Turisztikai desztináció és települési értékgazdálkodás
2008. nov. 13.

<p>A magyar és a szlovák turisztikai intézményrendszer jelentős átalakulás előtt áll: nyugat-európai mintákat követve az új rendszer a helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsmentszervezetekre (TDMSZ) fog épülni. Az a térség, amelyik időben lép, és olyan professzionális menedzsmentszervezetet képes létrehozni, amely megfelelő attrakciókkal és szolgáltatási színvonallal rendelkező termékeket fejleszt és értékesít, behozhatatlan versenyelőnyre tehet szert a következő 5–6 évben.</p>

Aki nem lép, lemarad. 2013 után a források jóval nehezebben lesznek megszerezhetőek, hiszen Szlovákia és Magyarország régiói is a versenyképesség prioritás alá fognak már esni. Kikerülve a konvergencia minősítés alól, annak előnyeit is elveszítjük.

„A turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) azon tevékenységek összessége, amelyek egy turisztikai desztináció (célterület, fogadótérség) számára ahhoz szükségesek, hogy látogatókat vonzzon és számukra az ottani tartózkodás során feledhetetlen utazási élményt nyújtson oly módon, hogy a látogatóforgalom gazdasági és környezeti hatásai a desztináció közösségének (önkormányzatok, vállalkozások, szakmai és civil szervezetek stb.) rövid, illetve hosszú távon is előnyösek legyenek. A turisztikai desztinációmenedzsment feladata a turisztikai szolgáltatások megtervezése, fejlesztése, marketingje, képzése és adminisztrációja.”

A TDMSZ-ek kialakítása a 2007-től 2013-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában a legfontosabb országosan kiemelt turisztikai szervezet- és rendszerfejlesztési célként került meghatározásra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjai és a magyar–szlovák ETEOP 2007-2013 között egyedülálló lehetőséget biztosítanak a magyarországi turisztikai desztinációmenedzsment-szervezetek kialakítására, rendszerbe foglalására.

Esztergom Város Önkormányzata és az Ister-Granum EGTC 2008. november 21-én 9 órától szakmai napot rendez „Turisztikai desztináció és települési értékgazdálkodás” címen. A rendezvény helyszíne: Szent Adalbert Központ: Esztergom, Szent István tér 10.

A konferencia tervezett programja

    9.00 Köszöntő

    9.10 dr. Balogh Ákos tájépítész mérnök, várostervező:
    Esztergom Város turisztikai értékgazdálkodása

    9.40 Horkay Nándor igazgató, VÁTI Kht. Területi Tervezési és Értékelési Iroda:
    A turisztikai intézményrendszer fejlesztése 2007-2013 között

    10.30 Holczinger László projektmenedzser, Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség: TDM-fejlesztési lehetőségek a regionális operatív programok támogatásával

    11.00 Szalóki Jenő Gyenesdiás volt polgármestere, a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság tagja: A TDM-fejlesztés tapasztalatai a Gyenesdiás Turisztikai Egyesület működésének példáján

    11.30 Ocskay Gyula ügyvezető, Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Kht.:

    Az Ister-Granum regionális TDMSZ bemutatása

    Vita, kávészünet

    12.30 konzultáció. Vezeti: Víg Tamás turisztikai szakértő

A szemináriumon való részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell a 33/509-355 telefonszámon, vagy a kht@istergranum.hu email címen.

(forrás)