Hordók, traktorgumik, pillepalackok szárazon
2007. júl. 17.

<p>A hét végén harmadszor rendezte meg az esztergomi Spartacus Búváregyesület, a Dorogi Horgász Egyesület, valamint a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület a Palatinus-tó természetvédelmi napját. - Jó idő és bőséges hulladék várt bennünket a parton, és a tófenékről is sok oda nem való szemét került újra szárazra.</p>

Semmin sem lepődtünk meg, így azon sem, hogy fél tucat traktorgumit, olajos hordót (szerencsére olaj nélkül), valamint szinte megszámlálhatatlan mennyiségű pillepalackot, sörös dobozt emeltek ki a búvárok - összegzett tegnap Lieber Tamás BEBTE-elnök. Sajnos a tó jellege nem tette lehetővé a meder teljes kitakarítását. A rendkívül iszapos fenék a legkisebb bolygatásra is felkavarodott és átlátszatlan ködöt képezett, így egy pontra csak egyszer lehetett lemerülni.

Ez a tény is igazolja, hogy a tó egészségéért egy mederkotrással lehetne a legtöbbet tenni. - A rothadó vízinövényekből, az állati eredetű és az ember révén tóba kerülő szerves anyagokból képződött bűzös iszap mennyisége évről évre nő, ami idővel a Palatinus elhasználtságához vezethet, ha nem intézkednek, akiknek ez hivatalból a dolguk lenne - fogalmazott Lieber Tamás.

24 óra

(forrás)