Offoljunk!

Offoljunk!

2009. 01. 30. 18:14

Mivel jó néhány hírhez illetve fórumhoz írunk be az adott témához nem illő hozzászólást, gondoltam, célszerű egy fórumot nyitni ezen hozzászólások számára.

Eredeti méret

2010. 07. 25. 7:48

Mivel a híreknek - és így ennek a hírnek is - a kommentálási lehetősége megszűnt, ide írom: Tóth Evelyn (Csepel EK) és Sáska Beáta (Esztergomi Evezősök Hajós Egylete) az ötödik helyen végzett a női kétpárevezősök versenyében a breszti U23-as evezős világbajnokságon.

A magam részéről gratulálok nekik.

Eredeti méret

2010. 06. 24. 20:15

Áthozom ezt ide az "Ön milyen betegségben szenved?" topicból, mert nem akarom, hogy lepontozzanak minket offolásért:

Greiner Zoltán Iván (Pont: 0)
Melyik tagjával nem találkozol az ellenzéknek most, amelyikkel ápr. 31. Nevetés előtt találkoztál?

Nem téged akarlak kritizálni, mert Te - és rajtad keresztül a helyi MSZP is - folyamatosan jelen van a szeretgomon, de ettől még tény, hogy az MSZP-s egominfo a választások óta gyakorlatilag halott. Hogy mi az oka, nem tudom. Lehet, hogy már most feladtátok az önkormányzati választást? Mert ha nem, akkor már késő lesz abba a honlapba a választás előtt néhány héttel életet lehelni.

Jónás doktort sem akarom bántani, de neki is van saját honlapja, amelyen az utolsó bejegyzés dátuma: 2010. március 3., és innen is eltűnt. Persze ha ősszel nem akar indulni, akkor nem gond, de ha igen, késő lesz az utolsó hetekben előkerülni.

Eltűnt az LMP is a szeretgomról, meg szerencsére a Jobbik is. Igaz, nekik van saját helyi honlapjuk, amelyet folyamatosan frissítenek.

 

2010. 01. 24. 21:45

Az a sanda gyanúm, sarki fűszeresekből több is kell, mint Einsteinekből...

Még akkor is, ha nem tudnak hegedülni se... Kacsintás

Jájj, bocsááánat... Ez télleg jó OFF-ra sikeredett...Meglepett

 

 

2010. 01. 24. 10:46

Esetleg próbáljatok a forrásokról úgy beszélgetni, hogy nem emlegetitek ott is a helyi politikát, és akkor nem fogom törölni a fórumot.

Eredeti méret

2010. 01. 24. 7:43

Kedves hoppá-kata, tisztelettel kérdezem, miért törölted az esztergomiforrásos-szavazós fórumot? Csaknem azért, mert feltettem oda néhány fényképet?

2010. 01. 04. 18:26

Okos enged.

Eredeti méret

2010. 01. 04. 16:32

Mivel nem akarom szétoffolni a búváros fórumot, itt üzenném Boldizsárnak: kész, vége, feladtam... Rosszall

Eredeti méret

2009. 12. 22. 16:51

Eszembe jutott egy pár hete megjelent, Czeizel doktorral készített interjú. Igaz, hogy a beszélgetés apropója a H1N1 vírus és az oltás körül kialakult mizéria volt, meg az a rengeteg rosszindulatból vagy csak az emberi butaságból terjedő téves "információ", amit egyesek terjesztettek, de azt hiszem, az alábbi részlet az egészségünkkel, annak megőrzésével kapcsolatos sarlatánságokra és szélhámosságokra általánosan is igaz lehet.

E súlyos szakmai hiba okain gondolkodva legalább három szintet érdemes elkülöníteni. Az első szint maga a demokrácia. Szólásszabadság van, és a laikus, sőt a félkegyelmű ugyanúgy hangot adhat véleményének, sőt káros téveszméinek, mint a szakember. Eszembe jut az a történet, mely szerint Amerikában az 50-es években behívták Einsteint a televízióba, hogy beszéljen a relativitáselméletről. A szerkesztő szerint a gondolatait érdemes ütköztetni, ezért meghívta a sarki fűszerest is. Einstein elmondta, hogy mi a relativitás, a fűszeres pedig rávágta, hogy ez baromság. Utána megkérdezték az embereket, és 60 százalékuk ugyan azt mondta, mint a fűszeres, hogy baromság. A szólásszabadság nagyon veszélyes, mivel mindenki minden hülyeséget elmondhat.

Most már csak az a kérdés, hogy kik vannak többen, az "Einsteinek", vagy a sarki fűszeresek. Félő, hogy az utóbbiak...

 

Eredeti méret

2009. 12. 09. 11:55

Kedves Kata-lina, itt válaszolok neked, mert nem akarom szétoffolni a Szeretgom.hu topicot.

Először is megtisztelve érzem, hogy bár nem érdekel a véleményem, ilyen terjedelemben foglalkoztál velem! Nevetés

Bár a te nevedet emlegették ma reggel a piacon pejorative, Válaszom volt: de hát aki 4400 beirást produkál, azt lehet is birálni.

Nincs ezzel semmi gond, hiszen szerintem nem született még olyan ember, akivel mindenki egyetértene, vagy aki mindenkinek szimpatikus lenne. A bírálatot is el kell viselnie annak, aki véleményt mond valamiről, ez is természetes, bár az nem egy hátrány, ha az megalapozott.

Nem vagy polichisztro

Így igaz, nem vagyok polihisztor, ezért próbálok meg utánaolvasni az általam első hallásra hihetetlen dolgoknak is, és véleményemet az olvasottak alapján próbálom meg kialakítani.

Ne kivánjad, hogy jogi utra tereljük a dolgot,

Szerintem nem olyan világban élünk, ahol a tudományos vagy egyesek által annak beállított dolgokról a bíróságnak kellene döntenie, de ha ragaszkodnátok a jogi úthoz, hívjátok perbe azon gyártókat is, akik maguk ismerik el, hogy a készülékük semmi olyanra nem alkalmas, amelyre egyesek használják! És hívjátok perbe azokat is, akik már számtalanszor és számomra hitelesen bebizonyították ezeknek a dolgoknak a valótlanságát. És ezt nem ma és nem tegnap és nem egy helyen tették. Őket miért nem pereltétek már régen be? Vagy miért nem bizonyítottátok be különböző tudományos módszerekkel, hogy ők tévednek, és nektek van igazatok?

A provokációdat meguntam.

Lehet provokációnak venni az ellenvéleményt, és ez még értehtő is, mert kényelmesebb módszer, mint bizonyítani.

Én értem a sok ezer évvel ezelőttit, de te a pár nappal ezelőttit is félreérted.

Sajnálom, de nem lehet mindenki zseni. Viszont én legalább tisztában vagyok a saját képességeimmel, korlátaimmal...

És végül:

Ezentul ugy itélem meg, hogy a "vágvölgyi" nevet akarod lejáratni.

Tévedsz! Én nem akarok semmilyen nevet lejáratni, csak nem tetszik, amikor mindenféle áltudományos módszerekkel hülyítik az embereket, és teljesen mindegy, hogy azt milyen néven teszik.

Eredeti méret

2009. 10. 06. 18:31

Én már csak a klasszikushoz tartom magam: "Könyörgöm, akasszuk fel!" Nevetés

2009. 10. 06. 17:29

Na, akkor most hogy mondjam??? Meglepett

Eredeti méret

2009. 10. 06. 17:26

Könyörgök kontra könyörgöm Kacsintás

Nemrég csináltam egy fordítást a Szentivánéji álomból, és egy kolléga megtisztelt azzal, hogy elolvasta és bíráló megjegyzéseket fűzött hozzá. Stiláris és rímtani kérdéseken vitatkoztunk, míg egyszercsak azt mondta: na itt viszont, ne is haragudj, de egy nagyon ronda nyelvtani hibát követtél el: "Könyörgöm, válaszolj!". Ez helyesen úgy volna, hogy "Könyörgök, válaszolj!", hiszen a könyörög nem ikes ige. Tátva maradt a szám. "Dehát ezt így szoktam mondani --- védekeztem --- mert mindenki így mondja!" "Az lehet, de annál inkább helytelen. Javítsd ki." Nem kevesebbet állított, mint hogy primitív igeragozási hiba csúszott az --- egyébként színvonalasnak ítélt --- szövegembe. Úgy éreztem magam, mint a zongorista, akinek azt mondják: jól játszotta az Appassionatát, de ciki, hogy nem tudja, hogy a kottában a nagy "C" betű a 4/4 rövidítése.

Végül persze meggyőztem, mert azért vagyok nyelvész: rámutattam, hogy a könyörög igét mindenki iktelenül ragozza, én is (tehát Én minden reggel könyörgök neki --- senki se mondja azt, hogy Én minden reggel könyörgöm neki), amikor e szó valóban ige. A "Könyörgöm!" azonban leszakadt ennek az igének a ragozásáról és önálló kifejezés lett (szakszóval: megszilárdult ragos alakulat), mely már független az ige ragozásától. Olyasféleképp, mint ahogyan a "lásd..." kifejezést olyannak is mondjuk, akit nem tegezünk, hiába elvileg tegező formájú benne az ige, vagyis például "Kérjük, ellenőrizze adatainak helyességét (lásd a túloldalon)." --- és nem "lássa a túloldalon".

Forrás: http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/01.html

2009. 05. 16. 11:42

Szeretettel ajánlom Mindenki figyelmébe (szkeptikusoknak is ) Badiny Jós Ferenc profeszor előadását:

 

http://karcsib.multiply.com/video/item/24/24

(3 perc 26 másodpercnél igen fontos információ)

http://karcsib.multiply.com/video/item/23/23

http://karcsib.multiply.com/video/item/22/22

http://karcsib.multiply.com/video/item/21/21

http://karcsib.multiply.com/video/item/20/20

Eredeti méret

2009. 05. 15. 9:17

Láttam annak idején, amikor a még felépítmény nélküli úszótestet ketten vagy hárman vonszolták felfelé a Kis-Dunán. Nem kis munka volt, le a kalappal előttük!

Eredeti méret

2009. 05. 15. 8:52

Hát(tal nem kezdünk mondatot...) tehet az a szerencsétlen hajó arról, hogy ki volt az "apja"?

2009. 05. 15. 8:48

Igen, erre gondoltam!

 

A Lúdas Matyit ? Hmm hmm. :))))))))

Eredeti méret

2009. 05. 15. 8:37

Ha erre gondolsz, akkor az valóban pofás darab, bárki is csináltaVigyor

Azért a Lúdas Matyit is elfogadnám!

2009. 05. 15. 8:09

Petró!


Valamikor régen írtál a kis-dunai lakóhajókkal kapcsolatos elképzelésekről, tervekről. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a Tabán híd közelében található nagyon szépen felújított(?), megépített lakóhajó a tiéd, volt részed az elkészítésében? Ha igen, akkor gratulálok, nagyon jól sikerült! Ha nem akkor annak gratulálok aki részese volt! Szép munka, minden elismerét megérdemel!

Eredeti méret

2009. 05. 12. 7:56

Vita alakult itt ki a minap jövevényszavainkról és nyelvünk eredetéről. Most kaptam ezt a meghívót, megosztom veletek, hátha valakit érdekel:

A Szkeptikus Társaság Budapesti Csoportja
BUDAPESTI SZKEPTIKUS KLUB

2009. május 19. kedd, 18.00 óra

Pálfi Zoltán történész, tanársegéd (ELTE BTK Ókortörténeti Tanszék):

Sumerológia és "sumerológia": tudomány vs. ködevés

A sumerek létére a 19. század 50-es éveiben derült fény. Miután nyelvük részleges megfejtése során agglutinálónak bizonyult, lehetséges nyelvrokonaik közt természetesen a magyar is felmerült. A vizsgálatok azonban a 20. század elejére kimutatták, hogy csak tipológiai azonosságról, nem nyelvrokonságról van szó. A tudományos világban a kutatás rövidesen túllépett a nyelvrokonok keresésén, és inkább a sumer nyelv még jobb megértésére, a sumer történelem és kultúra minél teljesebb megismerésére koncentrált. Hazánkban azonban e rokonság-elmélet hamar a modern hősnemzeti mitológia részévé vált, és hirdetői zajosan követelik hivatalos elismerését, miközben a tudomány eredményeit és módszereit figyelmen kívül hagyják.

Az előadás vázlatosan ismerteti a sumerológia tárgyát, helyét a tudományok között, röviden bemutatja a sumerek történetét és nyelvét, emellett szó esik az ékírásról, a nyelvrokonság kritériumairól, a sumerológia mai kérdéseiről (nem hallgatva el, hogy néhány éve a lehetséges rokonok között felvetődött az uráli nyelvcsalád is).

Ezt követően a "sumerológia" néhány gyöngyszeme kerül bemutatásra, érzékeltetve annak minden tudományos elvárásnak ellentmondó voltát, majd az okok felvázolása után befejezésül a lehetséges teendők ismertetése következik.

Olvasnivalók:

1. Pálfi Zoltán - Tanos Bálint: A sumer-magyar hit és a sumerológia. Ókor 2006/3-4, 100-106, további olvasnivalóval a sumerekről, nyelvükről, és általában Mezopotámiáról. Az olvasmánylistából egy cikket mindenképp érdemes külön kiemelni:
2. "Ennek a gondolkodásnak semmi köze a tudomány világához." Csorba Lászlóval beszélget Rádai Eszter. Mozgó Világ 2001/1, 11-20
3. http://www.assziriologia.hu/site/, az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének honlapja, rajta több érdekes linkkel és letölthető cikkel.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

Az előadás helye:
BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8.
F épület III. lépcsőház, II. em. 13. terem