Hajléktalanból országgyűlési képviselő
Közélet
2008. nov. 3.

<p>Itt van nekünk a mi Meggyes Tamásunk. Ki is ő?</p>

A polgármester korábban vendéglátó egységek és popcornkészítő gépek tulajdonosa volt, majd a rendszerváltás után a Fidesz színeiben bekerült a testületbe, két év elteltével azonban elmaradt az ülésekről. 1998-ban hajléktalanként jelentkezett be szavazni, mert mint az akkori, pártok által delegált szavazatszámláló bizottság tagjainak elmondta, az akkori városnak nem kívánt adófizető polgára lenni. A politikába alpolgármesterként tért vissza, 2000 márciusában pedig időközi választáson lett polgármester.

Az egykori hajléktalanból — igaz, listás helyen — szép lassan országgyűlési képviselő lett.

Sajnálatos módon megtartotta polgármesterségét is emellett, pedig egy harmincezres várost menthetett volna meg azoktól a bölcsességektől, amelyekkel meglep minket.

Valamiféle megcáfolhatatlan tudás birtokosának képzeli magát, annak tudatában, hogy ő bizony a T. Ház tagja.

Reneszánsz ember

Éjszakánként a várost járta, közben megvilágosodott, és gyártott egy közlekedhetetlen közlekedési rendet. Miattunk igazán nem kellett volna.

A város legpatinásabb – több mint 320 éves – iskoláját száműzte a külvárosba. Az iskola vezetőségét személyes bosszúból leváltotta, az irányítást "politikailag megbízható"emberekre bízta.

Történelmünk is kisujjában van, természetesen.2003 óta végzi közpénzen tanulmányait. Sokra nem jutott még vele, de 2010-ig talán sikerül neki. Talán. Addig a reneszánsz építészetet próbálja megreformálni. A Nemzeti Múzeum hozzá nem értését kiabálja a világba - kijelentve, hogy majd ő megmondja, milyen is volt és lesz az Esztergomi Vár. Erre semmi sem drága. Amíg a város járdáin nem találhatunk 10 olyan métert, amin az ember nem töri ki a bokáját, addig ő vártorony építésére akár egy milliárdot is elköltene. Ja, és ne feledjük: a várat vissza kell kérni az államtól.

Minek kellene nekünk vár? Nekünk ugyan nem kell... de neki igen. Sőt! Miközben a Fidesz a megyéket védené, addig ő ellene megy ennek, és kijelenti: Esztergom legyen autonóm VÁROSMEGYE. Nooooormális? Lehet, hogy akkor ő már ispán is akar lenni? A pallos már kinn függ a városháza erkélyén! Lenne itt akár pallosjog is...

Ne feledkezzünk meg hihetetlen gazdasági eredményeiről sem! Segítségével szép számmal jöttek létre városi tulajdonban lévő – alapvetően veszteséges – cégek. Talán csak a temetkezési vállalkozás tud nyereséget felmutatni, mert ugye halni, azt muszáj. A többi csak viszi a pénzt.

De a pénz nem számít! Az UD Zrt-re lesújtó megfigyelési botrány sem zavarta. Jóval a botrány kirobbanása után az országgyűlési Fidesz-KDNP frakció tagjaként szemrebbenés nélkül szavaztatott meg 215 milliós támogatást az UD-közeli városi cégünknek. Amikor egy városi képviselő erre rákérdezett, akkor eszement fejtegetésbe kezdett. Idéznénk belőle:

Én sokkal inkább úgy látom, hogy a nagy orosz medve megerősödőben van, és a KGB-s orosz államelnök után a KGB szerepe megnő Kelet-Európában. Van egy új Putyin-doktrína, miszerint Oroszország a hajdani biztonsági övezetére újra igényt tart. Biztonsági zónának tekint minket, és mint ilyet, gazdasági eszközökkel igyekszik meghódítani. Az ország legnagyobb cégeit oroszok, újsütetű orosz mágnások vásárolják föl. Ezeknek a kapcsolata a KGB-hez, a szocialista államrend legfőbb támaszához elég erősen igazolható és kapcsolható. A MALÉV orosz tulajdonban van. A STRABAG-ot, ami osztrák cégnek tűnik, többségi orosz tulajdonnak tudhatjuk. Az OMV a MOL megszerzésére a Gazprom felkérésére törekedett.

(...)

Tehát egy orosz-osztrák harapófogó - mint 1848-ban – fenyegeti a magyar függetlenséget és magyar gazdaságot. Nem katonailag fenyegetnek bennünket, az az idő elmúlt. A katonák visszamentek és jönnek ugyanazok az arcok óriási vagyonokkal és nyelik le Magyarországot. Azt gondolom, inkább az a baj, hogy Szilvásy úr meg a Nemzetbiztonsági Hivatal mintha a KGB uszályába került volna. Ehhez képest egy észak-atlanti orientáció, vagy éppen a MOL, vagy az OTP érdekében, mellett fellépő biztonsági cégek, ha úgy tetszik, a magyar nemzet szabadságharcosainak tekinthetők, nem pedig bűnözőknek.

(...)

De én azt gondolom, hogy ez a botrány nem úgy néz ki, ahogy néhány sajtótermék Önöknek tálalni akarja. Ne higgyenek ezeknek a rágalomhadjáratoknak! Szerintem egy olyan akciónál, ahol a titkosszolgálat, aminek egyébként titokban kéne maradni, látványos akciókat folytat, majd aztán a titkosszolgálati lehallgatásokat, ami csak a titkosszolgálatnak van meg, ha nem csak nekik van meg, akkor az katasztrófa, ha meg csak nekik van meg, akkor azoknak a szövegeit nem tehetik fel az internetre, mert az elég csúnya bűncselekmény.

(...)

Az én szememben azok, akik például a MOL informatikai rendszerét az orosz vagy az OMV-s nyomulástól vagy éppen az OTP-t, ami egy magyar tulajdonú sikeres bank, Közép-Európa legnagyobb bankja, az orosz felvásárlástól védik, azok ennek a nemzetnek az érdekét szolgálják. Az az NBH, amelyik a magyar tulajdonú nagyvállalatokat odalöki az orosz tőkének, azt pedig nemeztáruló megközelítésnek érzem.

Ez az én véleményem, aztán akinek nem tetszik, majd tesz újra az én szerény személyem ellen, ahogy ez rendszeresen lenni szokott. De én nem félek kimondani az ezirányú véleményemet.

(...)

A mi viszonyaink viszont tisztességesek, és minden tekintetben védhetőek. Nem is érzem kötelességemnek a magyarázkodást.

Tömören: Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere szerint az UD Zrt a magyar nemzet szabadságharcosának tekinthető. Az NBH pedig nemzetáruló.

Mintha a magyar jogrendszert és az államfelépítést kérdőjelezné meg Meggyes mindezzel.

De ezen mi, sokat látott esztergomiak nem csodálkozunk. Ebben a városban Meggyesnek nem kötelező betartani a Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételeit, sőt a független Magyar Bíróság döntéseit sem.

Ennek Meggyesünk hangot is adott. Nem kevesebbet állított, mint hogy a Komárom–Esztergom Megyei Bíróság már több ízben bebizonyította, hogy elfogult Esztergommal szemben, és nem a törvény értelmezése szerint hozza meg az ítéleteit, hanem a befolyásoltság állapotában. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy jogi szakértőket fognak felkérni, akik állapítsák már meg ugyan, hogy ez így van, és akkor a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságot zárjanak ki minden olyan ügy tárgyalásából, ami a polgármesterrel és az önkormányzattal kapcsolatos.

Vajon miért volt szükség erre? Lehet, hogy nem tudnak mindenről a város polgárai?

Bizonyára. Bár létszámban erős – az emberanyag minőségéről most ne beszéljünk – propagandagépezet áll Meggyes személyes szolgálatára – természetesen közpénzből fizetve –, arra nem tellett a kapacitásból, hogy olyan apróságokról is tájékoztassák a kedves lakókat, hogy bizony Tamásunkat kellemetlen ügyben meszelte el a bíróság. Ráadásképpen nem is most.

Meggyes egyszer már leégett búbánati házáról hosszas pereskedés után jogerősen kimondta a bíróság, Meggyes annak idején színlelt adásvételi szerződést kötött az általa vezetett önkormányzattal, így a megállapodás semmis. Arról ugyanakkor még folyik a jogvita, hogy az eredeti állapot milyen módon hozható helyre, vagyis nem kizárt: házbontás lesz a procedúra vége. Na, ezek után égett le a ház... nem kommentálnám. Gondoljon mindenki, amit akar!

Az esztergomi polgármester két szárnysegédje – nevezzük őket alpolgármestereknek – tökéletesen felvette azt a stílust, amit egy ilyen vezető megkövetel. Piszkos módszerekkel próbáltak kényszeríteni két köztiszteletben álló embert, hogy egy, a polgármester módszereit kritizáló egyesületből lépjenek ki. Persze közölték, hogy mindezt jóindulatból teszik... Nyomatékosításképp megjegyezték: ha az érintettek nem lépnek ki az egyesületből, akkor bizonyos dolgok „intézés alá fognak kerülni", legyen ez a bizottsági munka vagy „bármi más".

Nos, a két érintettet kirúgták az önkormányzat szakmai bizottságaiból.

Nos, akinek ennyi nem elég Meggyes Tamás fideszes polgármesterről, önkormányzati és országgyűlési képviselőről az költözzön Esztergomba, és tapasztalja meg mindezt első kézből. De aki igazán jót akar nekünk, az kérem, vigye el innen ezt az ember olyan messzire, hogy vissza se találjon soha!

Forrás: meggyesahibas.blog.hu

(forrás)