Egy Városmegyéről!
2008. okt. 20.

<p>Álmodtam?</p>

Te Szent Ég, elaludtam, pedig ma van a nagy nap! Nem hiába várt Esztergom polgársága, felvirradt a mi napunk, és aranyos szegéllyel keretezte a mai ünnepség bensőséges örömét! A fákon az őszi napok ellenére csicseregnek az énekesmadarak, és vígan köröznek a főutca virágba borult aszfaltja felett! Stb.

No, végre, csakhogy ezt is megérhettük, Esztergom mint városmegye ünnepli megalakulását. A város polgármestere, azazhogy Főispánja készülődik nagy ívű egymondatos beszédére, és próbálgatja történelmileg kialakult, a földrajzi egységhez illő hacukáját, gyönyörű csörgősipkájával együtt! Tizenkét ember gyűrűjében lép majd szeretett népe elé, s üdvözli őket széles mosolyával! Felemelő pillanatok! A környék mélygarázsaiból elődöngicsélnek a lakók batárjai, és végighaladnak egy irányban a jövő útján! Hatalmas örömmámorban fürdik a főtér köves burkolata, mely ritmusos billegésével köszönti Esztergom Városmegye bölcs Főispánját!

Nem volt ez mindig így. Voltak borús napjai a most létre jött Városmegyének! Hej, azok a borzasztó napok! Előfordult, hogy nem méltányolták a város történelmileg kialakult trónigényét, és még arra is képesek voltak csapodár körök, hogy Esztergom jobb sorsra érdemes polgármesterét meghívták olyan ünnepségre, mely nem Esztergom városát éltette! Bizony! Ekkor mutatkozott meg a mai nappal Főispánná lett városvezető hatalmas tehetsége! Kijelentette a történelmileg kialakult helyzetre hivatkozva: Esztergom non coronat!

Hallatlan, nem elég, hogy egyes megyei hivatalok pofátlanok, egyes bíróságok nem látják a városvezető jogi gondolatainak briliáns értelmét, még ez is! Mit képzelnek ezek ott a megye közepén? Hol élnek? Egy királyi város akkor is az, ha már nem az! No, szép, még csak az hiányzik, hogy egy ilyen most már főispáni rangban lévő hatalmas elmének nyikhaj bíróságok írjanak elő valamit! Nem, nem! Szeretett vezetőnket ilyen csúfság nem érheti!

Istenem micsoda lehetőségek előtt áll ez a Városmegye! Gigantikus bevételek, a beruházások azonnali megtérülése!

Esztergom Városmegye példa lesz a világ számára! Íme, ide vezet, ha egy olyan Főispán áll az élen, aki, akár maga a Pápa, tévedhetetlen! Ő még a Szentatyánál is szebben tudja kifejezni nagyszerű elméjének ragyogó gondolatait! Feledhetetlen beszédei, remélem, hamarosan kaphatóak lesznek a helyi könyvesboltokban. (A Városmegye könyvtárára még várni kell egy kicsit, mert elvitte a 300%-os haszonnal működő mélygarázs és a felette épült 156 csillagos, már az átadása napján pénzügyileg megtérült szálloda.) A nyugat-európai turisták a szálló kapacitását 20 évre előre lekötötték!

Esztergom Városmegye újított a különböző iskolai karbantartások, felújítások területén is! Ezentúl nem kell a dolgozóknak a nyári meleg napokon az iskolai felújításokat végezve izzadniuk, mert a szükséges javításokat a Városmegye hozzáértő képviselőinek döntése értelmében télvíz idején jó elvégezni!

A Városmegye Főispánja nem akárki! Neki nem lehet ellentmondani, de nincs is értelme, mert azt minden városmegyelakó tudhatja, soha ilyen jó kezekben nem volt Esztergom történelmi fejlődése során! Azt csak remélni lehet, hogy az érintett lakosság e nagyszerű teljesítményt hálával köszöni meg szeretett Főispánjának! Az mégsem lehet, hogy valamiféle hála ne áradna különösen tisztelt és nagyfokú elismerésre méltó Főispánunk meghaladhatatlan teljesítménye nyomán!

Örüljön hát a városmegye lakossága, és ha egyszer ismét befagy a Duna, ne felejtse, mivel tartozik legnagyobb fiának! Ennek megfelelően fordítsa örömtől csillogó szemét múltunk, jelenünk és dicsőséges jövőnk biztosítéka felé!

Ámen!

Remélem, megcsíp valaki!