Kilenc település kapott városi címet
2007. júl. 1.

<p>Kilenc település kap városi címet július 1-jétől: Kozármisleny, Körösladány, Alsózsolca, Ács, Biatorbágy, Maglód, Törökbálint, Mándok, Bük. Így összesen 298-ra emelkedik a magyarországi városok száma.</p>

Idén 19 nagyközségi képviselő-testület kezdeményezte a várossá nyilvánítást. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kezdeményezések értékelésére szakemberekből álló bizottságot kért fel, ezt követően május végén megtette javaslatát a köztársasági elnöknek – olvasható az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium korábbi közleményében.

A köztársasági elnöknek a szabályozás szerint június végéig kellett meghoznia döntését, melyet Magyar Közlönyben is közzé tesz. Határozata július 1-jén lép hatályba, a kilenc település ettől a naptól viselhet városi címet.

Egy nagyközségi önkormányzat a várossá nyilvánítást akkor kezdeményezheti, ha városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja. A részletes szempontok között szerepel a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a teljes közműhálózati kiépítettség, az alacsony munkanélküliségi ráta, a teljes alapellátó intézményrendszer, a működő kulturális és sportélet, a fejlett civil társadalom és a településfejlesztési, vagy nem utolsó sorban a városi megjelenés igénye is.

(FH)

(forrás)