Klímaébresztő! Filmhét: december 1-6
Környezetünk
2008. dec. 2.

<p>Az önként jelentkező szervezők tömegének köszönhetően több, mint 100 vetítéssel zajlik majd az első országos klíma-filmhét, a Klímaébresztő! 43 település, 26 civil szervezet, 5 diákszervezet, 18 iskola, 21 kulturális intézmény, 3 helyi TV és egy börtön rendez vetítéseket. Több helyszínen egész hétig tartó vetítéssorozat várja majd a nézőket!</p>

A Klímaébresztő! filmhét lehetőséget ad arra, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klíma-káosz elkerüléséért? Keressük a válaszokat is.

Mit jelent klíma-tudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni? És mindezt úgy tenni, hogy tiszteletben tartsuk minden ember vízhez, egészséges környezethez, élelemhez és élethez való jogát.

Az éghajlat változik, mi viszont még mindig azon töprengünk, kell-e egyáltalán változtatnunk valamin, és ha igen, miként. Egyikünk sem akar „éghajlatpusztító” lenni, de azzal, ahogy élünk, egyre inkább azokká válunk.

A döntéshozók sem néznek szembe saját felelősségükkel. Sok esetben olyan gazdasági és társadalmi döntéseket hoznak, amelyek erősítik a klímaváltozást, vagy megakadályozzák, hogy a társadalmunk gyorsan változzon - pedig képes lenne rá.

Hiszen a klímaváltozásnak már vannak áldozatai! Gondoljunk csak a Katrina hurrikánra, a bangladesi árvizekre és – hogy ne menjünk messzire, - az európai nyári kánikulákra, az orkánszerű viharokra és a felhőszakadásokra.

Tanuljunk meg felelősen élni, hogy mások is életben maradhassanak!

A jövőnk lehet egészségesebb, igazságosabb és boldogabb. Éljünk együtt a bolygónkkal, ahelyett, hogy ellene dolgozunk. Rajtunk múlik.

Klímaébresztő! filmhét. Ideje cselekedni!

Filmesemények országszerte, nagyobb városokban, kisebb falvakban, egyetemeken, iskolákban, közösségi házakban, kocsmákban, kávézókban. Mindannyian legyünk része a változásnak!

Térségünkben a Máriahalmi Faluvédő Egyesület, a Nap-Út Alapítvány, Dorog és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület csatlakozott a felhíváshoz és szervez(ett) vetítéseket.

Esztergomban a József Attila Általános Iskola teljes felső tagozata láthatja az alábbi filmeket, melyek után beszélgetésre is sor kerül.

Részletes információk a www.klimaebreszto.net honlapon olvashatók! Továbbá több film előzetesének megtekintésére is lehetőség van.

Egy izgalmas beszélgetés két horgászó jegesmedve között klímaváltozás okát kutatva:

A: Abba kell hagynunk a horgászást… A nagy lék a klímaváltozás oka!

B: Miből gondolod?

A: Azóta így horgászol, mióta az eszemet tudom és a klímaváltozás elkezdődött. Szóval biztos az okozza…

B: Nem, nem. A Te szintetikus horgász-zsinórod okozza!

A: Neeeeeeeeeeeeeeeeem!, szerintem rossz irányba nézel és az irány az oka. Nem szabadna kelet felé ülnöd!

B: Ez nem hangzik valami meggyőzően. Szerintem a Te kék sapkád az oka!

A: Az én kék sapkám?

B: Világos, mivel nekem nincs. Hm… Talán tényleg nem a sapka, de akkor mi okozhatja a klímaváltozást?

A: Az emberek?

B: Aha.

A: Neeeeeeeem, neeeeeem. El tudod képzelni, hogy egy pillanatig is hagynák ezt?

B: nem, akkor mégis a sapkák miatt van.

A: Igen, a sapka….

(forrás)