November 27 - újabb pofon a Szent István Gimnáziumnak
Közélet
2008. nov. 22.

<p>Korábbi elképzelésének megfelelően Meggyes polgármester a november 27.-re áttett képviselőtestületi ülés elé terjeszti a nyelvi előkészítő évfolyamok megszüntetésével kapcsolatos, módosított határozati javaslatát. A javaslatot a kötelező véleményeztetések alapján a Balassa elfogadja .</p>

A Szent István Gimnázium tiltakozik. Az elképzelés irracionális, sem szakmailag, sem gazdasági szempontból nem ésszerű - ellenben szervesen illeszkedik a Meggyes polgármester sajátos logikája szerinti intézkedés-sorozatba. Utóbbi hatása és következményei sokszoros szakmai, vezetési, eszköz és presztízs-veszteséget okoztak már a Szent István Gimnázium számára.

A döntést természetesen ismét az a képviselőtestület hozza majd meg, amely korábbi kritikátlan és átgondolatlan döntéseivel lehetetlen helyzetbe hozta a nagy múltú intézményt.

A Szent István Gimnázium gyakorlatilag minden fórumán és szervezetén keresztül tiltakozik.

Részlet november 27.-i ülésre beterjesztendő határozati tervezetből:

Esztergom Városa Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az 588/2008. (VIII. 5.) esztergomi öh. határozatával elvi döntést hozott a nyelvi előkészítő évfolyamok indításának megszüntetéséről a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) és a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola, Esztergom (a továbbiakban: Szakközépiskola) intézményben. A Képviselő-testület a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 28.§ (7) bekezdése értelmében a feladatot továbbra is biztosítja városi szinten, mégpedig úgy, hogy a Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom intézménye továbbra is indíthat nyelvi előkészítő évfolyamot.

A nyelvi előkészítő megszüntetésével módosítani kell a Gimnázium és a Szakközépiskola pedagógiai programját és helyi tantervét annak a tanévnek a végén, amikor az utolsó osztályok befejezik ezt a képzési formát.

A nyelvi előkészítő megszüntetése mindkét intézményben feladatcsökkenést jelent, ezért a fenntartó ezen döntése intézményátszervezésnek minősül a törvény (a továbbiakban: törvény) 37. § (5) bekezdés b) pontja és a 121. § (1) bekezdés 15. pontja értelmében.

A kötelező (de minek...) véleményeztetés alapján a helyzet a következő:

Az előterjesztést támogatja:


- Meggyes Tamás polgármester ( gondolom. Ő terjeszti be.)
- a képviselők szokásos szavazótöbbsége ( gondolom. Mernének másképp szavazni...)

Az előterjesztéssel nincs kifogása:


- A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ( miért lenne...)
- A Balassa ( ők tudják, biztosan így helyes számukra. )

Az előterjesztést elutasítja:


- A Szent István Gimnázium Iskolaszéke

2, az iskolaszék véleménye szerint, hibás döntés megszüntetni egy, a szakértő által is jól működőnek minősített képzést akkor, amikor az iskoláknak ezt programot egyébként 2010-től kötelező lesz biztosítani. Nem tudjuk, mi az-az ellátásszervezési érdek, amire a szakértő utal. ... A tervezett döntés gazdasági szempontból sem ésszerű, mert a nyelvi előkészítés után magasabb állami normatíva adható.

Összegezve: A Szent István Gimnázium iskolaszékének tagjai nem támogatják az intézményben folyó NYEK program megszüntetését.


- A Szent István Gimnázium Diák Önkormányzata

Esztergom Város Képviselő-testülete 2008 augusztusában elvi döntés hozott arról, hogy az iskolában megszünteti a nyelvi előkészítő évfolyamot: e szerint a 2009/2010-es tanévre az intézmény csak hatosztályos (nem 6 + 1) képzésre iskolázhat be.

2008. november 10-én a Diákönkormányzat véleményt nyilvánított ezzel kapcsolat, melynek eredménye: nem értenek egyet a döntéssel.


- A Szent István Gimnázium Alkalmazotti Közössége

2008. november 4-én az alkalmazotti közösség véleményt nyilvánított ezzel kapcsolatban, melynek eredménye: a jelenlevő 28 fő közül 27 fő nem értett egyet, 1 fő egyetértett az elvi döntéssel.


- A Szent István Gimnázium Szülői Munkaközössége

Az előterjesztéshez novemberben készíttetett szakmai véleményezés alapján a tervezett döntés szakmai előkészítettsége kérdéses, hatásai bizonytalanok. A szakértő a feladatát látja el, azonban többszörösen, nyomatékkal megjegyzi:

2. Jelen körülmények között jelentős kockázata van a tervezett intézkedés megvalósításának...

3.1. Kiemelendő, hogy a fenntartó ez esetben egy olyan feladatot készül megszüntetni, aminek elismertsége és támogatottsága miatt az adott iskolafokon ezidőszerint széles körű kiterjesztése zajlik.

Végezetül a nyelvi előkészítés megszüntetése - illetve a Dobó számára történő részbeni engedélyeztetése alapjaként, az előkészítés szakmaiságának bizonyításául:

A megszerzett nyelvvizsgák száma alapján történő rangsorolás:

Szent István Gimnázium 81,4 Dobó Katalin Gimnázium 71,4 Temesvári Pelbárt F. G. 59,5

Tisztelt képviselők, tegyék a dolgukat. Önök tudják, kit képviselnek és kinek az érdekében fognak szavazni, tehát: képviseljenek és szavazzanak.

(forrás)