2-3 év múlva 10 milliónál is kevesebben élhetnek Magyarországon
2007. júl. 6.

<p>Ha a népességfogyás jelenlegi üteme folytatódik, akár 2010-ben, sőt esetleg már 2009-ben 10 millió fő alá csökkenhet Magyarország lélekszáma - erre következtet a HVG a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adataiból.</p>

A KSH múlt heti jelentése szerint április végén a hazai népesség becsült lélekszáma 10,056 milló fő volt, ami 8 ezer fős csökkenést jelent az év első négy hónapjában. Márciusban például az élve születések száma több mint ötszáz, áprilisban közel nyolcszáz fővel maradt el a múlt évi hasonló adattól. Az utóbbi három esztendőben Magyarországon összesen 60 ezer fővel esett vissza a lakosság száma, az azt megelőző három esztendőben pedig 58 ezer fő volt a lélekszámdeficit.

A népességszám hétgyűrűje csökkenésével akkor kell már három-négy éven belül kalkulálni, ha a KSH viszonylag pontosan becsüli meg a bevándorlók, köztük az illegális immigránsok számát. A rendszerváltás óta a lakosság száma idehaza ténylegesen 311 ezer fővel csökkent, ami akkora veszteséget jelent, mintha Komárom-Esztergom megye teljesen elnéptelenedett volna.

HVG

(forrás)