Az Apa, a Fiú, Mindszenty
Közélet
2009. jan. 4.

<p>Orbán Viktor újra városunkba látogat. Január 5-én ismét szabad lett néhány órája és tiszteletét teszi egy előadás erejéig Esztergomban. A házigazda: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.</p>

Ahhoz képest, hogy a díszpolgári kitüntetés átvételéhez nem kevesebb mint 953 nap kellett, igen gyorsan sikerült most újra időt szakítani az UD-s kapcsolatokkal és rekordközeli hitelállománnyal rendelkező városunk újbóli meglátogatására.

Akkoriban, a díj átvételekor Orbán sietett leszögezni:

 

Orbán Viktor nem Meggyes Tamástól, hanem Esztergom városától veszi át a díszpolgári címet, csakúgy, mint Paskai László volt bíboros-érsek.Orbán Viktor nem Meggyes Tamástól, hanem Esztergom városától veszi át a díszpolgári címet, csakúgy, mint Paskai László volt bíboros-érsek.

 

A mostani látogatás indoka egy megemlékezés, amelyet a néha működő esztergom.hu így harangozott be:

 

A Szent Tamás-hegyi kápolnánál január 5-én kerül sor, a hagyományos Becket Tamás napi ünnepségekre. A nekrológ ökumenikus megemlékezéssel kezdődik, majd a Mindszenty csarnokban egy konferenciát rendeznek. A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület 1993-tól kezdve minden esztendőben megrendezi Esztergomban a Becket Szent Tamás-napi ünnepségeket, melyet ezúttal január 5-én délután tartanak.

 

Kiss-Rigó László püspök főszervezésében a Szent Tamás kápolnánál egy imával és gyertyagyújtással kezdődik az ünnepély délután három órakor, majd az egyházi liturgikus program után konferenciával folytatódik a Mindszenty iskola csarnokában, ahol az érdeklődők és a meghívott vendégek számos előadást hallhatnak. A Szent Tamás-hegyi ökumenikus megemlékezést követően a Mindszenty csarnokban egy konferenciára kerül sor. A rendezvényen előadást tart Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete, Becsey Zsolt EP képviselő, a Hét Határ Szövetség elnöke, valamint Kun Miklós történész.

 

Azon kedves polgári körös barátaink figyelmét szeretném Kun Miklós nevére felhívni, akik bőszen kiabálják a szeretgomra, hogy kommunista kiadvány.

Kun Miklós vitathatatlanul az első számú médiatörténésze országunknak. Igen gyakran feltűnik a HírTV műsoraiban. De nem csak ettől lehet ismerős csengésű a neve. Nagypapája nem más volt, mint Kun Béla. Igen! Az A Kun Béla...

A kis Miklós még a Szovjetunióban látta meg a napvilágot. Nevelésében nagy szerepet játszott nagyanyja: Kun Béláné, akiről egy Kádárnak írott levelében így emlékezik:

"Kun Béláné mindig kommunistához méltó optimizmusra nevelt bennünket, családja tagjait."

A kilencvenes évek elejére Kun Miklós már a jobboldalt erősítette, pálfordulása után már onnan támadta és kritizálta korábbi barátait és kollegáit. (Forrás: www.mancs.hu )

Esztergomban is találkozhatunk egy ismerősnek tűnő névvel. Talán sokak fülében ismerősen csenghet Komlós János neve.

A Regia Civitas Kft. fogja a közeljövőben megvalósítani Esztergom legújabb és legnagyobb presztízsberuházását a Zöld ház helyén és a Fürdő szálló területén.

A Regia Civitas Kft. ügyvezetője szintén Komlós János. Véletlen egyezés, gondolhatnánk, ám a nyilvánosan elérhető cégjegyzékben az ügyvezető anyja neve megegyezik az egykori író, újságíró feleségének nevével. Tehát itt apa-fia kapcsolatról beszélünk.

Egy okból szomorú ezen név újbóli feltűnése Esztergomban. Egy, az idősebb Komlósról szóló írásból idéznénk.

Az alábbi néhány sor Kőszeg Ferenc tollából jelent meg még 2002-ben az Élet ÉS Irodalom hasábjain.

 

Bizonyos, hogy Komlós nem kisávós volt. A Népszabadságnál azzal dicsekedett, hogy ő tartóztatta le Mindszentyt. Avar kételkedik ebben, pedig Farkas Vladimir is úgy tudja, hogy Komlós nagyobb egyházi ügyekkel foglalkozott. Egyáltalán nem kizárt tehát, hogy Mindszenty letartóztatásában is részt vett.

 

Természetesen nem tehető felelőssé a gyermek a szülei cselekedeteiért, de Mindszenty városában a várost vezető embernek kötelessége lenne mérlegelni, hogy milyen sebeket szakíthat fel bizonyos tetteivel.

Az apa után, a fiú érkezett Mindszenty városába.

Január 5-én a fiú nekifog a beruházás megvalósításának a belvárosban, miközben Orbán Viktor beszédet mond az apa által 60 éve karácsonykor letartóztatott Mindszentyről elnevezett csarnokban.

(forrás)