Sztálini módszerek?
2009. jan. 15.

<p>Sztálin elvtárs idejében nagy divatja volt bizonyos fotók retusálásának, melynek segítségével a fényesen csillogó idilli képekbe nem illő személyeket egyszerűen eltüntették onnan. Aki politikailag kegyvesztett lett, az előbb vagy utóbb eltűnt a felkent vezetőt vele együtt ábrázoló képekről.</p>

No itt még nem tartunk. De az irány "jó".

Lássunk egy rövid történetet.

Tizenöt éves barátság - ezzel a címmel közölt egy hírt a Hídlap 2008. október 11-i száma, amelyben Gulya István beszámolt a királyvárosi küldöttség Maintal testvérvárosunkban tett látogatásáról.

Egy bekezdés foglalkozik azzal az emlékéremmel, amelyet a Hídlap cikke szerint ketten vehettek át Maintalban. A cikk név szerint meg is említi őket.

Ám valaki kimaradt a felsorolásból. Ez a valaki nem más mint a Fidesz-KDNP frakcióból kizárt Koditek Pál képviselő.

Testvérvárosunk lapja is beszámolt az eseményről ( itt és itt ). A cikkből kiderül: Koditek Pál más elfoglaltsága miatt nem tudott Maintalba látogatni, neki a német testvérváros küldöttségének esztergomi látogatásán szándékoznak az emlékérmet átadni.

Októberben sor is került erre a látogatásra, de az emlékérem átadásáról a Hídlap valamiért nem számolt be.

Megkérdeztük Koditek Pált, hogy végülis megkapta-e a neki szánt kitüntetést? Válaszában elmondta, hogy a testvérvárosi küldöttség az Esztergomban megtartott ünnepségen szerette volna átadni számára az elismerést, ám ez az esztergomi városvezetés ellenkezése miatt meghiúsult. Erre csak szűk barátikörben kerülhetett sor.

A helyi média pedig valamilyen rejtélyes oknál fogva nem számolt (számolhatott?) be minderről.

A polgári frakcióból kizárt képviselő neve nem jelent meg a két cikkben sehol. Visszatérünk a módszerek tekintetében a legvadabb kommunizmusba? Mikor fognak az első retusált képek megjelenni a városi médiában?

Szerettük volna megtudni a városháza álláspontját is arról, hogy a Hídlap a témában született két cikke miképpen fér bele az európai értelemben vett közszolgálatiságba és miképpen fordulhatott elő ilyesfajta hiba (média-manipuláció?) a közpénzen fenntartott újságunkban.

Sajnos azonban sem a városháza, sem a Hídlap szerkesztősége megkeresésünkre nem adott magyarázatot a kitüntetés ünnepélyes átadásának elmaradása és a kitüntetés Hídlapban történt elhallgatásának okaira.

Update: Muzslai Ágnestől kapott információnk szerint a Hídlap cikke Petróczy Gyula beszámolója alapján íródott. Muzslai nem tartja valószinűnek, hogy Petróczy szándékosan dezinformálta volna a Hídlapot.

(forrás)