Strigonium non celebrat

Strigonium non celebrat

2008. 10. 12. 16:49

Furcsa határozatot hozott Esztergom város képviselőtestülete szeptember 25-i ülésén. A városatyák úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak megünnepelni a megye létrejöttének 85. évfordulóját.

A megyei közgyűlés elnöke (Völner Pál, Fidesz) hagyományteremtő szándékkal Megyenapot hirdetett szeptember 27-re. Ezen a napon volt ugyanis 85 esztendeje, hogy az Országos Törvénytár az 1923. évi XXXV. törvénycikket kihirdette, mely létrehozta Komárom és Esztergom közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegyét.

A Megyenapra meghívták Esztergom városát is. Az alpolgármesternek azonban aggályai merültek fel. Mint az előterjesztésében írja (kiemelés tőlem): "a mai Komárom-Esztergom megyét elsősorban olyan kulturális egységnek tekintjük, ami a trianoni határokat rögzíti és egymással igazi kapcsolatban nem lévő földrajzi egységeket köt mesterségesen össze. Közigazgatási egységként így nem elfogadható a számunkra, mert nem tükrözi a valós kapcsolatokat tartalmazó, történelmileg kialakult egységet. Sokkal inkább tudnak együttműködni a volt Esztergom vármegyéhez, illetve a Komárom vármegyéhez tartozó települések. Elfogadjuk, hogy Tatabánya a megyeközpont, de az igazi súlypont a megyében két város, Komárom és Esztergom. A jelenlegi összevont megyének mi ma inkább csak a hátrányait tapasztaljuk, számunkra egy szomorú emléket elevenít meg, így nincs okunk az ünneplésre".

A határozati javaslatban az alpolgármester indítványára a képviselőtestület úgy döntött, hogy nem kívánja megünnepelni a megye létrejöttének 85. évfordulóját. A határozatban azt a javaslatot is elfogadták, hogy a város egyeztetést szeretne kezdeményezni a megyével a régi Esztergom vármegye területén egy "Városmegye" létrehozására úgy, hogy az ezen a területen a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények Esztergom Város Önkormányzata fenntartásába kerüljenek.

2008. 10. 14. 18:10

Tomika kinőtte a várost. Vármegyét szeretne magának a főispán?Új pénzt mikorra tervezik?Esetleg új vallás a jobbágyságnak. Az eszem áll meg ezektől az idiótáktól.Ha ez vicc akkor jót röhögtem, sajnos tudom hogy véresen komolyan gondolják.

2008. 10. 14. 16:54

Ez így van, de nyugi, a város ura nem jár könyvtárba, fogalma sincs Bibóról!

2008. 10. 14. 16:50

Ha már Ugocsát elvette Trianon, valakinek folytatni kell a kicsinyes, szűklátókörű politzálás hagyományát.

Eredeti méret

2008. 10. 12. 18:59

a város egyeztetést szeretne kezdeményezni a megyével a régi Esztergom vármegye területén egy "Városmegye" létrehozására úgy, hogy az ezen a területen a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények Esztergom Város Önkormányzata fenntartásába kerüljenek.

Először talán tessenek a jelenleg is a város fenntartásában lévő intézményeket normálisan és az elvárható módon működtetni...

2008. 10. 12. 17:54

A polgármesternek azonban aggályai merültek fel. Mint az előterjesztésében írja - "a mai Komárom-Esztergom megyét elsősorban olyan kulturális egységnek tekintjük, ami a trianoni határokat rögzíti és egymással igazi kapcsolatban nem lévő földrajzi egységeket köt mesterségesen össze.

Bocsika, kik tekintik ezt ilyennek? Talán Meggyes, Taki, Kolumbán, Piszkos 12, a 7 Törpe, 3 a kislány, meg ki még...?

A jelenlegi összevont megyének mi ma inkább csak a hátrányait tapasztaljuk, számunkra egy szomorú emléket elevenít meg, így nincs okunk az ünneplésre".

Bocsika, kik tapasztalnak? Talán Meggyes, Taki, Kolumbán, Piszkos 12, a 7 Törpe, 3 a kislány, meg ki még...?

Ami azt illeti, nekünk sincs okunk az ünneplésre - nekünk, egyszerű, itt élő civil embereknek. Hát nekünk aztán tényleg nincs....

2008. 10. 12. 17:07

Bibónak volt egy "városmegye" koncepciója, de az nem teljesen ez.

Törölt felhasználó

2008. 10. 12. 16:56

Jól látom, hogy Meggyes az ispán-i címre pályázik? :)

Amúgy meg most Meggyes a Fidesz ellen fordult?

A megyerendszer átalakítása ellen, az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Feszty-körkép megmentésére közös politikai nyilatkozatot fogadtak el a megyei közgyűlések vezetői és képviselői az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott, a Magyarországi Megyék V. Országos Találkozóján.

Forrás: fidesz.hu