Vádemelési javaslat
Közélet
2008. nov. 12.

<p>A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya kétrendbeli bűnszövetségben elkövetett közveszély okozás bűntette megalapozott gyanújával, vádemelési javaslattal az ügyben illetékes Tatabányai Városi Ügyészségnek megküldte Meggyes Tamás háza és autója ellen elkövetett gyújtogatás nyomozati anyagait.</p>

A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya széles körben kiterjedt adatgyűjtés és tanúkutatást követően 2008. június 10–én Budapest és Pest megye területén négy 33 és 40 év közötti férfit fogott el, valamint vett őrizetbe. Az elfogott személyek tekintetében megalapozottá vált a gyanú arra vonatkozóan, hogy 2008. április 08-án Esztergomban felgyújtották a helyi polgármester, országgyűlési képviselő épülő családi házát valamint szolgálati személygépkocsiját. A nyomozás során további hat olyan személy került a nyomozók látókörébe, akikről szintén megalapozottá vált a gyanú, hogy részt vettek a bűncselekmény végrehajtásában. A gyanúsítottak felderítése és elfogása megtörtént.

A nyomozás adatai szerint a tíz gyanúsított, - akik közül kilencet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - között megoszlik a bűncselekmény felbujtói, szervezői, valamint végrehajtói szerepkör. Az ügyben az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya befejezte, és azt kétrendbeli bűnszövetségben elkövetett közveszély okozás bűntette megalapozott gyanújával, vádemelési javaslattal az ügyben illetékes Tatabányai Városi Ügyészségnek megküldte.

Az eljárás során a gyanúsítotti körrel kapcsolatban több súlyos, sorozat jellegű bűncselekményre – többek közt zsarolás, csalás, visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel, kábítószerrel való visszaélés, stb. – derült fény, melyekkel kapcsolatban a büntetőeljárások jelenleg is folyamatban vannak.

Forrás: www.police.hu

(forrás)