A szlovák–magyar kiengesztelődésért tartott szentmise első évfordulója

A szlovák–magyar kiengesztelődésért tartott szentmise első évfordulója

2007. 06. 30. 1:31

A Szlovák és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciák állandó tanácsainak tagjai 2006. június 29-én a kölcsönös kiengesztelődés jegyében szentmisét mutattak be az esztergomi bazilikában. Az évfordulón Esztergomban ismét találkozott František Tondra a Szlovák, és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Várhegy

Az egy évvel ezelőtti szentmisén az evangélium után felolvasták, majd a két püspöki konferencia elnökei ünnepélyesen az oltárnál aláírták a két püspöki konferencia levelét, amelyben kölcsönösen kifejezik: „Megbocsátunk és bocsánatot kérünk”. (A magyar és a szlovák püspöki konferenciák levele a Magyar Kurír www.magyarkurir.hu dokumentumok rovatában olvasható.)

XVI. Benedek pápa üdvözlő szavait és áldását Angelo Sodano érsek aláírásával juttatta el a budapesti nunciatúrára. „A fontos találkozó iránti megbecsülését kifejezendő, Őszentsége kívánja, hogy ez az alkalom újítsa meg az illető közösségek elkötelezettségét a keresztény értékek előmozdításában mindkét közösség javára ” – írta a Szentatya.

Egy évvel ezelőtti szentbeszédében František Tondra püspök, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke Szent Péter és Pál főünnepéhez kapcsolódva az apostolok alakját állította példaképül, akik vérükkel tettek tanúságot Krisztusról. Ez a tanúságtétel a két országnak is közös feladata. Hangsúlyozta: „Két szomszédos ország katolikusai ma megvallják, hogy Krisztusban egyek vagyunk. Egy Egyház vagyunk. Ez előtt az egység előtt meg kell hátrálnia mindennek, ami bennünket megoszthatna. El akarjuk feledni múltbeli közös együttélésünk negatívumait. Mindazt pedig, ami pozitív volt, egymás kölcsönös gazdagodására akarjuk használni a lelkiélet és a kultúra területén.” „Ezért kölcsönösen segítsük egymást. Bizonyítsuk be ennek a világnak, hogy az evangélium világosság ezen az útvesztőn. Osszuk meg tapasztalatainkat. Mindkét ország keresztényei tegyünk egységesen tanúságot!”

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Sajtóiroda/Magyar Kurír

Még nincsenek kommentek :(