Gáz van, nincs gáz - leáll a Suzuki, olajra áll át a tatabányai távfűtés
Gazdaság
2009. jan. 7.

<p>Gázhiány miatt leállította délelőtt tíz órától termelését az esztergomi Suzuki autógyár, olajjal fűtenek Tatabányán, szént éget a Holcim, a Zoltek visszafogja a termelést.</p>

A Suzukiban a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

A Holcim Hungária Zrt.-t nem érinti a gázkorlátozás, mivel a kemencéket szénnel fűtik A lábatlani cementgyár csak a termelés indításakor igényel földgázt, a folyamatos üzemnél erre nincs szükség.

Szerda reggeltől olajjal fűtenek Tatabányán, a tartályokban 20 napra elegendő a tüzelőanyag. A megyeszékhely 24 ezer lakását ellátó négy gőzkazánját olajra állították át. Az erőmű emellett három gázmotorral közel 50 megawatt energiát juttat el az országos hálózatba, a gázmotorok továbbra is kapnak üzemanyagot, mivel alternatív tüzelőanyaggal nem működhetnek. Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kívül Dorogon vontak be alternatív energiaforrást a távfűtésbe, itt olajjal, faaprítékkal és biomasszával tüzelnek. Tatán fele-fele arányban gázból és faaprítékból állítják elő a fűtéshez használt energiát, a gázkorlátozás őket nem érintette, Oroszlányt pedig a Vértesi Erőmű Zrt. az egyetlen hazai mélyművelésű bányából, Márkushegyről származó szénnel fűti.

A Zoltek Rt. szerdán déltől a korábbi mennyiség negyedére csökkenti a szénszál előállítását nyergesújfalui üzemében. A folyamatos üzemben termelő gyárban több napig tart a berendezések szakszerű leállítása.

(forrás)