A Szent István Gimnázium "saga" tovább folytatódik

A Szent István Gimnázium "saga" tovább folytatódik

2008. 10. 11. 9:44

Az Önkormányzati többség által tavasszal kinevezett igazgató nem támogatja Sitku Pál, Nagy László, Sátek Szilvia és Barsi Éva tanórán kívüli, illetve szakköri tevékenységét. Ennek következménye, hogy az általuk eddig rendszeresen végzett versenyfelkészítés nem valósulhat meg.

A Sitku, Nagy és Barsi által felkészített gyerekek évek óta igen eredményesen szerepeltek az országos tanulmányi versenyeken, dicsőséget szerezve iskolánknak.

A Sitku Pál által felkészített csapat tavaly az olimpiatörténeti versenyen országos 3. helyezett volt (4-5 évvel ezelőtt volt egy első helyet elért csapata is). Sitku augusztus végén szóban ígéretet kapott arra, hogy a felkészítésre kap órakeretet. Nem kapott.

Barsi Éva a természettudományi munkaközösségbe tartozik: biológiából 17 tanítványa jelentkezett OKTV-re. Biológiából több mint 60 tanuló jelentkezett szakkörre. Nem lesz.

Sátek Szilvia latin szakkört hirdetett volna, felmérte az igényeket, 17-en jelentkeztek. Ennyien egy évfolyamból még soha sem akartak latinul tanulni. A nyelv iránti érdeklődés valószínűleg a tanárnő kiváló munkájának eredménye. Ennek ellenére nem lesz latin. Egy - a jövő értelmiségét képző - gimnáziumban minek?

Forrás, és további információ:

szigkalendarium.blogspot.com

2009. 03. 26. 15:40

És Teszi mindezt a hazáért a magyarságért aggódó Esztergomért harcoló párt prominens képviselője (polgármester) és csapata. Csak tudnám ki a nagyobb magyar ellenes mszp v. fidesz????,

2009. 03. 26. 9:41

De a hídlap éves üzemeltetésére átutalt összeg éppen a duplája annak, amit a városnak az Istvánra kell szánnia. (havi 2,4 millió)

Bocs mármint az Online változat. A nyomtatott ettől sokkal többe kerül.

2009. 03. 26. 9:37

Most bogarászom a város költségvetését, és azt látom, hogy nem sokat kell áldoznia saját bevételből a városnak a Szent István Gimnáziumra. A 2009. évi költségvetés szerint az iskola éves költségvetési főösszege 121 377 E forint.

Ehhez normatív támogatás 107 303 E forint érkezik, van némi saját bevétele: 1 263 E forint, így a városnak összesen, egész évben 12, 8 millió forintot kell hozzátenni.

Na mit mondjak, nem szakad bele. Kolumbánék egy délután a tízszeresét pancsolják el.

Például ettől sokkal többet kap az EHIR Kft. azért, hogy üzemeltesse a város honlapját.(Havi bruttó 1,2 millió)

Ha az Istvános tanárok olyan színvonalon tanítanának, mint amilyen színvonalú a város honlapja, már nem járna oda gyerek.

De a hídlap éves üzemeltetésére átutalt összeg éppen a duplája annak, amit a városnak az Istvánra kell szánnia. (havi 2,4 millió)

2009. 03. 25. 20:13

De bizony, már ki is írták a helyére a pályázatot, sőt, már le is zárták.

2009. 03. 25. 16:35

Kurnász májusban úgyis lemond. Vagy mégsem?

2009. 03. 20. 17:01

De a legfőbb támogatás sajnos megmaradt! Amíg Meggyes regnál addig Kurnász azt tesz amit akar,főleg ha az a kinevezők bosszú szomját kielégítí! Ha még sokáig lesz hatalmon a polgármester akkor szinte biztos,hogy az István gimn. csak emlék marad!

2009. 03. 20. 15:02

Nocsak, elfogyott a 3%-nyi támogatás is?

2009. 03. 20. 14:48

Érdekeset hallottam ma. Állítlag Kurnász ellenében indul az igazgatói posztért a nemrég lemondott igazgatóhelyettes is, akivel Kurnász nagyon összeveszett. De nem ez az érdekes, hanem az, hogy a másik igazgatóhelyettes, a Viktória Daróczi mellé próbálja állítani a tantestületet!

2008. 11. 19. 15:42

Milyen gyors vagy...! :) Az épület egyébként azért jó.

2008. 11. 19. 15:30

Mai blog-bejegyzés, Szent István Gimnázium, csodálatos modern épület, ami átmeneti, de addig is tökéletesen felújított és alkalmas, és miért kell mindennel kötekedni, és örüljenek, hogy van ilyen szép épület, stb...:

ma már megint hidegek voltak a radiátorok a gimiben. botrány. tudom én, hogy gazdasági válság, meg kell a pénz rádióra meg nyaktagra, meg ez az épület sokkal nagyobb, mint a régi volt, több pénz befűteni, a folyosókon is sötét van, hogy ne pazaroljuk az áramot, na de mégse legyen ilyen nagyon hideg, ez borzasztó. tegnap a saját fülemmel hallottam, hogy a dökelnök lement az igazgatóiba szólni, hogy hozzá járnak panaszkodni a diákok, hogy megfagyni a suliban, szuper, hatodik órára már kicsit be is melegedett, oda lehetett bújni a radiátorokhoz. na de így. mínuszok vannak, na.

( a blogger utólagos engedelmével beemelve ide - ha baj, elnézést érte, de igaz )

Törölt felhasználó

2008. 11. 11. 13:57

Más szemszögből vizsgálva:

nyugtalannyugalmazott.blog.hu

2008. 11. 10. 20:18

Szigmedia.com-on lusta voltam másolgatni, és mire vége lett az órának, ide már nem tudtam beírni. Köszönöm a hiánypótlást! ;)

2008. 11. 10. 20:05

Ajánló és előzetes: ( docs.google.com )

K.L.: Akkor kezdjük el... hogyha esetleg lesznek semmitmondó válaszaim, akkor nyugodtan jelezzétek, hogy nem erre gondoltatok. De hogyha politikai jellegű lesz, nem pártpolitikára gondolok, abban valamilyen szinten én is meg vagyok kötve. Az én közvetlen felettesem a város polgármestere. Ez meg ugye egy állás...

B.G.: Igen, ezért itt már hullott egy fej...

K.L.: A diákok közül, vagy a...

Együtt: Sitku tanár úr!

K.L.: Jaaa... mert úgy nyilatkozott a...

B.G.: Ez egész pontosan úgy történt, hogy a költözés során felmerülő problémák miatt...

P.Á.: ...olyan reakciók jelentek meg akár az iskolán belül, akár internetes hozzászólásokban... itt most a Szeretgom nevű oldalra gondolok...

B.G.: Ez egy eredetileg független, de tévesen baloldalinak beállított portál. Itt voltak olyan hozzászólások, amik nyilvánvalóan sérthették a fenntartót...

K.L.: Na de most igazából szólásszabadság van, nem?

B.G.: Elvileg igen. Sitku Pál leváltása szeptemberben szó szerint azzal az indokkal történt, hogy nem korlátozta kellőképp a szülők, tanárok és diákok véleménynyilvánítását. És mivel mi ezt jogtalannak éreztük, ezért volt szeptemberben az a... botrány, hát, ne nevezzük így...

P.Á.: Tüntetés...

K.L.: És mindenféle utcai megjelenésetek...

B.G.: Akkor úgy összekovácsolódott ez a közösség, a tanárokkal, diákokkal együtt, hogy azóta tulajdonképpen veszélyeztetett állatfajnak érezzük magunkat, mert egyértelműen negatív a kapcsolatunk a fenntartóval. És azóta minden... most igazgató úrra is gondolok, minden külsőst idegenkedéssel fogadunk. Sőt, határozott ellenszenvvel, mert veszélyeztetve érezzük magunkat.

K.L.: Miben érzitek veszélyeztetve? Mondanál egy konkrét példát?

B.G.: Konkrétan az iskola léte veszélyeztetett. Ezt persze már minket nem érintene, konkrétan azok éreznék meg, akik most hetedikesek...

2008. 11. 10. 19:52

Tessenek a téma iránti tiszteletből végigszöszmötölni:

docs.google.com

Van persze forrás is, de a cikk a lényeg.

2008. 10. 16. 0:04

A nyilatkozatot és a vezetőség vitapartnerként való megjelenését mi szorgalmaztuk, a 'kérés' nem az álláspontjuk ismertetésére, hanem a (csúnyán mondva) cenzúrára vonatkozott.

2008. 10. 15. 19:03

Tisztelettel felhívom a figyelmet az alábbi átemelésre:

forrás: Szigmédia, a Szent István Gimnázium Diákportálja

A Szent István Gimnázium vezetősége szerint a portálunkon október 11-én megjelent, "Nem engedélyezett szakkörök" című hír valótlanságokat állít, és azt sugallja, hogy iskolánkban egyáltalán nem működnek szakkörök. Kurnász László igazgató ezért rendelkezésünkre bocsátotta a tavaly és idén működő szakkörök, valamint emelt szintű felkészítő órák (azaz faktok) listáját. A listát változtatás nélkül közöljük.

Szakkörök a Szent István Gimnáziumban a 2007/2008-as tanévben! színjátszó 2 óra (Erősné V.V.) énekkar 3 óra (Durzák Anna) matematika 1 óra (Nagy László) szertorna 4 óra (Szerencsés Tibor) kosárlabda 2 óra (Dr. Dolina Károlyné) szertorna 5 óra (Holdampfné Monostori Mariann) röplabda 7 óra (Sitkuné F. O.) informatika 2 óra (Gyöngyös P.) biológia 1 óra (Barsi É., ez 12.-ben volt, ahol ő heti 2 órát tartott emelt szintű előkészítőt, ez volt csak úgy beírva szerintem) összesen: 26 óra

Emelt szintű előkészítő: 1 latin, 2 biológia, 1 matematika, 1 kémia, 1 történelem, 1 fizika (legtöbbről nincs napló, így csak hallomásból tudunk róla)

2008/2009 színjátszó 2 óra (Erősné V.V.) énekkar 3 óra (Szegő Csaba) fizika 2 óra (Faragóné U.T.) matematika 2 óra (Mayer Zsuzsanna) földrajz 2 óra (Smigerné G.) szertorna 4 óra (Szerencsés Tibor) kosárlabda 2 óra (Dr. Dolina Károlyné) szertorna 5 óra (Holdampfné Monostori Mariann) röplabda 7 óra (Sitkuné F. O.) informatika 2 óra (Gyöngyös P.) összesen: 31 óra

Ezen kívül vannak az emelt szintű előkészítők: 2 magyar, 2 történelem, 2 biológia, 2 matematika, 2 kémia, 2 német, 2 angol, 2 francia, 1 latin, 1 fizika – itt folyik a versenyekre való felkészítés elsősorban! Ezek kis létszámú csoportok általában, de tanterv szerint kötelező a diákoknak választani. Tehát az idei növekedés egyértelmű!

Én ehhez most nem teszek kommentárt - a Diákportált az önkormányzat által kinevezett igazgató gyakorlatilag fenyegetve kötelezte ennek a közleménynek a lehozatalára. Nem kellett volna fenyegetőznie, a portál maga kérte az állásfoglalást. Meg is kapta, le is hozta. A leírtak valóságtartalmáért nem a portál felel - azért Kurnász igazgató és vezetői stábja fog felelni.

2008. 10. 12. 23:54

Négy csoport indul (kettő rendszerint angolos), de a pedagógiai programunk szerint lehetőség van a második nyelvek esetében egy 5. csoportra is: ez lehetne a latin.

2008. 10. 12. 22:12

Elvileg választható, de minden évfolyamban csak 3 második nyelves csoport szokott indulni: a német, az angol és a francia, ami helyett lehetne latin, ha összegyűlne a csoport az egy évfolyamból. Nem szokott, ezért indult tavaly szakkörként latin.

2008. 10. 12. 14:40

Nálunk a középiskolában tudni kellett a latin misét, latinul az imádságokat (amíg az USA-ban jártam egy kis ideig középiskolába, ott is latinul imádkozunk az amerikaiakkal, ők persze durva kiejtéssel :), rendes tantárgy volt a latin legalább 3 évig, heti több órában (olvasmányokat vettünk, olvastunk, fordítottunk), aztán szabadon választható, az egyetemen pedig egy évig ismét kötelező (római jogi forrásolvasásokhoz kellett is) - szerintem ugyanúgy kellene tanítani, választhatóvá tenni, mint az élő nyelveket.