Esztergom tiltakozik a lopakodó vízműprivatizáció ellen
2008. okt. 20.

<p>Az esztergomi képviselő-testület Meggyes Tamás polgármester javaslatára határozott hangú állásfoglalással tiltakozik az öt regionális vízműtársaság összevonása ellen.</p>

A tervezett lépéssel sem az önkormányzatok, sem a munkavállalói, sem a szakmai érdekképviseletek nem értenek egyet, sőt egyes társasági menedzsmentek szakmai alapon is vitatják. Ráadásul az ivóvízellátás stratégiai kérdését a tervezet kizárólag a kormányzat bevételre éhes gazdaságpolitikájának rendeli alá.

Esztergom képviselő-testülete csütörtöki döntésével fejezi ki tiltakozását az öt regionális vízműtársaság szervezeti összevonása ellen, különösen az Esztergomot is ellátó Észak-dunántúli Vízmű Zrt. leánytársasággá szervezése ellen. A testület felkérte Meggyes Tamás polgármestert, hogy amennyiben a nem kívánatos összevonásokra sor kerülne, vizsgálja meg az ÉDV Zrt. és Esztergom közötti, vízközmű-hálózatok üzemeltetésre vonatkozó szerződések megszüntetésének lehetőségét.

Több mint egy éve kezdeményezte Esztergom azt a széleskörű önkormányzati összefogást, együttműködést, amely a regionális vízműtársaságok állami részvényhányadának térítés nélküli önkormányzati tulajdonba adását célozza. A részvényhányad megszerzésével az önkormányzatok tulajdonosává válhatnak a településen lévő állami és/vagy önkormányzati vízközműveket üzemeltető regionális vízműtársaságnak (ellenőrzési, felügyeleti jogkörök). Emellett - a tulajdonosi pozícióból következően - az önkormányzati szempontok is érvényesülhetnének a társasági beruházási, fejlesztési és rekonstrukciós tervek kialakítása során. Eddig háromszáznál is több önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezért is tartotta fontosnak Szent István városa, hogy hallassa hangját az ügyben.

Az esztergomi kezdeményezéshez az állami tulajdonú társaságok által ellátott 600 önkormányzat több mint fele, az ellátási terület 1,4 milliós lakosságából 877 ezer ember (62%) képviseletében csatlakozott, az Esztergomot is ellátó ÉDV ZRt. működési területének 57 helyhatóságából pedig már 50.

(forrás)