egyet nem tehetnek, nem minősíthetnek, mert az a választók joga!

Képviselő urak, ott az önkormányzati többségben, ha Önöknek nem tetszik, hogy valakik kérdeznek, számon kérnek, esetleg feljelentést tesznek, akkor tessenek olyan helyen dolgozni, ahol nem kötelező a válaszadás! Jelenleg Önök azért kapják a „fizetésüket”, hogy válaszoljanak, indokoljanak, és törvényes eszközökkel irányítsanak! Amennyiben pedig felkészültségükből fakadóan képtelenek normális és tényszerű válaszokat adni, ne másokban, hanem csak is magukban keressék a hibát!

Például, ha valakik megkérdezik, hogy az élményfürdő mennyibe került a városnak, nem hazudozni kell, hogy 2,5 milliárd később 3,6 milliárd legutóbb 4,5 milliárd, hanem tételesen, papíron igazolva el kell mondani a valódi összeget! Ez a dolguk!

A képviselők munkáját pedig majd minősíti a választó!

Nos kedves ismerőseim, szerintem ez a minősítés az Önök, a mi feladatunk! Amennyire tudom az ókori görög demokráciákban, ha valamely polgár nem volt hajlandó részt venni a szavazásokon elveszítette „polgári” rangját!

Vegyük észre, hogy ez most is így van, csak erre önként kell ráébredni! Különben előfordulhat, hogy akkor sem lesz módunk majd választani, ha jobb belátásra térve már szeretnénk ezt a jogot gyakorolni!

(forrás)