Magyar térségfejlesztői műhely Csíksomlyóban
2008. nov. 3.

<p>November 4–5-én Csíksomlyóban tartja második fórumát a májusban Esztergomban alakult Kárpát-medencei térségfejlesztési műhely. Az esztergomi alakuló ülésen résztvevő anyaországi, kárpátaljai, szlovákiai, erdélyi és vajdasági szakemberek a Kárpát-medence összes magyarlakta térségeit egyesítő szakmai fórum létrehozását tűzték ki célul. Ennek érdekében határoztak a rendszeres találkozókról, amelyek sorában a csíkszeredai az első.</p>

A hálózat konkrét céljait Esztergomban négy pontban foglalta össze:

  • közös tudásbázis kialakítása, kölcsönös használata,
  • szakmai hálózat létrehozása, ennek segítségével közös projektek megvalósítása,
  • közös szakmai fórum működtetése (képzések, konferenciák, tapasztalatcsere stb.),
  • internetes felület létrehozása.

A kezdeményezés jelentőségét jelzi, hogy azt felkarolta a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai államtitkársága, amely a csíkszeredai műhelyen társrendezői szerepkörben is megjelenik. A műhelyre a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, a Miniszterelnöki Hivatal és az Ister-Granum Kht. hívására Magyarországról, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából érkeznek magyar térségfejlesztő szakemberek.

A találkozó programjában a város és a Gyimesek bemutatásán kívül szakmai előadások és egy műhelymunka is szerepel.

November 4-én reggel dr. Törzsök Erika, a MeH főigazgatója a térségfejlesztési alapú nemzetpolitikáról tartandó előadásával nyitja meg a sort. Szintén ő mutatja be az államtitkárság saját fejlesztéseként létrehozott www.regions.hu adatbázist. A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai, Bandi István és Bárdi Nándor a Kárpát-medencei magyar kutatási adatbázist és az Erdélyi magyar adatbankot, Konkoly László, a somorjai Fórum Intézet részlegigazgatója pedig a szlovákiai magyar adatbankot mutatja be. Ezek az elektronikus adatbázisok komoly segítséget nyújthatnak a Kárpát-medencében dolgozó térségfejlesztőknek, nem árt, ha ismerik őket.

A szakmai előadások másik csoportja pozitív példák ismertetéseit foglalja magában. Rajnai Gábor, a MeH osztályvezetője, valamint Berczeli Péter, a Tett Consult fejlesztési igazgatója a partnerség szerepéről beszélnek majd. Kolumbán Gábor, a Sapientia Egyetem adjunktusa a posztmodern térségfejlesztés címszó alatt egy újfajta módszertan rejtelmeit tárja fel. A jó példák bemutatását konkrét esettanulmányok is segítik: Márton András, a főszervező ügynökség igazgatója Hargita megye, Rodics Gergely menedzser a Pogány-Havas kistérség (Erdély) fejlesztéséről beszél. Márta István rendező, fesztiváligazgató a korábban kedvezőtlenül megítélt Művészetek Völgyét egy induló LEADER-programban játszott szerepe kapcsán mutatja be, Ocskay Gyula ügyvezető (Ister-Granum Kht. Esztergom) pedig a határon átnyúló együttműködések szempontjából forradalmi jelentőségű EGTC-rendeletről és az európai területi együttműködésről tart előadást, az Ister-Granum Eurorégió példáján keresztül.

A fórum résztvevői november 6-ra meghívást kaptak Kolumbán Gábortól, aki Énlakán a gyakorlatban is bemutatja, miben is áll a posztmodern térségfejlesztés lényege.

A szakmai program részeként 4-én délután műhelymunkák keretében vitatják meg a jelenlévők a 2009. évi munkatervet, a műhely bővítésének és egy közös internetes felület kialakításának mikéntjét. Döntés születik a következő találkozó helyszínéről és időpontjáról is.