Kórházkrízis Esztergomban

Kórházkrízis Esztergomban

2008. 11. 20. 10:17

Az esztergomi "kórházügy" egészen más megvilágításba kerül, ha elolvassuk a HVG legfrissebb számában megjelent cikket. Privatizáció előtt áll a Vaszary Kolos Kórház?

Nehezen hihető, hogy a kórház vezetése bármit eltitkolhatott volna, hiszen 2007-ben a számos fideszes önkormányzatnál kórház-átvilágítást végző Medical Invest Kft.-től kapott szakember töltött be hónapokig önkormányzati biztosi posztot a Vaszaryban. Idén tavasszal új tanácsadót kért fel az önkormányzat Fenyves Ernő személyében, akit júniustól az év végéig biztossá is kineveztek, havi 600 ezer forintos illetménnyel. Mindeközben még egy frissiben alakult, egészségügyi szakmai körökben ismeretlen, fiatal emberekből álló vállalkozás, a Medicon Professional Zrt. is három hónapra szóló, összesen 3,6 millió forintos önkormányzati megbízáshoz jutott a kórházban. Nekik is az intézmény működésének átalakításáról kellett véleményt mondaniuk, ám emellett speciális feladatot is kaptak. A kórház területén magánbefektető közreműködésével a közelmúltban elkészült új, közel 4 ezer négyzetméteres épület ügyében vár tőlük szakmai véleményt megbízójuk.

(...)

Esztergom polgármestere azonban a jelek szerint időközben kiszeretett ebből a konstrukcióból. Most a Medicon egyik feladatául szabta annak vizsgálatát, hogyan lehet e szerződésből kihátrálni, vagy ha ez nem megy, milyen pluszszolgáltatásokat kínálhatnának. A tanácsadók dolga volt az is, hogy előkészítsék a Vaszary gazdasági társasággá alakítását, úgy, ahogy ez már Jászberényben megtörtént, ahol egy működtető és egy vagyonkezelő szervezetté szedték szét a kórházat. A hirtelen támadt kórházügyet feltehetően nem csupán ezek a törekvések magyarázzák, hanem az is, hogy a 20 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodó város csontig eladósodott: 14 milliárd forintos hitelállomány terheli.

Gáti Júlia cikke a hvg.hu-n: hvg.hu

2008. 11. 26. 7:40

Kedves Jenő!

Lehet-e tudni, hogy hány pályázat érkezett a kórházigazgatói posztra kiírt pályázatra? Ha igen, akkor hányan és kik pályáztak? Köszi.

2008. 11. 25. 13:04

Valóban igaz hogy a kórház jelenlegi gazdasági igazgatója beadta a felmondását és hogy el is fogadták azt? Kicsit furcsa hogy még egy sima ejnye-bejnye sem hangzott el, amiben Őt is emlegették volna. Mindíg csak Dr. Sólyom O. és Dr. Pák Gábor neve hangzik el mindenütt. Biztosan Ő is lefelé fog zuhanni, vagy tán az Önkormányzatnál már várják tárt karokkal, hogy hátha ott is szépen tud majd "kozmetikázni"?

2008. 11. 24. 21:53

Amig a megye tulajdona volt a korház ,valamiért nagyon fájt a városnak .Most hogy visszakaptuk úgy tűnik megszabadulnának tőle. Hogy ebben mi a logika azt én már kapizsgálom .Lesz itt botrány megint ,arra leszek kiváncsi hogy akrják becsomagolni ezt az egészet mielőtt letolnák a torkunkon.

2008. 11. 24. 18:15

"De mi van akkor ha én egy elismert köztiszteletben álló inteligens diplomatikus komunikatív jó megjelenésű szociálisan érzékeny politikailag független fedhetetlen multú diplomás helyi közgazdászra szertnék szavazni."

Ha van ilyen, az nem fogja elvállalni, mert nem piszkítja be a kezét a politikával! :-)))

2008. 11. 24. 16:50

Ha jól értelek ,akkor ne szavazzunk olyan jelöltre akinek a neve mögött ott áll a támogató párt neve .Kizárólag független jelöltre szavazzunk ,és a haza fénybe borul.No, ennél azért egy picit összetettebb a dolog.Független jelöltet viszonylag egyszerű lesz találni ,hirtelen mindenki azzá fog válni ha érzi hogy a tagság már nem segítség .De mi van akkor ha én egy elismert köztiszteletben álló inteligens diplomatikus komunikatív jó megjelenésű szociálisan érzékeny politikailag független fedhetetlen multú diplomás helyi közgazdászra szertnék szavazni. Hány olyan embert ismersz a környezetedben aki a fentiek közül mondjuk hérom ilyen tulajdonsággal rendelkezik és vállalná is a jelöltséget.Nem fogsz elfáradni a gépelésbe és ez itt alegnagyobb gond ,hogy nincs jó alternatíva,csak a szutyok.

2008. 11. 24. 14:56

Nagy naivitásról teszel tanúságot, még akkor is, ha a jó szándék vezérel.

Ha ez olyan megváltó módszer lenne, akkor valahol csak kipróbálták volna már a világon. Abszolút szükség van a civil szférára, sokkal jobban be lehetne vonni őket a közéletbe mint itt Magyarországon zajlik, de nem hiszem, hogy működőképes az, amit te itt felvázolsz.

2008. 11. 24. 12:14

Egyet lehet persze érteni, azzal hogy a pártok kampányát akár a közkasszából valamilyen mértékben finanszírozni kell, de azért naívság lenne azt hinni, hogy akkor már azok a pártok akik birtokon belül vannak nem fognak többet lopni, ha a közös kasszát továbbra is csak ők kezelik.

Mint tudjuk a külső kontrollt megakadályozzák mert erre a hatalom kizárólagos birtokosaként lehetőségük van.

De azért a közös kasszát továbbra is dézsmálni fogják, legfeljebb majd a pénzt másra költik.

Ezért mondom én, nem szabad a pártoknak a hatalomban kizárólagosságot biztosítani, legfeljebb számarányuknak megfelelően lenne indokolt a hatalomban való képviseletük.

Mert attól még, hogy valaki ilyen- vagy olyan pártnak a tagja nem lesz alkalmasabb a népképviseletre, mert a párttagok nem eleve kiválasztottak, sőt...

Tehát a "civil" kontroll elkerülhetetlen, méghozzá belülről.

Elfogadható és működőképes lenne a társadalom számára az, ha a hatalomba az összes pártok legfeljebb ha 1/3-ad részben lennének képviselve, már ez is jóval több, mint amilyen arányban a szavazók közt jelen vannak.

És azt se feledjük, hogy a pártoknak nincs identitásuk, nem képviselnek a klasszikus értelemben vett értékrendeket, mert nem eszmék, vagy filozófiai értékrendek mentén rendeződtek, hanem inkább gazdasági, anyagi érdekcsoportokat alkotnak.

Akiknek legfőbb célja a hatalom birtoklása anyagi érdekből, ennek egyértelmű bizonyítéka volt az öszödi beszéd, és annak következménye, illetve következménytelensége.

Ezért nem lehet megkülönböztetni a jobb oldalt a bal oldaltól, a képviselt értékek tekintetében, legalábbis én így látom.

De az elmúlt 20 év történelme még eddig engem igazolt.

Azt gondolom, mi több meggyőződésem, hogy ezt az országot egyik párt sem fogja nélkülünk megváltani nevezetesen a munkások, a vállalkozók, az értelmiség stb. nélkül.

Ne várjuk tovább ölbe tett kézzel a Messiást, hanem gyakoroljuk a hatalmunkat, ahelyett hogy valamelyik érdekcsoportra ráruháznánk.

Vegyük kézbe saját dolgainkat ahelyett, hogy kihátrálnánk a munka és a felelősség alól, amivel elődeinknek utódainknak egymásnak és saját magunknak tartozunk.

Vagy akkor mi nem elvtelen, de párton kívüliek mivégre lennénk a világon?!

Vagy akkor a miénk csak a szolgaság, a párttagoké meg a kiválasztottak, vagy önkiválasztottaké pedig a vagyon, a hatalom, a dicsőség, a jog, és a gazdagság?

Persze "Vannak hamis próféták akik azt hirdetik nagy gonoszan..."

Az igaz, hogy bárki beléphet akármilyen pártba, és akkor... hát éppen ez az amiből pedig nem kérünk!

Mert az ember önálló, egyedi, és megismételhetetlen!

Az önbecsülésnek, az önértékelésnek, az önmegvalósításnak, a közszolgálatnak nem lehet feltétele a párttagság.

2008. 11. 21. 11:39

a politikusok csak természetes személyektől fogadhatnak el pénzadományokat a kampányukhoz. Ezt minden további nélkül be lehetne vezetni itthon is.

Én benne vagyok! Megnézném, miből kampányolnának:DD

2008. 11. 21. 10:36

Mivel a pártok tagsága a közeljövőben nem fog kicserélődni, legfeljebb egymás között vándorolnak.

Pedig egy igen frappáns megoldás lenne a problémára egyfajta spontán öntisztulási folyamat beindulása a pártoknál. Ennek persze alapfeltétele a pártfinanszírozás kifehérítése.

Nekem nagyon tetszik az amerikai módszer, ahol a politikusok csak természetes személyektől fogadhatnak el pénzadományokat a kampányukhoz. Ezt minden további nélkül be lehetne vezetni itthon is.

2008. 11. 21. 9:16

Örvendetes számomra, hogy végre ébredni látszik az esztergomi értelmiség. Teljesen logikus, és nagyon helyes a felismerés mind a privatizáció, mind a pártok szerepét illetően.

Megjegyzem, már az előprivatizáció során látszott, ahogy az egész dolog kezdődött borítékolni lehetett már 2000-ben hogy az ország ide fog jutni. Ez teljesen törvényszerű következmény volt.

Hogy mit csináltunk rosszul? Szinte mindent!

Hogy kinek köszönhető? Természetesen a pártoknak (a pacceroknak).

Nagyon helyes a felismerés a pártok szerepét illetően a társadalomban.

Teljesen egyetértek! De hiányolom a végleges konklúziót, amit ha megengedi én megteszem, vagy legalábbis így gondolom, hogy tovább gombolyítsam a fonalat.

Túlságosan átpolitizált a társadalom, aminek érdekében a pártok mindent el is követnek, hogy hatalmukat megőrizzék.

Mintha nem is lennének párton kívüliek, de legalábbis nem lennének alkalmasak a különböző választott tisztségek betöltésére.

Tehát, azt mondom, hogy a választásokon nagy ívben kerüljük a pártkatonákat, ne ruházzuk rájuk a hatalmunkat, és akkor nem fogja egy tucat ember orránál fogva vezetni a várost, akiket pedig egy személy irányít.

Tehát mint mindig, a megoldás a mi kezünkben van. " Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr"

Nem kellene a pártkatonáknak mégegyszer odadobni a várost, az országot.

Mivel a pártok tagsága a közeljövőben nem fog kicserélődni, legfeljebb egymás között vándorolnak.

Attól függően, hol esik le nagyobb konc, az élve boncolásnál.

2008. 11. 20. 20:33

Nem árt, ha a dolgokat, történéseket időnként összeillesztjük. Ez segít a kapcsolatok jobb megértésében. Az összefüggések jól kimutathatók már akkor is, ha bizonyos intézményekre vonatkozó döntéseket kronológiai sorrendbe rakunk.

A rendszerváltást követően nem sokkal félrehúzta az önkormányzat a harangot, mivel az intézményeit már nem volt képes tovább megfelelően finanszírozni. Az önkormányzatnak joga van bizonyos felvállalt feladatok finanszírozásáról lemondani, és azt mondani, hogy most más tartsa el az intézményt, mivel nincs több pénzem erre a feladatra. A törvény szerint a megyének – ha akarja, ha nem – fel kell vállalnia ezen feladatok finanszírozását. Ekkor került sor arra, hogy pl. a középiskolák döntő többségét a megyének adták át. Aztán jött az új polgármester, aki azt a célt tűzte ki, hogy ennek a városnak fenn kell tartania az intézményeit, ha belerokkan akkor is. Visszavételre került a kórház és persze a középiskolák java része is, mely még mindig folyamatban van.

Tudható, hogy ezek az intézmények akárhogyan is, de csak viszik a pénzt. Nem azért mert pazarolnak, hanem működésük jellegéből adódik, hogy nem profitorientáltak. A város anyagi helyzete természetesen már a visszavétel előtt kritikus állapotban volt, a további intézményfenntartás ezt a kedvezőtlen helyzetet csak fokozta. Természetesen kitaláltak sok fennkölt magyarázatot arra, hogy miért történik mindez. Voltak, akik óvatosságra intettek, de ez nem zavarta a város legfőbb vezetőjét. A hivatali pénzügyi szakemberek, akik már nem bírták tovább a visszásságokat, inkább felálltak és elmentek, vagy távozásra szólították fel őket.

Már akkor sejthető volt, hogy valamilyen szálak mozognak a háttérben, hiszen másként hogyan vállalná fel egy város a még nagyobb mértékű eladósodást. Akkor elkezdődött valami, egy „building-buli”, vagyis az ingatlanokkal, épületekkel való „játék”. Az iskolák ide-oda történő összevonogatása, átszervezése, bezárása már előre vetítette a sötét árnyakat. Most a kórház van soron, ami szinte borítékolható volt. A szakemberek véleménye – legyen az orvos, vagy pedagógus – semmit sem számít. Akinek nem tetszik, az elmehet. Majd a város vezetése talál egy hajlékony, az utasításokat meg nem kérdőjelező vezetőt, aki önként hajtja az egész intézményt a szakadék szélére. Akinek orra van hozzá, az valami furcsa szagot érzett már akkor a levegőben. A pártfinanszírozás ügye bűzlik. A saját párt (és a saját zseb) számára ellopható közpénzek szaga. Országos szinten milliárdokról van szó. A törvényes finanszírozás a tizedét se fedezi a pártpolitika költségeinek. Nemrégiben nyilatkozta a pénzügyi tárca vezetője, hogy erősen feltételezhető, hogy a közpénzek esetében minden negyedik forint a pártkasszába folyik. Ha ennek akár csak a fele is igaz, már az is elborzasztó.

Az önkormányzati pénzek „lenyúlása” már szinte ipari méreteket öltött. Az dolgozók „kiszervezése” az intézményekből (legyen az takarító, karbantartó, vagy portás) azt a célt szolgálja, hogy könnyen és gyorsan pénzeket lehet zsebekbe vándoroltatni. A közalkalmazotti illetményt ki kell fizetni, abból nem lehet ellopni semmit. Ha már cég foglalkoztatja az illetőt, akkor annak vezetői már tudnak ügyeskedni, esetenként akár zsebből is fizethető a dolgozó.

Nem önmagában a privatizáció ténye okolható mindezért, hanem ahogyan zajlik, amilyen célok szolgálatában áll. Első számú városi vezetőnkre is illik az a hasonlat, melyet egy történész professzor mondott a volt Fideszes vezető vejének: „kokárdás szabaddemokrata”.

Talán csak abban lehet bízni, hogy helyi szinten akadnak olyan többségi pártbéli képviselők, akik képesek lesznek megálljt mondani ennek a csődbe vezető helyi politikának. Ha ez így folytatódik tovább, hamarosan az egész várost néhány ember zsebének hasznára sajátítják ki.

2008. 11. 20. 19:23

Azt hiszem,hogy akkor itt fog szakadni a cérna.Nem hiszem,hogy a Meggyes és slepje megússza komolyabb atrocitás nélkül.Becsületemre mondom,hogy BÉKÉS tipus vagyok, de most,szörnyen ideges.Hiszem,hogy a nép harag időben tud reagálni erre a "szélhámosságra".Azt hiszem,hogy a vigyora arcról le fog fagyni a mosoly,ha az emberek tömegesen fognak lázadni e szélhámos város vezetés ellen.Nem lehet most már elmenni szó nélkül e tettek mellett,mert a cinkosság ,ugyanolyan bűn.Tisztelt MJ! Hiszem,hogy te megfogod lépni azt is,hogy ha a CSÁSZÁR tilt is ,látni fogjuk az anyagot.Itt kérem a T.MSZP képviselőit is,hogy lépjenek fel e cselekedet ellen és ha kell "állampolgári enegedetlenség" égisze alatt,hozzák nyilvánosságra a dolgokat,mielőtt nagyobb kára származik NEM MEGGYESÉKNEK,HANEM A VÁROS LAKOSSÁGÁNAK ÉS NEKÜNK KÖRNYÉKBELIEKNEK. Arra voltam büszke,hogy bár nehézségek között dolgoznak a kórház dolgozói,mégis egy minőségi kórház van a területünkön.Magam is meg harcoltam azért,hogy kis községünket pár éve ne csatolják Pest megyéhez--és ez volt asz egyik döntő érv a lakosok szavazatához,hogy itt a jó kórház percekre,ahol mindent megkapunk a lehetőségek szerint. Hibát csak az nem vét,aki nem tesz semmit.Tisztelem és becsülöm az ott dolgozókat és a leváltott /felmondott/ igazgató urat is.Sokat beszélgettünk és elmondta terveiket,hogy az egyik legjobb kórház legyen az Esztergomi.Ergó --Meggyes vigyázzatok mit tesztek---MJ.és MSZP urak harcoljatok becsülettel,úgy ahogy meg ismertelek titeket.

2008. 11. 20. 12:01

A minap volt látható Kósa Lajos debreceni polgármesterrel készült riport, amiben feltették a kérdést Kósának, tényleg eladósodott a város? "Debrecennek 54 milliárdos a költségvetése, és 13.5 milliárd az adósságállománya. Nem haladja meg a 25%-ot, így kezelhető." Riporteri kérdés: 25 % felett mi van? Kósa: akkor már bajok vannak! Persze az Debrecenbe van, itt Esztergomban teljesen mások a közgazdasági törvényszerűségek.

2008. 11. 20. 11:45

a 20 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodó város csontig eladósodott: 14 milliárd forintos hitelállomány terheli.

A "csontjaimban" érzem, hogy emiatt a cikk miatt is sajtóhelyreigazítási pert indít majd a város nevében valaki...