Határérték feletti a szálló por koncentrációja városainkban
Környezetünk
2009. jan. 8.

<p>Már közel tíz napja a határérték közelében vagy a felett található a szálló por koncentrációja nagyobb városainkban. A kedvezőtlen időjárási feltételek a elkövetkező napokban sem javulnak, így a szálló por koncentrációjának csökkenése sem várható.</p>

A szennyezőanyag növeli légzőszervi és keringési megbetegedések számát és nincs olyan küszöbértéke, amely alatt nem kellene egészségkárosító hatásával számolnunk.

December 27-óta a légszennyezés és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt határérték feletti a szálló por koncentrációja Esztergom és Dorog városokban, de Tatabányán is több napon határérték felett értékeket mértek. A legkedvezőtlenebb a helyzet Dorogon, ahol az 50 mikrogramm/m3-es határérték másfélszeresét regisztrálták a Környezetvédelmi Felügyelőség műszerei. Különösen aggályos, hogy a műszerek un. városi háttérszennyezettséget mérnek, azaz a forgalmas utak mentén, városközpontokban a helyzet lényegesen rosszabb is lehet ( a konkrét számadatokat, diagrammot lásd a csatolmányban.). Mivel az időjárás jellege az elkövetkező napokban nem változik, azaz marad a enyhe légmozgás és a csapadékmentes idő, ezért nem várható javulás a közeljövőben.

A szálló por tulajdonképpen a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. A 10 mikrométernél nem kisebb szálló por eljut az alsó légutakba, a kisebb részecskék, bejutnak a keringésbe is. A szálló por forrása lehet a talaj eróziója, de jelentősebb a szén- és fatüzelés, ipari tevékenység, és a közlekedés szerepe. A szél fújta por, nagyobb mérete miatt kevésbé káros. Fontos megemlíteni, hogy az epidemiológiai vizsgálatok nem tudtak küszöbértéket meghatározni, amely alatt már nem kellene számolni a szálló por egészségkárosító hatásával.

A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szálló por koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is.

Az Európai Unió Clean Air For Europe programjának keretében egész Európára, így Magyarországra is feltérképezték a statisztikailag várható életév-vesztést a szálló por káros hatásának miatt. Az eredmények szerint térségünkben a szálló por következtében egy ember átlagosan 1-3 évet veszít az életéből (lásd a csatolt térkép).

Mivel a szálló por elsősorban az idős beteg emberek és a fiatalok számára jelent egészségügyi kockázatot, ezért ajánlott számukra a forgalmas és ezért szennyezettebb területek elkerülése. Célszerű lenne, ha az elkövetkező napokban a gépkocsi használat helyett , törekednénk a tömegközlekedés igénybevételére.

Forrás: www.valaszuton.hu

(forrás)