Lézer és rendőrállam
2008. dec. 17.

<p>A „Lehet Más a Politika!" (LMP) társadalmi kezdeményezés október 8-i bemutatkozását két nappal azt megelőzően egy olyan utcai akcióval kívánta beharangozni, amelynek keretében a kezdeményezés célját és logóját lézertechnikával vetítik az Országház falára. A törvényesen bejelentett rendezvény megtartását a kiérkező rendőrök akadályozták, a – teljesen biztonságos, ún. monochrom fénnyel történő – lézeres vetítést az eredeti formájában meghiúsították.</p>

Az LMP képviselője a rendőrségi intézkedéssel szemben panaszt tett, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult. A panasszal az illetékes rendőri és ügyészi szervek két hónap alatt érdemben nem foglalkoztak. A tegnapi azonban napon nyilvánosságra került azonban az OBH 5593/2008. számú ombudsmani jelentés az LMP beadványával kapcsolatban. Az LMP üdvözli, hogy az ombudsman az ügyet teljes körűen kivizsgálta, abban osztotta az LMP jogi álláspontját, s feltárta az alkotmányos visszásságokat a kifogásolt rendőri eljárás kapcsán.

A rendőrség október 6-án egyrészt a lézertechnika alkalmazásához „szükséges engedélyek" hiányára hivatkozott, másrészt arra, hogy a bejelentésben a vetítés nem szerepelt, illetve felmerült, hogy az akció zavarja az Országgyűlés munkáját.

Az ombudsmani jelentés ezekkel kapcsolatban a következőket tárta fel:
- A gyülekezési jog gyakorlásának szükségszerű velejárója minden olyan békés eszköz, amely a gyülekezők üzenetére felhívja a nyilvánosság figyelmét. Ma szerte a világon ilyen eszköznek számít a színpadi fény- és hangtechnika is.
- Nincs olyan jogszabály sem, amely generálisan tiltaná, vagy engedélyhez kötné lézersugárzó készülékek közterületi használatát."
- Az ombudsman azt is megállapította, hogy 2008-ban több olyan politikai rendezvényt tartottak, ahol a napirendben a bejelentéshez képest eltérés volt: „Ezeken a rendezvényeken azonban a BRFK közel sem a panasszal érintett ügyben tapasztalt erélyességgel lépett fel a rendezvény bejelentésnek megfelelő napirenddel történő lebonyolítása érdekében." Az ombudsmani vizsgálat a rendelkezésére bocsátott iratok között nem talált olyat, amely a lézeres vetítésnek az Országgyűlés munkájára gyakorolt hatását akár csak valószínűsítette volna.

A jelentés kiemelten aggályosnak tekinti, hogy a rendezvény befejezés ezután az LMP aktivistáit a rendőrök követték, megfigyelték. Az ombudsman megengedhetetlennek tartja, hogy egy jogállamban bárkit, különösen pedig egy politikai mozgalom tagjait ebbéli tevékenységükkel összefüggésben megfigyeljenek vagy kövessenek.

Az LMP szerint az érdemi indokolás nélküli rendőri intézkedés október 6-án, a nyolcvanas évek rendőri akcióit idézte.

Az LMP reméli, hogy az ombudsmani jelentést követően a rendőri túlkapásnak most lesznek következményei. Az LMP az ombudsmani vizsgálat ismeretében is fenntartja, hogy a rendőrség – az utóbbi években nem először – aktuálpolitikai érdekektől vezérelve korlátozta a gyülekezési jogot.

A hatalom azt üzente: nem lehet más a politika! Az LMP azonban többek között azért is szeretne egy új, harmadik erőként fellépni a politikai térben, hogy a hatósági önkény, a rendőrállami fellépés eltűnjön a hétköznapokból.

Forrás: lehetmas.hu