Hamarosan karsztvizet ihat Esztergom is
2007. júl. 31.

<p>A bebte.hu-n olvashatunk egy képes beszámolót az altárói vízakna újjászületéséről. Az Esztergomtól légvonalban csupán néhány kilométerre lévő altárói létesítmény majd egy évtizede használaton kívül állt. A megszűntetésre ítélt telepet már-már a klinikai halál állapotából sikerült az idei évben újra üzembe helyezni.</p>

A szakembereknek a több mint 3 kilométer hosszú szervízalagút rendbehozása (omlások elhárítása, támfalak megerősítése) mellett a korszerű szivattyútelep és szellőztetőrendszer telepítéséről is gondoskodniuk kellett, nem beszélve a vizet továbbító több kilométeres csőhálózat kiépítéséről, illetve felújításáról. A munkálatokat ugyanakkor nehezítette, hogy a villamos vezetéket több helyütt is ellopták, ellehetetlenítve többek között a villanyvonat működését. A nehézségeket áthidalandó, egy kölcsönkapott muzeálisnak számító NDK gyártmányú akkumulátoros vonatot helyeztek üzembe, ami nélkülözhetelen az ember számára helyenként csak nehezen járható vágatban való közlekedés, illetve az eszközök, berendezések szállítása miatt.

Vállakozói segítséggel végül is a probléma nagy részét július végére sikerült megoldani, a telep immáron termelheti a fogyasztható vizet. Természetesen munka még akad bőven. A BEBTE ottjártakor az esztergomi vonal átöblítése zajlott (a sokáig használaton kívüli, elrozsdásodott vezeték mosatása történt, ugyanis csak a rozsda kimosodása után lehet a fogyasztói hálózatba küldeni a vizet), és hamarosan megkezdődik egy palackozó részleg kiépítése is.

A képes beszámoló a következő linken olvasható:

www.bebte.hu

(forrás)