Kereszt-Rejtvény 49.
Kultúra
2008. okt. 9.

<p>Egy sajátos városismereti játékra ( kereszt-rejtvény ) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép ( jellemzően Lekli Szabolcs fotóiból ) a városunkban található keresztek egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

esztergom-anno.hu

Megfejtés:

A Dobogókői úti buszforduló után letérve a mellékútra Diósvölgy felé, utcanevet nem leltem, de egy bácsi azt mondotta volt, hogy emez komám az Ispita hegy. Akkor gondolom így is írom ide: ez az Ispita hegyi kereszt. Ha a fotográfus bácsi jobb beállítást keresett volna, tán a hegyeket is belekomponálva az objektívjébe(!), oly festői képet nyomathatott vóna, mint a pince falán lógó kalendáriumomon van így szüret idején látásképpen kiakasztva. Így mostanra csak én lettem kiakadva, hogy hát alig ismertem meg a hátteret. A keresztet is csak a helyszínen, homlokomra csapván, hisz ezt már láttam valamikor! Szépen vagyon faragva, takarékosságra vall az az odafigyelés, miszerint a kereszt egyben lett faragva felfeszített Megváltónk szent testével,illesztését a mell vonalában diszkréten oldotta meg nemes lelkű szobrásza. Munkáját nem sajnálta, mert igen szép barokk jegyeket hagyott szorgos keze nyomataként, nevét már elvitte a nemzedékek feledése, 1813 óta- így 195 év elteltével már bizton gondolhatjuk, hogy örömében részese szent modelljének igéreteiben. A Strázsa hegyről származható talapzatán szemmel már alig-alig, jobbára kézzel tapogatván még kiolvasható jó szándékú állíttatójának neve, bizonyos Szölgyémi János. Ki tudja már milyen esemény, gyógyulás vagy termékenység, szerencse vagy szomorú bánat indíthatta e szépen megmaradt útszéli kereszt finanszírozására, de igazából az események csak háttérként adóttak, az igazi cél mint minden hasonló alkotásnál a megállás, rövid elmélkedés, egy fohász, és hogy mi is utána tudjunk járni! ( Lacikabácsika )

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54

Szilvi

Gerdy

Lacikabácsika

Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 42 )

Acho ( 22 )

Gerdy ( 47 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 47 )

Ötvennyolcas ( 34 )

Vidrapeter ( 2 )

Zs.Zsuzsi ( 1 )

Faxau ( 3 )

Szilvi ( 27 )

Krisztina ( 1 )

Az e heti feladvány képe:

esztergom-anno.hu

Fotó: Érdy Gábor

A megfejtések beküldési határideje: október 15.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)