Ne válaszolj!
Közélet
2008. nov. 4.

<p>A mai napon az alábbi kérdőívet küldték gyerekemmel az iskolából. Első indulatomban összetéptem, aztán eszembe jutott a "szeretgom" és megfogalmazott céljai, ezért összeraktam.</p>

"Tisztelt szülők!

Ezt az adatlapot azért szerkesztettük, hogy tájékozódjunk gyermeke esetleges betegségei felől. Ígérjük, hogy az információkat bizalmasan kezeljük, a lap tartalmát csak az Ifjúsági Rendelő dolgozói ismerhetik meg, és később az egészségügyi dokumentációval együtt tároljuk. Segítségüket köszönjük.

Ifjúsági Rendelő"

Aztán jönnek a személyes adatokra vonatkozó kérdések:

Anyja és apja neve

Lakcím és TAJ szám

Iskola és tanuló neve

Nagyszülőkig visszamenőleg családi betegségek (TBC, daganat stb.)

Aláírás

Mindezt nyílt kérdőíven. Az Ifjúsági Rendelőről csak ennyit lehet tudni! Kik ezek, mi címük, mi a telefonszámuk, elérhetőségük? Milyen engedélyek, felhatalmazás alapján kérik az adatokat?

Megdöbbentő!

A legmegdöbbentőbb azonban számomra, hogy ezt a nyilvánvalóan jogosulatlan adatgyűjtést az iskola igazgatója (ha tud róla) engedélyezi, a pedagógus terjeszti.

Felszólítom az iskolák fenntartóját, hogy azonnal tiltsa meg jelen formájában a kérdőív terjesztését, és rendelje el az esetleg jóhiszeműen visszaküldött kérdőívek megsemmisítését.

Felszólítom továbbá a fenntartót, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az Ifjúsági Rendelő ellen és tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

(forrás)