Esztergomi főzőkonyha az ÁNTSZ feketelistáján
2007. aug. 1.

<p>Csak két új hellyel bővült tavaly november óta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat listája, amelyen az ételfertőzéseket és ételmérgezéseket okozó éttermek, kifőzdék szerepelnek. Most egy esztergomi étterem is felkerült a listára egy áprilisi ételmérgezés miatt, amikoris 51-en betegedtek meg.</p>

A táblázatba egy budapesti vendéglátó kft., valamint egy esztergomi főzőkonyha adatai kerültek fel.

Az ÁNTSZ nyilvános feketelistája 2006 novembere óta most hétfőn bővült először, két új szereplővel. A lista azért nem változott hónapokig, mert egy év végi kormányhatározat miatt bizonytalanná vált, hogy az ÁNTSZ ellenőrizheti-e a közétkeztetést és a vendéglátást. Mostanra viszont egyértelműen eldőlt, hogy ezeknek felügyelete a tisztiorvosi szolgálat hatásköre marad - mondta szerdán Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

A listát visszamenőleg bővítették a két új egységgel, ahol több mint 80 megbetegedés történt - közölte a főosztályvezető. Ennél egyébként több ételmérgezés történik az országban, de az ÁNTSZ csak olyan eseteket tehet közzé, ahol egyértelműen, minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy az étterem vagy vendéglő a felelős az ételmérgezését.

Tavaly november óta hét olyan ételmérgezés történt, amely valamilyen vendéglátó egységgel hozható összefüggésbe. Ezek közül azonban csak a budapesti és az esztergomi esetnél tudták bizonyítani, hogy a vendégek valóban attól az ételtől betegedtek meg, amit az egységekben állítottak elő.

A tisztiorvosi szolgálat 2006. augusztus 1-e óta teszi közzé az ételfertőzések és ételmérgezések okozóinak adatait. Az ÁNTSZ azért hozta létre a listát, mert abban bíznak, hogy a nyilvánosság visszatartó ereje nagyobb, mint a legfeljebb 100 ezer forintos pénzbírságé.

forrás: Magyar online

Kis keresgélés után megtaláltam a listát. Salmonellosis miatt 51 megbetegedés volt április 8-án az étteremben. Nem akarom nevén nevezni, akit érdekel a konyha neve megtalálja az utolsó sorban: www.antsz.hu

(forrás)